Vikingernes Dal spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 6 - 99 år | Spilletid: Ca. 30 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere

"Spillet er spændende, strategisk, hurtigt. Hvis du har børn, er dette spil en no-brainer. De vil hurtigt lære strategien, og så er det bare at ”batte” derudaf. Og som et plus så indeholder spillet små karton-vikingeskibe..."

En tysk prisvinder

"Valley of the Vikings", eller "Tal Der Wikinger", som børnespillet kaldes på tysk, vandt "Kinderspiel des Jahres"-prisen i 2019 og det er ikke helt uden grund. Her skal der lige dvæles lidt ved den ære det er, at modtage prisen Kinderspiel des Jahres.

I Danmark har vi "Årets Spil" og "Guldbrikken" prisuddelingerne, men den største og mest anderkendte pris internationalt, er den tyske. Det betyder dog ikke altid at spillet falder i alles smag, men lad os kort gennemgå reglerne for spillet og så kan vi tage min vurdering til sidst.

Vikingernes Dal er et børnespil, udgivet af den tyske spilproducent HABA, som også står bag udgivelserne af blandt andet Dragernes Skat, Dyr På Dyr, Frugthaven aka. Kragespillet (Obstgarten/Orchard) og Rhino Hero spillet for de lidt større børn...

Opstilling og regler

Alle spillere modtager et karton vikingeskib og 1 guldmønt. Resten af guldmønterne lægges ved siden af spillepladen. Alle vikingeskibene er med uagtet om man er 2, 3 eller 4 spillere. De står bare ved siden at pladen.

Alle vikingeflagene blandes og fordeles i hullerne beregnet til dem, ved havnefronten (broen). De fire vikingemarkører stilles ved starten yderst til venstre for broen. De fire forskelligt farvede tønder stilles i starthullerne i midten af pladen. En spiller starter med battet og kuglen, og så er det i gang.

Reglerne er forholdsvis enkle. Spilleren med battet skubber til kuglen mod midten så den vælter nogle tønder. Man får lov at forsøge igen og igen indtil en eller flere tønder er væltet (heldigt når man spiller med børn).

De væltede tønder har farver og det er de vikingemarkører man må skubbe hen af broen ved havnefronten. Så væltes en gul tønde, så stilles den gule vikingemarkør nede i det første hul i broen.

På et tidspunkt bliver en vikingemarkør skubbet ud over broen og der opstår så scoringen i spillet.

Spillerne modtager nemlig guld hvis deres vikingemarkør står ved siden af et vikingeflag der giver guld.

Spilleren der røg ud over broen modtager ikke noget, men er med i næste runde igen.

Når alt guld at fordelt stopper spillet og den spiller med mest guld vinder.

Vurdering af Vikingernes Dal

I dette spil skal du altså bowle. Ja, det lyder spøjst men sagen er, at spillet er en god blanding af strategi og fingerfærdighed. Som spiller prøver du nemlig at vælte specifikke tønder for at tjene din viking mest guld.

Umiddelbart kan det godt virke simpelt og uden den store dybde. Men så snart du begynder at skubbe til tønderne og rykke rundt på vikingerne ved havnefronten sker der dog noget.

Det strategiske ved spillet kan ligesom deles i to. På den ene side skal de rigtige tønder væltes og på den anden side skal de bagefter stilles på en ufordelagtig måde for dine modstandere.

Du vil kigge på havnefronten og hvor din viking befinder sig og så vil du stille tønderne sådan, at det ikke rammer din viking. Du vil helst undgå helt at ryge ud over broen så du ikke modtager guld.

Her er i virkeligheden det sjove den ved spillet. At ramme de helt rigtige tønder med battet og se guldet blive fyldt i ens båd. Alle de børn jeg har spillet med synes klart dette er den sjoveste del.

Først senere begynder de at se på hvor de forskellige vikinger står på havnefronten og spille (slå) mere taktisk.

Spillet er spændende, strategisk, hurtigt. Hvis du har børn, er dette spil en no-brainer. De vil hurtigt lære strategien, og så er det bare at ”batte” derudaf. Og som et plus så indeholder spillet små karton-vikingeskibe (som dog helst skal samles af en voksen)!

- Kenneth Lenander

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilHaba

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen