Villads fra Valby lærer klokken spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 4 år | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Spilletid: Ca. 20 min | Mærke: Tactic | Antal: 1 spil i æske.

"Villads fra Valby lærer klokken var lige præcis det redskab der skulle til, for at min datter knækkede nøden i forhold til at lære klokken. Hun er seks og lige startet i skole. Indtil videre har interessen ikke været der, men pludselig faldt det hele i hak, efter vi kun havde spillet Villads fra Valby lærer klokken et par gange. Som sagt skal interessen være til stede, så det er selvfølgelig ikke en mirakelkur. Men spillets legende tilgang og fokus på situationer, barnet kan relatere til, hjælper godt på vej i forhold til at skabe en god og lærerig oplevelse..."

En spilanmeldelse af Villads fra Valby lærer klokken

Det er ikke altid, børn er motiverede for at lære. Det forestiller jeg mig, at alle forældre oplever fra tid til anden.

Men når motivationen er der, kan indlæringen til gengæld gå lynhurtigt. Så når det sker, er det en fordel at have nogle gode redskaber ved hånden.

Villads fra Valby lærer klokken er netop et godt redskab til at lære. Det er hyggeligt og enkelt, og det gør læring til en leg.

Spillet bruger de stemningsfulde illustrationer af tegneren Dina Gellert, som også bliver brugt i de mange bøger om Villads fra Valby skrevet af Anne Sofie Hammer.

Som en sidebemærkning vil jeg opfordre til at få fat i bøgerne og læse dem for dine børn, hvis du ikke allerede har gjort det. Det er en af de bogserier, der er bedst til kunsten med både at være sjov for børn og voksne.

En aha-oplevelse

Sammen med min datter på seks år har jeg prøvet et par andre spil, der har til formål at lære børn at aflæse urskiven. Men Villads fra Valby lærer klokken var det, der gave gennembruddet for hende.

Det har selvfølgelig også noget at gøre med, om man er klar til at lære det. Men allerede i et af vores første spil klikkede det med den store og den lille viser lige pludseligt.

Billedlotteri med ekstra features

Villads fra Valby lærer klokken er i bund og grund en slags billedlotteri – bare med et par ekstra krøller.

I har fire spilleplader, en stak kort, en urskive af pap og en bunke brikker.

Brikkerne viser klokkeslæt på den ene side og hverdagssituationer med Villads på den anden side. Før I spiller, fordeler I alle brikkerne ud på bordet.

Hver af de fire spilleplader dækker over et tidsrum på dagen: Morgen, formiddag, eftermiddag og aften. Og de viser de samme situationer som på brikkerne.

Til sidst er der kortene, som enten viser klokkeslæt eller et billede af Villads med et ur.

Hver tur starter med, at en spiller trækker et kort fra bunken. Hvis kortet viser et klokkeslæt, skal spilleren finde det tilsvarende klokkeslæt blandt brikkerne på bordet. Det kan I sig selv være en udfordring, hvis man ikke har lært klokken endnu, så det er en god idé at vende alle brikkerne den rigtige vej i forhold til, hvor barnet sidder.

Når du finder den rigtige brik, tager du den op, uden at dine modspillere ser, hvad der er på bagsiden. Bagsiden viser som sagt en hverdagssituation. Det kan være Villads, der er i skole, leger med sin veninde, eller Villads, der er syg og ligger i sengen. Du skal beskrive, hvad kortet viser, og dine medspillere ser på deres plader for at se, om det er en af deres brikker, der bliver beskrevet.

Når du får en brik, lægger du den på din plade – som i billedlotteri – og så er det din tur til at vende det næste kort.

Sådan fortsætter spillet, indtil en spiller har fået fyldt alle felterne på sin spilleplade og dermed vinder. Da vi spillede Villads fra Valby lærer klokken, var konkurrencen dog ikke så meget i centrum, så vi spillede videre, indtil alle plader var fyldt.

Brug urskiven

Undervejs i spillet trækker I også nogle gange et kort med et billede af Villads, der holder et ur. Hvis du trækker det kort, skal spilleren til venstre for dig sige et klokkeslæt, som du så skal vise ved at dreje viserne på den papurskive, der er med i spillet.

Det er en god tilføjelse, fordi det giver lidt afveksling spillet og samtidig giver mulighed for, at du kan tilpasse sværhedsgraden til, hvad dit barn kan.

Vi startede for eksempel med at give min datter opgave, hvor hun bare skulle stille uret på hele timer. Altså klokken 5, klokken 11 og så videre. Men efterhånden som hun blev mere fortrolig med det hele stillede vi opgaver, hvor klokken var halv 12, og så senere kvart i eller kvart over.

På den måde kan man tage det hele lidt efter lidt, så barnet ikke bliver overvældet og samtidig får en succesoplevelse med at udbygge sine evner på en meget tydelig måde.

Det virker bare

Jeg er hverken lærer eller pædagog, så jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad det er, der gør Villads fra Valby lærer klokken til en effektiv måde at lære klokken på.

Men hvis jeg skal komme med et bud, tror jeg, der er mange elementer, der spiller ind.

Det giver noget i sig selv, at spillet bygger på et univers, der er velkendt for rigtig mange børn. Det er med til at fange og holde interessen.

Det hjælper også, at spillet knytter de lidt abstrakte klokkeslæt sammen med konkrete situationer, som børnene selv kan genkende fra deres hverdag.

Og så tror jeg også, det giver noget, at det er et spil, hvor alle sidder og udfører de samme opgaver, så barnet ikke føler noget af det pres, der kan opstå i en læringssituation.

Tykt pap, tak

Eneste lille ved spillet minus er, at pladerne og brikkerne er trykt på noget ret tyndt pap i forhold til mange andre brætspil. Det er formentlig ikke et stort problem, fordi børn, der er ved at lære klokken, som regel er gode til at være forsigtige med ting. Men spillets materialer holder ikke længe, hvis det havner i grabberne på lillebror eller lillesøster, der er i den alder, hvor alt skal puttes i munden.

Et fremragende læringsspil

Villads fra Valby lærer klokken var lige præcis det redskab der skulle til, for at min datter knækkede nøden i forhold til at lære klokken. Hun er seks og lige startet i skole. Indtil videre har interessen ikke været der, men pludselig faldt det hele i hak, efter vi kun havde spillet Villads fra Valby lærer klokken et par gange.

Som sagt skal interessen være til stede, så det er selvfølgelig ikke en mirakelkur. Men spillets legende tilgang og fokus på situationer, barnet kan relatere til, hjælper godt på vej i forhold til at skabe en god og lærerig oplevelse.

- Søren Vinggaard

Læs også spilanmeldelsen af VIGA Ærteposespil

Læs også spilanmeldelsen af Kryds og Bolle

Læs også spilanmeldelsen af Crocodile

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilTactic

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen