Flotte flag og fantatiske fakta for alle pengene
Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 30 min. | Spillere: For 2 - 6 deltagere
"Verdens lande og flag er et spil for alle videbegærlige børn og voksne. Det et hyggeligt og udfordrende spil, hvor I ikke kan undgå at lære noget nyt. Så hvis du har et nysgerrigt skolebarn derhjemme eller selv vil slippe din indre flagnørd fri, er Verdens lande og flag en rigtig god tilføjelse til samlingen af brætspil..."
Alle verdens flag
Har du nogensinde haft en ambition om at lære alle verdens flag?
Det har jeg, og derfor tøvede jeg ikke et øjeblik, da jeg fik mulighed for at få fingrene i spillet Verdens lande og flag.
Spillet byder på lige præcis det, som titlen lover. Alle verdens nationalflag er med, og så får du et væld af spændende og sjove fakta med i købet.
Lær og spil på mange måder
Man skal aldrig bedømme hunden på hårene eller dømme bogen efter omslaget. Det skal man også huske, når det gælder Verdens lande og flag. Det ser ikke specielt inspirerende ud, når man dømmer ud fra æsken, men indholdet fejler ingenting. Både kort og spilleplader er flot lavet.
Spillets producenter lægger op til, at man kan bruge spillet på mange måder. Men de foreslår selv et spil, som fungerer rigtig godt. Det forklarer jeg om et øjeblik.
Du kan også sagtens bare bruge spillet som et læringsredskab. Kortene fungerer perfekt som såkaldte flash cards - eller memokort - hvor man skal forsøge at huske landets navn ud fra flaget på forsiden og så kan tjekke svaret med det samme på bagsiden.
Sådan spiller I
Spillet, som producenterne foreslår, er sjovt og enkelt. Det går kort sagt ud at gætte landenes navne og finde ud af, hvilke lande der hører til hvilke kontinenter.
I kan være op til fire spillere. Hver spiller lægger 10 tilfældige kort foran sig med flagsiden opad.
Resten af flagkortene ligger i en stor bunke, som hedder pointbunken. Hver man gætter et land korrekt, får man lov til at tage et eller kort fra pointbunken. Det giver mulighed for at få flere point.
Gæt et land - med eller uden ledetråde
Den første spiller peger på et kort foran en af de andre spillere og gætter på, hvilket land det tilhører. Hvis du gætter rigtigt med det samme, får du kortet og tager to kort fra pointbunken. Nu gælder det om at lægge alle tre kort ved de rigtige kontinenter på din kontinentplade. Først til sidst i spillet får du at vide, om du har gættet rigtigt.
Hvis du ikke gætter rigtigt i første forsøg, får du en ledetråd af den modspiller, der har kortet foran sig. Ledetrådene står bag på hvert kort og gør det lidt lettere at gætte - som regel i hvert fald. Andre gange består ledetrådene bare af sjove fakta, og de gør det ikke lettere at gætte svaret.
Hvis du gætter rigtigt efter første ledetråd, tager du ét kort fra pointbunken, og hvis du har brug for en ledetråd mere, tager du ikke nogen.
Find en vinder
I bliver ved, indtil alle kort er væk fra bordet, og så er det tid til at se, om I hver især har lagt landene på de rigtige kontinenter. Det er nemt at tjekke, fordi der er farvekoder bag på hvert kort.
Hvert korrekt placeret land giver et point, og vinderen er selvfølgelig den med flest point.
Svært og lærerigt
Verdens lande og flag er nok udfordrende for de fleste. De første 30-40 flag er nemme nok, men så bliver det sværere og sværere. Og med i alt 200 flagkort kan man hurtig komme på glatis.
Derfor er spillet også først egnet for børn fra cirka otte år. De skal kunne læse rimelig godt for at læse ledetrådene op, og så er det selvfølgelig især relevant, hvis de interesserer sig for flag og geografi.
En ting er sikkert, når du spiller Verdens lande og flag: Du bliver bedre til at genkende flag. Jeg har selv forbedret mig markant, så jeg nu kan genkende over halvdelen af verdens flag. Men der er et stykke vej igen, før jeg får fod på alle de mærkværdige flag fra Afrika og de mange sydamerikanske flag, der ligner hinanden til forveksling.
Så hvis du har et nysgerrigt skolebarn derhjemme eller selv vil slippe din indre flagnørd fri, er Verdens lande og flag en rigtig god tilføjelse til samlingen af brætspil derhjemme.
God spillelyst.
- Søren Vinggaard Hellerung