Vildkatten Master spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 20 min. | Spillere: For 1 - 6 deltagere | Materiale: Pap | Mærke: Educa

"Vi prøvede det også med et par af hendes veninder og det var en del sjovere når man var flere. Det at flere sidder intenst og stirre efter et bestemt motiv på den samme plade giver en følelse af spænding og når man endelig finder sit motiv, bliver spændingen forløst med et jublen over at man var den første. Ret hurtigt er man tilbage igen til spændingen og iveren efter at blive den første igen til at finde sine motiver..."

En spilanmeldelse af Vildkatten Master

Hvor pokker er diamanten? eller den grønne stol og hvor var det nu giraffen var? Kan du finde de rigtig ting? og kan du gøre det hurtigere end dine modspillere? Pladen er stor, meget stor og der er over 500 forskellige ting at finde, helt præcist 513 billeder af forskellige ting, så der er nok at give sig i kast med.

Vildkatten er et hyggeligt familie/børnespil som kan spilles på mange forskellige måder. Det henvender sig til børn på 6 år og opefter, men jeg vil mene at man sagtens kan spille med yngre børn. Spillet minder i alt sin enkelthed om et meget stort billedlotteri. Her er det bare en stor fælles plade i stedet for hver sin.

Spillets historie og udvikling

Det oprindelige Vildkatten også kaldet “Finders Keepers” blev i følge BordGameGeek.dk udviklet i 1993. Siden hen, har spillet taget danskerne med storm. De fleste børn har på et eller andet tidspunkt stødt på Vildkatten enten i hjemmet eller i en institution.

Rigtig mange børnehaver, skoler og SFO’er har et eksemplar af vildkatten da det er en vaskeægte klassiker i børnehøjde.

Derfor er det heller ikke mærkeligt at Vildkatten flere år i træk har vundet prisen som årets børnespil ( 2009-2012). Vildkatten Master vandt prisen Årets børnespil i 2012 og Vildkatten Ramasjang vandt prisen Årets Børnespil 2017.

Det er der med i spillet

Spillebræt:

En rund midte, hvor der skal samles 8 tilhørende plader, så det danner en stor rund cirkel, med en masse forskellige motiver af forskellige ting.

513 billedkort:

Hvert billedkort passer til et af motiverne på spilpladen, det er her man kan sammenligne det med billedlotteri.

18 farvede brikker:

6 forskellige farver, 3 af hver farve. Disse skal bruges, når man spiller en bestemt variant af spillet.

En beholder:

Denne skal foldes ud og samles med plastikfoden. Denne beholder er til at ligge alle billedkortene i.

Et regelhæfte:

Her finder du reglerne på 5 forskellige sprog inkl. dansk.

Spillets regler: Sådan spilles Vildkatten Master

Der findes i reglerne 3 forskellige spilvarianter.

Jeg vil kort gennemgå alle 3, da det kan have betydning for hvilken aldersgruppe, man vælger at spille med.

Spilvariant 1:

Hver spiller vælger en farve med 3 runde brikker af samme farve.

Derefter vælger man en spilleleder. Denne spilleleder tager 3 billedkort op af beholderen til hver spiller. Billedkortene ligges med bagsiden opad foran hver spiller inkl. spillelederen selv.

Når alle spillere er klar og har hver 3 billedkort foran sig, med bagsiden opad, vender alle spillere hver især deres 3 billedkort om samtidig g kigger på motiverne. Nu gælder det om hurtigst muligt at finde alle sine 3 motiver på spillepladen, der matcher ens egne 3 billedkort.

Når man har fundet et motiv der matcher et af sine billedkort, ligger man en af sine farvede runde brikker på motivet på spillepladen, for at indikere at den er fundet.

Den spiller der først har fundet alle sine 3 motiver og lagt sine farvede runde brikker der på, siger ”STOP!”

Spillerens 3 farvede brikker fjernes fra spilpladen, for at tjekke om motiverne er rigtige. Hvis de er det, beholder spilleren sine 3 billedkort og de andre spillere ligger deres 3 brikker tilbage i beholderen. Hvis spilleren har en eller flere motiver forkerte skal spilleren ligge en eller flere af sine billedkort tilbage i beholderen.

Spillerne fjerner deres runde farvede brikker fra spillepladen og spillelederen blander billedkortene og ligger 3 nye billedkort med bagsiden opad, foran hver spiller.

Den spiller der først har 25 billedkort har vundet.

Man kan også selv vælge at aftale et andet antal inden spillet startes, eller man kan vælge at spille til der ikke er flere brikker i holderen.

(Denne variant spilles ofte med de lidt større børn, da der er lidt flere regler at forholde sig til, Den kræver at man spiller en del runder, før man kan udpege en vinder).

Spilvariant 2:

Spillelederen trækker et billedkort op af beholderen og viser det til alle spillere, det gælder nu om at være den hurtigste til at finde det matchende motiv på spillepladen og ligge sin farvede brik på motivet. Den spiller der først finder motivet, vinder billedkortet og beholder billedkortet.

Den der først har 15 billedkort har vundet.

(Denne variant er rigtig god og nem for de yngste børn, da man kan stoppe når interessen eller koncentrationen ophører, man kan også her vælge at aftale et andet antal inden spillet startes, eller man kan vælge at spille til der ikke er flere brikker i holderen.)

Spilvariant 3:

Man kan også spille selv. Træk et billedkort fra beholderen og find motivet på spillepladen så hurtigt du kan. Man vil hurtigt opdage at man bliver bedre og bedre til at finde motiverne hurtigt.

(Denne variant er rigtig god til at øve hukommelsen og genkendeligheden for de yngste børn).

Vores spiloplevelse

Vildkatten Master er et børnespil, der henvender sig til børn på 6 år og opefter, jeg vil dog mene at man sagtens kan spille det med yngre børn.

Jeg spillede med min datter på 7 år og vi fik en del sjov ud af det. Vi prøvede både variant 1 og variant 2, ved begge spil var hun flere gange hurtigere end jeg til at finde motiverne. Vi prøvede det også med et par af hendes veninder og det var en del sjovere når man var flere.

Det at flere sidder intenst og stirre efter et bestemt motiv på den samme plade giver en følelse af spænding og når man endelig finder sit motiv, bliver spændingen forløst med et jublen over at man var den første. Ret hurtigt er man tilbage igen til spændingen og iveren efter at blive den første igen til at finde sine motiver.

Spillet giver hygge og en oplevelse af at være sammen om det fæles tredje, selvom man spiller imod hinanden.

Hvis an spiller med børn under 6 år, vil jeg anbefale at man spiller variant 2. Det er også denne variant jeg oplever man spiller i de forskellige institutioner, da det er nemt og hurtigt at inddrage flere børn, alle kan her være med, uanset hvor mange og hvor længe børnene har interesse for spillet. Et rigtig godt, nemt og lærerigt spil, der giver de små en god hjernegymnastik.

- Kristina Tegner

 

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilEduca

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen