Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 15-30 min. | Spillere: 2-4 deltagere.
"Marie (som i skrivende stund er 6½ år) elsker det! Det er blevet et af hendes go-to spil sammen med Ticket to Ride junior og Vikingernes Dal, som længe har været storfavoritter. Hun elsker at sidde og nørkle med formerne, og vi glæder os over at hun synes så godt om det, for det må da være god hjernegymnastik. Hun kan også godt finde på at finde det frem, og hvis vi ikke har tid til at spille, sætter hun sig med det selv og øver sig!"
En spilanmeldelse af Ubongo Junior
Ubongo Junior er en børneversion af det populære familiespil Ubongo fra 2003, hvor man skal være hurtigst til at få tetrislignende brikker til at passe på en spilleplade. Originalversionen var nomineret til den danske spilpris Guldbrikken i 2011 i kategorien Familiespil, men vandt dog ikke. Der er dog mange spil med i udvælgelsen, så bare det at blive nomineret, viser at det kan noget. I både Sverige og Norge vandt det deres Årets Spil priser i hhv. 2003 og 2009, også i kategorien Familiespil.
Juniorversionen er egentlig det samme som originalen bare ret forsimplet – her handler det bare om at være først til at få sine brikker lagt på pladen. Denne nye juniorversion har dyretema, formentlig som en fin hentydning til titlen (Ubongo er Swahili og betyder ”hjerne”).
Indholdet af æsken
I æsken finder man:
- 50 dobbeltsidede spilleplader
- 4 sæt tetris-lignende brikker med forskellige dyremønstre
- Spilleregler
Spillepladerne og brikkerne er rigtigt lækre, de er dejligt tykke, så de går ikke sådan lige i stykker, selvom det er til børn. De kan dog godt bukke, hvis man er lidt voldsom, men det er kun sket med én brik herhjemme, som Stine på 3 fik fat i, og den overlevede.
Æsken har jeg lidt et problem med… For det første, som det fremgår af billedet, fylder æsken jo meget mere end komponenterne, og det er bare irriterende når der mangler plads på spilhylden, eller man gerne vil have det med i campingvognen. Sådan er det desværre med mange spil, jeg tænker de sælger bedre, når de ser ud af mere på butikshylden.
Men hvad der er mere irriterende er, at der ikke er lavet plads til brikkerne! Når man pakker spillet op, er brikkerne i en plade, man skal prikke dem ud af, men medmindre man vil lægge dem fladt ud som et puslespil hver gang man har brugt det, kommer de til at fylde ovenpå plasticindsatsen, så låget ikke kan lukke ordentligt… Der kunne de altså godt have lavet et rum til brikkerne, når nu der skal være en plasticindsats.
Min første indskydelse var bare at pille indsatsen ud (og det ville da også være den nemme løsning), men så er æsken alt for stor, og det hele skramler rundt – især når man opbevarer den lodret på hylden. Til sidst gad fru Lisbeth ikke høre på mit brok mere, og så fattede hun en saks og noget tape, og så var der plads til brikkerne.
Sådan spiller man Ubongo Junior
Hver spiller får et sæt med 9 forskellige Ubongobrikker (de tetrislignende brikker med dyremønstre). Så skal man bestemme sig for om man bruger den lette eller den lidt sværere side af pladerne – spillet er angivet til at være fra både 6 og 8 år på æsken, så jeg gætter på at de mener at de lette plader er fra 6 år og de lidt sværere er fra 8 år. Man kan vælge let/svær side for hver spiller, så man kan spille med børn på forskellige niveauer.
Hver spiller får 7 spilleplader (eller hvor mange runder man nu aftaler at spille over). På hver spilleplade er der afbilledet hvilke brikker, der skal bruges – de lette plader bruger 2 brikker og de sværere bruger 3 brikker. Man vender sin stak med den side, man skal bruge, nedad.
Spillerne tager hver især den øverste plade i deres stak og vender den, og tager de brikker der skal bruges, og når alle er klar, gælder det om at være hurtigst til at få brikkerne til at passe til det hvide felt på spillepladen. Den første, der bliver færdig, råber ”Ubongo!” og vinder runden.
Spillet slutter efter de 7 runder, og så ser man hvem der har vundet flest runder.
Vores mening: Lidt simpelt, men sjovt og god hjernegymnastik
Lad os starte positivt: Marie (som i skrivende stund er 6½ år) elsker det! Det er blevet et af hendes go-to spil sammen med Ticket to Ride junior og Vikingernes Dal, som længe har været storfavoritter.
Hun elsker at sidde og nørkle med formerne, og vi glæder os over at hun synes så godt om det, for det må da være god hjernegymnastik. Hun kan også godt finde på at finde det frem, og hvis vi ikke har tid til at spille, sætter hun sig med det selv og øver sig!
Her til aften ville hun have at jeg skulle tage tid på hende, og hun lavede en bunke med 4 nemme og 4 svære, og det klarede kun på 3 minutter og 44 sekunder!
Der hvor jeg synes det halter lidt, er sværhedsgraden. Siderne med 2 brikker er næsten allerede for lette til Marie, mens med 3 brikker, er hun ikke hurtig nok til at kæmpe mod os voksne. Hun kan sagtens løse dem med 3 brikker uden problemer (så glem alt om at de er fra 8 år!), bare ikke hurtigt nok til at vinde over os, og hun holder op med at synes at det er sjovt, når hun ikke kan vinde. Der mangler lidt en yderligere sværhedsgrad, som de voksne kan tage.
Måden vi har løst dette på, er at lade være med at spille i runder, men se hvem der bliver først færdig med hele sin stak. På den måde kan man udligne det, så det bliver mere tæt – enten ved at have forskelligt antal plader, eller ved (som passer rigtigt fint til Marie) at hver anden plade er let og hver anden er svær i Maries stak, mens vi andre kun har svære. Med 7 plader, hvor Marie har 4 lette og 3 svære, ligger vi faktisk ret tæt.
Spilletiden er for en gangs skyld forkert til den gode side – vi kommer ikke i nærheden af 20 minutter, når vi har 7 plader hver. Selv 10 minutter er et langt spil – men det gør det selvfølgelig også kortere, når vi ikke holder pause mellem hver runde/plade. Det gør dog ingenting, for så kan man jo lave flere runder á f.eks. 5 eller 7 plader i stedet.
Vi har prøvet det almindelige Ubongo en enkelt gang hos min bror for nogle år siden, og der var et yderligere element med at samle farvede ædelsten (tror jeg nok det var), hvor den, der er først færdig med sin plade, vælger først. Jeg synes godt der lidt kan mangle noget lignende efter hver runde i juniorudgaven, det kan føles lidt uforløst bare at slutte, når man er færdig med sin plade/stak, men måske er det fordi vi har prøvet det andet. Den almindelige udgave er for øvrigt fra 8 år, så jeg forstår ikke helt hvorfor de svære plader i juniorudgaven, også skal sættes til at være fra 8 år. Jeg ville snarere mene at de lette kunne bruges fra 4 eller måske 5 år, og de sværere fra 6 år.
Jeg vil klart anbefale Ubongo Junior til børn i 5-6 års alderen, men til 8+ tror jeg at det bliver for simpelt. Så skulle man måske i stedet se, om man kan finde det originale Ubongo (som ikke er til at opstøve på dansk andet end på brugtmarkedet, men kan fås med engelske regler rundt omkring). Så en stor tommel op til Ubongo Junior til de 5-6 årige!
- Kim Larsen