Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 45 - 90 min. | Spillere: For 1 - 5 deltagere | Spiltype: Strategi/Engine-building
"Wingspan kan spilles af de fleste, uanset som man er nybegynder eller mere spilnørdet, det kræver dog noget taktisk forståelse og derfor er aldersgrænsen på 10 år meget passende. Reglerne er relativt ligetil at forstå og spillet har en god diversitet over sig da hvert spil er forskelligt. Wingspan er et hyggeligt spil, og med lidt mulighed for at genere sin modspillere, bliver det også rigtig sjovt..."
Wingspan - brætspillet om fugle!
Da Wingspan ramte hylderne i år 2019 tog det hele verden med storm. Spillet har vundet adskillige priser, heriblandt en af de mest anerkendte, Kennerspiel des Jahres 2019 for bedste spil, ved den tyske spil-prisuddeling Spiel des Jahres. Den store tyske prisuddeling betragtes ofte som brætspillenes svar på Oscar-uddelingen, indenfor filmenes verden.
Nu er det prisbelønnede strategispil endelig kommet i en dansk version, med danske spilleregler og dansk tekst på kort og spilleplade, og her blev spillet selvfølgelig også nomineret til Guldbrikken - årets voksenspil 2020.
Men hvad er det der gør lige Wingspan (fuglespillet) så populært? Ja det vil jeg beskrive nærmere herunder...
Hvad handler Wingspan familiespillet om?
Wingspan er et super fedt spil om fugle for 1-5 spillere, det betyder man kan spille med op til 5 spillere - eller man kan spille solo imod spillet, ved hjælp af en Automa.
Wingspan er et konkurrencepræget kortspil, samt engine-builder spil. At et brætspil er i kategorien "engine-builder" betyder at det er et strategisk spil, hvor det gælder om "at få en maskine op at køre", for på den måde at forbedre sit udgangspunkt, for hver tur/spillerunde man tager.
Jo flere handlinger du tager og jo bedre en maskine får du og når maskinen først kører, så bliver man ustoppelig, på vejen imod sejren. Du kender det måske fra Matador. Den der har Rådhuspladsen med et hotel på, får bare flere og flere penge ind... her kører motoren på fuld drøn.
I Wingspan kæmper alle med næb og klør for at få den bedste og største samling af fugle og æg, for at samle point.
Wingspan er ydermere et grafisk flot spil. Det er farverigt, detaljeret og fyldt med pæne illustrationer og spillet bliver uden tvivl et af de nydeligste brætspil i din samling.
Hvis du kan lide tunge strategiske spil som Terraforming Mars er Wingspan helt sikkert også et brætspil, der fortjener en plads i din spilreol.
Ideen med spillet
Der er fugle overalt. Nogle lever stille liv blandt sivene. Andre bevæger sig hurtigt, let og uhindret gennem luften og over markerne på jagt efter bytte. Hver fugl har deres egne mål, deres egne intentioner. Men når de arbejder sammen, så er det magien sker.
I Wingspan spiller du fugleentusiast – og det er din opgave at opdage og tiltrække de bedste fugle til dit habitat (din spilleplade).
Hver fugl bidrager til en kombination i dit habitat. For på den måde at gøre dit habitat stærkere og dine "actions" bliver mere kraftfulde.
Disse habitater, også kaldet levesteder, har forskellige handlinger tilknyttet.
I skov-habitatet kan man tage mad via terninger som man finder på foderbrættet (et terningetårn der forstiller et fuglehus).
I græs-habitatet kan man lægge æg og derved placere de flotte farverige æg i sine fuglereder.
I vådområde-habitatet kan man trække kort, så man kan erhverve sig flere af de flotte og unikke fugle.
Nu gælder det om at finde forskellige strategier og lægge den bedste taktik for at få flest point. Dette gøres ved hjælp af fanget mad, æg, gemte fugle, bonuskort og bonusmål, der opfyldes.
Vinderen er den spiller, der har flest point efter 4 runder. Runde 1 består af 8 ture på skift til hver spiller. Runde 2 består af 7 ture! Runde 3 består af 6 ture til hver og i runde 4 har man kun 5 ture til rådighed, til at skaffe sig de sidste og måske afgørende point...
Spillet har selvfølgelig flere regler end dem beskrevet her, de er forklaret med fine eksempler i regelbogen, og der er endda kommentarer og tips fra designeren.
Der medfølger også et appendix med en side med reglerne komprimeret som man kan bruge når man lige skal genopfriske det og så en god forklaring på alle kort og hvad de betyder hvis man har brug for at slå det op ved tvivl.
I de nye udgaver af spillet (heriblandt den danske udgave) er der også et ”startersæt” som man kan bruge når man skal lære nye spillere at spille spillet, der viser de første 4 ture i 1. runde.
Indholdet og komponenter:
Indholdet og komponenterne fortjener at blive nævnt i denne anmeldelse. Alt lige fra spilleæsken i tykt pap og med struktur på overfladen, til papiret i spillereglerne og de små finurlige ting som terningetårnet, der er lavet som et fuglehus, er alle ting hvor der er kælet for detaljerne og skruet højt op for kvaliteten.
Wingspan er udgivet af Stonemaier Games der netop prioriterer kvaliteten af komponenter højt, og dette spil er ingen undtagelse.
For eksempel står det printet på spilæsken hvordan man skal pakke spillet sammen så det kan være der og ligger mest optimalt. Fuglekortholderen fungerer både som kortholder, men også som en lukket æske, der passer på kortene og søger for de ikke bliver blandet sammen i spilæsken, så du altid er klar på at sætte et nyt spil op og kunne starte spillet inden for kort tid.
Så er der de 170 unikke fuglekort, med de flotteste fugle og i alle regnbuens farver, hvor der er lagt mange detaljer i og de smukke pastelfarvede fugleæg, der endnu engang pryder øjet under spillet.
Man får en følelse af at dette spil bare holder og kan spilles igen og igen.
Spillets historie og udvikling
Spillet er udgivet af Stonemaier Games, som også er kendt for udgivelsen af spil som Scythe og Tapestry. Stonemaier har også etableret sig som en spiludgiver, der altid leverer super lækre komponenter og interessante illustationer i deres spiludgivelser. De er simpelthen blevet kendt for deres meget høje kvalitet.
Wingspan er designet af Elizabeth Hargrave og har over 170 fugle illustreret af Natalia Rojas og Ana Maria Martinez.
Netop dette, at Wingspan er designet af en kvinde, har fået stor opmærksomhed da kvindelige brætspilsdesignere er underrepræsenteret i brætspilsverdenen. I en undersøgelse over BBG’s (BoardGameGeek) top 200 spil, var kun 2,4% designet af kvinder.
Men så kom Elizabeth Hargrave med Wingspan og strøg direkte til tops med udmærkelser og priser.
Designeren udtaler selv at med Wingspan lykkedes det hende at skabe, lige præcis det hun gik efter, nemlig en sjov og god oplevelse med et hidtil ubrugt tema.
Sidenhen er Elizabeth kommet på flere ideer til spillet. Wingspan består nemlig af fuglene fra USA (North America) og der arbejdes nu på at lave udvidelser til spillet for hvert kontinent.
Der er allerede kommet ”Wingspan – European Expansion” med de europæiske fugle og flere nye spilmekanikker og det helt nye ”Wingspan: Oceania Expansion” en udvidelse med fugle fra Australien, New Zealand og New Guinea. Disse udvidelser er dog ikke oversat til dansk endnu, men en ting er sikkert, der er flere Wingspan udvidelser på vej i fremtiden....
Vores oplevelser med Wingspan og meninger til indholdet
Først vil vi gerne sige at Wingspan er hurtigt blevet et af de mest spillede spil herhjemme. Det er intet mindre end fantastisk gennemtænkt og underholdende.
Wingspan er et grafisk smukt spil, lækre komponenter og der er kælet for detaljearbejdet. Wingspan kan spilles af de fleste, uanset som man er nybegynder eller mere spilnørdet, det kræver dog noget taktisk forståelse og derfor er aldersgrænsen på 10 år meget passende.
Reglerne er relativt ligetil at forstå og spillet har en god diversitet over sig da hvert spil er forskelligt.
Wingspan er et hyggeligt spil, og med lidt mulighed for at genere sin modspillere, bliver det også rigtig sjovt. Det er klart en fordel at spillet ikke kan trækkes i langdrag da der er præcis 4 runder, med forudbestemte antal af ture til hver spiller, hvilket ikke ses så ofte i engine-builder spil.
I forhold til temaet så behøver man ikke selv være fugleentusiast for at det giver mening at spille Wingspan, det gør det bare sjovt at temaet er så forskelligt fra andet man før har set.
Grunden til vi elsker Wingspan er ikke temaet, men de fede mekanikker, taktik og strategier spillet byder på.
- Michala Flacheberg
Læs mere om Årets Brætspil 2020 på Legebyen.dk