GOKI Backgammon anmeldelse

Alder: Anbefales fra 6 år og opefter | Spilletid: Ca. 20 min. pr. spil | Spillere: For 2 deltagere | Producent: GOKI

"Spillet er designet i træ, som har et lækkert glatslebet og blødt finish. Man kan se, at der i træarbejdet er kræset for detaljerne. Trækassen lukkes og åbnet let med et metalhængsel, som sørger for, at tingene ikke ryger ud af æsken, når man har det med på tur. Den er ikke meget større, end at man godt kan have den med i rygsækken..."

En spilanmeldelse af Backgammon

Mit første møde med Backgammon-spillet var i de der store Spilmagasiner med blandt andet Skak, Mølle, Ludo og det med hønsene. Det var som oftest ikke Backgammon jeg valgte, men 9/10 gange Ludo. Men en dag udfordrede min mormor mig til at lære noget nyt, og det var så mit første RIGTIGE møde med Backgammon. Hun lærte mig reglerne, og jeg tror også, at jeg vandt en enkelt gang – måske lod hun mig vinde, det står hen i det uvisse 😉

Der skulle dog gå nogle år, før det blev fundet frem igen. Vi spoler tiden frem til årene mellem 2015-2017. Her boede jeg i en form for moderne kollektiv i centrum af Aarhus. Vi havde to køkkener med et lille bord i hver. Her skiftedes vi så ofte til at invitere til samvær.

Der foregik også en form for turnering i lige præcis Backgammon mellem de to etager, så her blev reglerne fra barndommens stunder med mormor støvet af igen. Det viste sig også, at der var sket nogle børnevenlige modificeringer tilbage i barndommen, så jeg skulle også lige lære de helt rigtige regler. Jeg var dog ikke den mest erfarne spiller i huset, så jeg vandt altså ikke disse turneringer, men jeg tror jeg vandt i hygge med hjemmebag og kaffe-latté 😊.

Da jeg så blev spurgt, hvilke spil jeg gerne ville anmelde til bloggen, lå Backgammon lige til højrebenet.

Det har dog vist sig, at jeg ikke kunne finde modstandere mellem eleverne på skolen, så jeg måtte hive fat i nogle gamle backgammon-rotter fra kollektivet i Aarhus, så vi også kunne få afprøvet GOKI's udgave i træ, det var de heldigvis helt klar på.

Det kunne konkluderes, at det var et flot håndværk, der lå bag træarbejdet, men at spillet var lige til den lille side.

Brikkerne smuttede let mellem fingrene, og det krævede præcision og snilde at placere dem korrekt på brættet.

Jeg må også selv erkende, at jeg i det daglige foretrækker en lidt større udgave :)

Historien bag Backgammon-spillet

Hvis vi spoler tiden endnu længere tilbage, helt tilbage til 400-tallet i Romeriget, støder vi på det græsk-romerske spil Tabula, som første gang omtales i et digt om den byzantinske kejser Zenon, som tabte i Tabula grundet et uheldigt terningeslag.

Dette spil handler ligesom Backgammon om at flytte 15 brikker i modsat retning mod hjem. Man anvender dog 3 terninger i Tabula og ikke 2 som i Backgammon.

I Grækenland kaldes Backgammon fortsat Tabula, det var først i 1600-tallets England, at man gav spillet navnet Backgammon.

Kort efter formulerede englænderen Edmund Hoyle de nuværende regler. I 1900-tallet åbnedes der Backgammonklubber i New York. Det er altså til dato et af verdens ældste spil, som fortsat spilles i på næsten samme måde den dag i dag. Det spilles også fortsat på diverse caféer og barer rundt om i verdenen.

Om GOKI's udgave af Backgammon

Gokis svar på Backgammon er fremstillet i træ med bæredygtighed for øje. En af deres kerneværdier er at udvikle ansvarligt legetøj, deres produktionskæde lyder derfor således; plant skove, fæld træer og processér træet.

De anvender udelukkende træ fra bæredygtige distrikter i Europa og fokusere på at gøre deres produkter så genbrugelige som muligt.

GOKI engagerer sig også socialt flere steder i verden, hvor de blandt andet er medvirkende til at få opbygget skoler i udviklingslande så som Mali, Peru eller Uganda.

GOKI er en tysk legetøjsfabrikant, faktisk den største i Nordtyskland. Det blev grundlagt i 1981 af Gerhard Gollnest og Fritz-Rüdiger Kiesel (Go-Ki). GOKI står blandt andet også bag udgivelser af Klodsmajor, Kalaha og Domino.

Backgammon-spillets komponenter

Når du åbner æsken, vil du finde:

  • 15 runde brikker i lyst og let træsort
  • 15 runde brikker i en let træsort malet brun
  • 1 sæt spilleregler på blandt andet dansk, tysk, norsk osv.
  • En trækasse, der også fungerer som spilleplade
  • 2 terninger

Spillet er designet i træ, som har et lækkert glatslebet og blødt finish. Man kan se, at der i træarbejdet er kræset for detaljerne. Trækassen lukkes og åbnet let med et metalhængsel, som sørger for, at tingene ikke ryger ud af æsken, når man har det med på tur. Den er ikke meget større, end at man godt kan have den med i rygsækken.

Det er der også tænkt på mht. brikkerne og terningerne, som hverken fylder eller vejer meget, så det er let at bruge som et alternativ til den lille rejseudgave af Backgammon, man tit finder i dagligvareforretningerne med magneter.

Som et Backgammonspil til brug derhjemme i det daglige, er min personlige holdning, at det hele bliver lige småt nok, men til små børnefingre, er det sikker ganske fint, ligesom det også er eminent som rejsespil.

Indvendigt i trækassen er der lagt et blødt grønt og sort underlag, som danner selve spillepladen. Den er i sig selv i god kvalitet, dog kunne den i min udgave godt være sat lidt bedre på og bedre tilpasset æsken. Den buler op enkelte steder, hvilket gør det svært at få brikkerne til at sidde ordentligt. Det er dog heller ikke let at få til at sidde, da det er lidt et nørkle-arbejde.

Alt i alt er mit indtryk af Backgammon spillet fra GOKI rigtig godt, komponenterne er af god kvalitet og perfekt som en lidt større og mere luksuriøs rejseudgave.

Regelbogens tilgængelighed

Reglerne til dette spil findes på mange sprog i regelbogen. Hvert regelsæt fylder to sider, som ikke fylder mere end en brochure til Djurs Sommerland. Teksten er opdelt med underoverskrifter, så man let kan finde, hvad man leder efter, hvis man f.eks. er i tvivl om, hvordan udtagningen af brikker foregår.

Der er dog en del tekst, på de to sider og et enkelt billede. Dette kan gøre det lidt sværere for et barn på eks. 8 år at skulle sætte sig ind i reglerne, da de tit støtter sig op af illustrationer. Man kunne f.eks. godt have illustreret, hvordan udtagningen foregår, eller hvordan en blokade ser ud. Det er dog ikke mere uoverskueligt, end at reglerne let kan læses og forklares af en voksen.

Reglerne er som til et klassisk backgammon spil. Man skal bringe sine 15 brikker fra udgangspunktet hjem til den sidste kvadrant så hurtigt som muligt og derefter tage brikkerne yd af spillet. Disse ryk foregår med terningernes hjælp.

Spillerne rykker i hver sin retning og kan slå hinanden hjem undervejs. De forsøger ligeledes at lægge forhindringer i vejen for hinanden ved at blokere punkterne på vej mod egen bane, eller blokere så modstanderen får svært ved at komme ud i spillet igen, når den først er slået hjem.

Den spiller, som først får alle sine brikker taget ud af brættet, vinder spillet.

- Camilla Liv Pedersen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilGoki

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen