Alder: Anbefales fra 12 år | Spilletid: Ca. 45 - 60 min. | Spillere: For 2 - 6 deltagere
"Det virker gennemtænkt og veludført, men man skal nok (meget apropos) være den rette type for at elske det. Hvis man nyder at se ”kender du typen” på tv og generelt går op i mennesker og forskellene på os, så er det et super fint spil. ”Typisk” er lidt et spil, der skiller vandene. Enten er man vild med det eller også bliver det et spil, der aldrig findes frem igen..."
Et atypisk og sjovt koncept
Det var med spænding, vi pakkede ”Typisk” ud af kassen. Som altid havde vi læst lidt om spillet, inden vi fik det, og det lød som et sjovt koncept, vi ikke havde prøvet før.
Spilleæsken er i god og solid kvalitet og måler 27 x 27 x 7 cm. (Ca samme str. som Bezzerwizzer og Hint)
Spillet indeholder 1 spilleplade, 6 spillebrikker med tilhørende typekort, 1 spillevejledning og aktivitetskort der enten er ”gæt typen” eller ”spil typen”.
Spillevejledningen er nem og hurtig at læse og forstå, og vi kunne komme i gang med spillet kort tid efter det blev pakket op.
Det er fra 2 til 6 spillere og varer mellem 30 og 60 min. På æsken står der 30 til 45 min, men det kan sagtens tage længere tid end det. Spillet er opbygget, så man pr. tur risikerer at skulle flytte bagud i stedet for fremad, hvilket potentielt forlænger spilletiden en del.
Der er kun 10 felter på pladen ekskl. start- og målfeltet, så hvis man er rigtig god, og slipper for at skulle flytte bagud, kan man ret hurtigt komme til mål. Det anbefales fra 12 år og op.
Om selve Typisk! spillet
Hver spiller har 9 typekort med forskellige overskrifter/typer:
- Ekspert
- Romantiker
- Strateg
- Hjælper
- Perfektionist
- Realist
- Eventyrer
- Leder
- Fredssøger
På hvert kort er der yderligere defineret, hvad der ligger under disse typer. Disse kort skal bruges aktivt under hele spillet.
Man starter med en opvarmningsrunde, hvor hver spiller på skift vælger 2 typekort, som passer bedst på sig selv og de andre skal gætte, hvilke 2 kort spilleren har valgt. Dette er udelukkende for at få en fornemmelse af typekortene og blive lidt bekendt med dem.
Spillet starter med, at første spiller trækker et aktivitetskort og læser dette højt. Hvis det er ”spil typen”, skal han/hun trække et tilfældigt typekort og udføre opgaven som den type.
Det kunne fx være ”hvilket syn har du på børneopdragelse”?
Altså skal man ikke svare, hvad man selv mener, men hvad den udvalgte type vil mene.
Herefter skal alle andre spillere finde deres bud frem og når de har fundet deres svar, holdes dette kort op med bagsiden mod de andre spillere. Den aktive spiller skal på et tilfældigt tidspunkt sige ”typisk” og derefter må man ikke længere gætte med. Har man ikke nået at finde svarkort frem, får man altså ingen point i den pågældende runde – men risikerer heller ikke at flytte tilbage.
Den aktive spiller må flytte frem for hvert rigtig gæt af de andre spillere. Er der ingen, der har ramt det rigtige svar, skal den aktive spiller i stedet flytte 1 felt tilbage. Det er straffen for at være dårlig til at forklare/spille typen.
Spillerne, der har gættet rigtigt, må flytte 1 felt frem. Har alle spillere gættet forkert bliver man stående. Har bare 1 eller flere spillere gættet rigtigt, men man selv har forkert, skal man rykke 1 felt bagud.
Hvis det er ”gæt typen” skal den aktive spiller finde 2 typekort, som han/hun synes passer og de andre spillere skal nu gætte, hvilke 2 typekort den aktive spiller har valgt.
Det kunne fx være ”hvilke to typer vil være mest tilbøjelig til at gå på loppemarked”.
Den aktive spiller må rykke 2 felter frem, hvis begge kort er blevet gættet og 1 felt, hvis kun én af typerne bliver gættet og skal rykke tilbage, hvis ingen af kortene er gættet. De andre spillere rykker som ved ”spil typen” frem hvis de har gættet mindst 1 rigtigt og bliver stående, hvis ingen har gættet rigtigt. De rykker tilbage, hvis de ingen rigtige har, men mindst 1 anden spiller har gættet 1 kort rigtigt.
Vores mening om Typisk! spillet
Nu startede jeg med at skrive, at vi var lidt spændte på dette spil, da det umiddelbart virkede som noget nyt, vi ikke har set før. Det var det også. Der var blandede holdninger til spillet, inden vi gik i gang og det var der også bagefter.
”Typisk” er lidt et spil, der skiller vandene. Enten er man vild med det eller også bliver det et spil, der aldrig findes frem igen.
Det virker gennemtænkt og veludført, men man skal nok (meget apropos) være den rette type for at elske det. Hvis man nyder at se ”kender du typen” på tv og generelt går op i mennesker og forskellene på os, så er det et super fint spil.
Det er et spil, man kan spille uanset hvilken type, man selv er, da typekortene er lavet tilpas detaljeret til, at man kan lade sig guide af de ekstra ord på kortet.
I starten gik det ikke supergodt og det var lidt svært at komme i gang. Vi brugte mere eller mindre den første halve time med at sidde fast i de første 2-3 felter, hvor vi rykkede frem og tilbage. Men efterhånden blev vi lidt mere bekendt med kortene og typerne, og vi blev dermed også bedre til særligt at ”spille typen”.
Det betød at der kom nogle gode ledetråde til hvilket typekort, vi sad med og dermed var der flere point at hente.
Det var klart sjovest at få kortet ”spil typen”, hvor man selv aktivt skulle præstere noget ift. opgaven på aktivitetskortet. Man kunne næsten føle sig helt skuffet, når man trak et ”gæt typen” kort, selvom der måske var større sandsynlighed for, at man måtte flytte et felt frem på denne slags.
Jeg tror godt, at vi kunne finde på fremadrettet at fjerne lidt flere ”gæt typen” kort og få dem sat bagerst i bunken. Men det kan man også sagtens gøre uden det ødelægger spillet.
Vi forstod aldrig helt ideen med, at man som den aktive spiller på et tilfældigt tidspunkt skulle sige ”typisk” og dermed lukke for runden. Vi endte med at spille på mere ”normale vilkår”, hvor vi blot ventede til alle, havde valgt deres svar.
Det kunne måske godt give et stress element, hvis man benyttede sig af denne regel, men for os fungerede det ikke. Det ødelagde ikke spillet på nogen måde, at vi undlod denne del.
Vi, der har spillet det indtil videre, har været i alderen fra 14 til 39 år og det har fungeret helt fint.
Jeg har på nuværende tidspunkt svært ved at finde ud af, om det bliver et spil vi af og til finder frem til spilleaften, eller om det mon ender bagerst i skabet. Men som udgangspunkt synes jeg, at det er en rigtig sjov ide og jeg elsker spil, der tænker i nye baner, da der er (alt for) mange spil på markedet, som ligner hinanden.
Thumbs up herfra for at nytænke og komme med et spil, som vi ikke har set før. ”Typisk” er originalt og efter min mening gennemført.
- Joan Frederiksen