Trivial Pursuit Familieudgave spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 30 - 60 min | Spillere: For 2- 6 deltagere 

"Jeg synes, denne udgave er bedre end tidligere familieudgaver, der har været, særligt til de ”mindre børn” fra 8 – 12 år. Sværhedsgraden passer bedre efter min mening. Der står på kassen, at et spil varer 45 min. Vores erfaring er at det kommer meget an på, hvor mange man spiller og hvorvidt man spiller i hold eller solo. Jo flere spillere, des længere tid tager det – med 4 spillere tog det os ca. 75 min. – med 2 spillere tog det ca. 30 min. Det blev svært til sidst for nogle af børnene at holde fokus, så det er en idé, at man fx vælger at spille i x antal minutter, og den som har flest oste, når tiden løber ud har vundet..."

En spil anmeldelse af Trivial Pursuit familieudgave

Trivial Pursuit Familieudgaven - endnu en version, af det gamle velkendte Trivial Pursuit (TP).

Spillet ligger i en god og stabil kasse, som virker til at være i god kvalitet, der måler ca. 27 x 27 x 5 cm. Spillet indeholder:

  • 1 vejledning
  • 1 spilleplade
  • 400 kort med spørgsmål (200 til børn og 200 til voksne)
  • 2 kortholder i henholdsvis gul og blå
  • 6 spillehjul
  • 36 oste (6 i hver farve)
  • 1 terning

Spillepladen har den karakteristiske udformning som TP plejer at have. Farverne på pladen signalerer, hvilken farve/kategori man skal have spørgsmål i og alle felter giver en ost ved korrekt svar.

Der er færre felter på pladen end i det originale TP, hvilket gør det en smule mere overskueligt – særligt for børnene. Hver farve repræsenterer en særlig kategori, som også er genkendeligt fra tidligere udgaver.

Blå er geografi, lyserød er underholdning, gul er historie, lilla er kunst/kultur, grøn naturvidenskab og orange er sport/fritid.

De 6 spillehjul er opbygget på en måde, hvor man kan sætte flere ovenpå hinanden, hvilket vi fandt ud af var meget praktisk, når 2 eller flere skal stå på samme felt.

De gule spørgsmålskort til børn og de blå til voksne har alle 6 spørgsmål på hvert kort og svaret på bagsiden – altså 2400 spørgsmål i alt.

Der er en tendens til at flere af børnekortene har svarmuligheder tilknyttet spørgsmålene. Dette gør det lidt nemmere, at tilpasse spørgsmålene de forskellige aldre på børnene. Vi spillede det bl.a. hvor vi var 2 voksne og 3 børn på henholdvis 11,12 og 8 år.

Vi valgte, at der ikke blev læst svarmuligheder op ved de 2 ældste børn, hvorimod den yngste på 8 hver gang fik svarmuligheder. På de kort, hvor der ikke er skrevet svarmuligheder, kan man så vælge selv at finde på 2-3 svarmuligheder, hvis det er et meget svært spørgsmål for det pågældende barn

Der er også en del af spørgsmålene (både til børn og voksne) som er 50-50 idet man blot skal svare sandt eller falsk på et udsagn. Dette gør spillet lidt mere tilgængeligt for alle uanset hvor stor en viden, man har indenfor kategorien.

På kassen står der, at spillet er for 2-6 spillere og fra 8 år og op.

Dog er der mulighed for, at man ved at spille i hold, sagtens kan være i hvert fald op til 12 spillere med 2 spillere på hvert hold. Sværhedsgraden for både børn og voksne er i dette spil fint fordelt til både børn og voksne, og ellers er der som sagt mulighed for at man selv kan lave en variation, hvor man kan tilpasse det lidt.

Reglerne

Reglerne virker meget simple og overskuelige. Uanset om man tidligere har prøvet at spille Trivial Pursuit eller dette er første gang, så er det en kort og præcist vejledning, som er nem at forstå. Har man tidligere spillet TP, er det nærmest ikke nødvendigt at læse reglerne overhovedet.

Selve spillet

Spillet vindes ved at være den første som får fyldt sit spillehjul med 6 oste (1 i hver farve), lander i midten og svarer korrekt på 1 spørgsmål i midtercirklen.

Man får en ost i sit spillehjul ved at svare korrekt på et spørgsmål, såfremt man står på en farve, man ikke i forvejen har i sit spillehjul. Altså gælder det om, at forsøge at flytte sit spillehjul efter at lande på farver, man endnu ikke har svaret korrekt på.

Man kaster med terningen og rykker det antal felter som terningen lander på. Der er fra 1 til 5 og på den ene side er der en såkaldt ”ostejoker”. Lander terningen med dette symbol opad, må man rykke til et valgfrit felt på spillepladen.

Når man har fået alle oste i spillehjulet, skal man ind og ramme midtercirklen. Man skal slå det præcise antal, for at kunne rykke ind i midten. De andre spillere vælger (uden at have set kortet) hvilken kategori der skal læses spørgsmål i. Kan man svare på spørgsmålet har man vundet. Svarer man derimod forkert, skal man igen flytte ud af midtercirklen ved næste kast og igen forsøge at ramme det rigtige antal, for at lande præcist i midten endnu en gang og forsøge at svare på finalespørgsmålet.

Mine tanker

Som tidligere nævnt så er der en fin mulighed for at variere en smule på spillet og lave sine egne spilleregler, for at tilpasse det til børnene. Dette betyder, at sværhedsgraden på særligt børnekortene kan passe til både en på 8 og en på 14.

Synes man at børnekortene er for nemme til et barn på 14 år, kan man i stedet vælge at bruge et voksenkort, hvor man så selv finder på svarmuligheder eller skifte mellem børne- og voksenspørgsmål til det pågældende barn.

Jeg synes, denne udgave er bedre end tidligere familieudgaver, der har været, særligt til de ”mindre børn” fra 8 – 12 år. Sværhedsgraden passer bedre efter min mening.

Der står på kassen, at et spil varer 45 min. Vores erfaring er at det kommer meget an på, hvor mange man spiller og hvorvidt man spiller i hold eller solo.

Jo flere spillere, des længere tid tager det – med 4 spillere tog det os ca. 75 min. – med 2 spillere tog det ca. 30 min. Det blev svært til sidst for nogle af børnene at holde fokus, så det er en idé, at man fx vælger at spille i x antal minutter, og den som har flest oste, når tiden løber ud har vundet.
(Denne variation forslås også i spillevejledningen).

Vi var fint underholdt og har helt sikkert tænkt os at spille det igen.

- Joan Frederiksen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilHasbro gaming

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen