Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 30 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere
"Vi har spillet det en del gange, når vi har været samlet med hele familien, og det er både børn, unge og gamle, som ender med at sidde samlet omkring spillet. Man bliver helt grebet af at få sine brikker lagt, og man tænker først at det klarer man nemt, men så lægger modspillerne pludselig nogle brikker som ødelægger hele ens plan, og så må man forfra. Så stor anbefaling herfra, hvis man er til spil med grubleri, tal og systemer..."
Test af Triominos
Jeg har været så heldig at få lov at teste spillet Triominos. Jeg kendte en smule til det i forvejen, fordi jeg har prøvet det til en påskefrokost sidste år, så jeg har glædet mig meget til at eksperimentere mere med spillet.
Spillet består af fire stativer, 56 trekantede talbrikker og et sæt spilleregler.
De trekantede talbrikker har et tal i hver hjørne på den ene side og er blanke på den anden side. Man kan være mellem 2-4 spillere, evt. flere hvis man spiller i hold. Det har vi gjort en del, fordi vores drenge gerne vil være med, og de har brug for en voksenhjælper.
Man anbefaler spillet fra 6 år, men det kræver en del spil for vores 6-årige, før han er selvkørende i spillet. Der er en del taktik og regler, som kan være svære at følge for en 6-årig, men det er super sjovt at lære ham det, når vi spiller i hold.
Hvordan spilles Triominos
Selve spillet går ud på at lægge sine brikker ned på bordet, så de passer ind med de brikker der allerede ligger der, og så får man point for de tal, som står på ens brik.
Derudover kan man være heldig at opbygge figurer, som giver bonuspoint.
Jeg kan love jer, at man skal holde tungen lige i munden, hvis man skal optjene en masse bonuspoint, for man skal virkelig kunne holde det store overblik. Vi har derfor når vi spiller med nybegyndere, eller mindre børn, valgt ikke at spille med opbygning af bonusfigurer, men udelukkende fokuseret på at optjene de point man får, når man lægger en brik.
Spillet er færdigt, når en spiller har lagt sin sidste brik eller ingen spillere kan lægge en brik.
Herefter tæller man point sammen for at finde en vinder, så det er ikke nødvendigvis den som lægger den sidste brik, som ender med at vinde spillet.
Mit bedste råd
Mit bedste råd til dette spil er, at man skal give det tid inden man bestemmer om man kan lide at spille det eller ej, for det tager tid at lære reglerne godt nok at kende, til at man kan kende og opbygge bonusfigurer.
Samtidig har vi i hvert fald også opdaget af det er sjovest, når man er 3 eller flere spillere, fordi spillet så bliver mest utilregneligt, og det synes vi er rigtig sjovt.
For at komme i gang med spillet skal man lægge alle brikkerne midt på bordet med bagsiden opad. Ved 2 spillere tager man 9 brikker hver, mens man ved 3 eller 4 spillere tager 7 brikker hver, som man stiller i sit stativ. Derefter vælger man en spiller, som skal fører regnskabet undervejs.
Lad det være en som har spillet før, hvis der er en der har det.
Så tager alle spillere en ekstra brik, hvor de tæller point sammen på, og den med det højeste point får lov at starte. Ved ens point trækker man nye brikker og tæller sammen igen. Man beholder derefter den brik, som man har trukket.
Den spiller som begynder vælger en talbrik på sit stativ og lægger brikken ud på bordet. Tallene tælles sammen og noteres af den som fører regnskab.
I reglerne står der godt nok ikke direkte, at man skal tage en ny brik, når man har lagt en, men det spiller vi med.
Hvis man glemmer at trække en brik inden den næste spiller lægger en brik, så er brikken tabt, og man må spille videre med en brik mindre.
Man kan også spille videre med, at man ikke tager en ny brik, når man har lagt, så ender man hurtigere med at have ingen brikker tilbage eller ingen brikker man kan lægge ud. Vi synes det giver mere flow i spillet at trække nye brikker indtil bordet er tomt.
Når man lægger sin brik ud, så skal brikken passe sammen med de andre brikker på bordet i alle hjørnerne. Det kan blive en udfordring at få en brik lagt, efterhånden som spillet skrider frem.
Hvis man ikke kan eller vil lægge en brik, kan man vælge at tage en brik fra bunken på bordet, når det er ens tur. Det koster 5 minuspoint pr brik man trækker, og man kan max trække 3 brikker pr tur. Hvis man efter den 3. tur stadig ikke kan lægge en brik, så koster det yderligere 10 minuspoint, så man kan altså nå at opsamle 25 minuspoint på en tur, hvis man er uheldig.
Dog må man hvis man fx kan lægge den 3. brik man trækker ned, modregne brikkens point i sit minus regnskab, så hvis man har fået 15 minuspoint men brikken har 13 point så er det altså kun 2 minuspoint, som man får skrevet ned.
Den spiller som først lægger sin sidste brik når bordet er tomt for brikker får 25 bonuspoint + summen af de andre spilleres brikker, som de har tilbage. Det kan derfor give en god mængde point til regnskabet, hvis man er den første til at lægge sin sidste brik.
Hvis man spiller med bonuspoint kan der også være mange point at hente der, fordi man fx ved at lægge sidste brik i en bro, kan optjene brikkens point + 40 bonuspoint.
Hvis man lægger sidste brik i en hexagon får man brikken + 50 bonuspoint og hvis det er en dobbelt hexagon er det hele 60 bonuspoint, mens en tredobbelt hexagon giver 70 bonuspoint, men det har vi endnu ikke opnået i vores spil.
Vurdering af Triominos
Et virkelig simpelt spil, som alligevel er sjovt og udfordrende, og som man virkelig bliver grebet af.
Vi har spillet det en del gange, når vi har været samlet med hele familien, og det er både børn, unge og gamle, som ender med at sidde samlet omkring spillet.
Man bliver helt grebet af at få sine brikker lagt, og man tænker først at det klarer man nemt, men så lægger modspillerne pludselig nogle brikker som ødelægger hele ens plan, og så må man forfra.
Så stor anbefaling herfra, hvis man er til spil med grubleri, tal og systemer.
- Nina Jensen