Top 7 hurtige spil

"Der er bare mange situationer, hvor ventetid bliver lidt sjovere, hvis man finder et spil frem. Vi har igennem tiden prøvet mange forskellige spil, og har efterhånden en god samling af de ”hurtige spil”, som stadig er sjove og ikke kun tidsfordriv..."

Top 7 hurtige spil - som også er nemme at tage med sig

Indimellem står vi i situationer, hvor vi lige skal have lidt tid til at gå. Det kan være, når vi er på hyggebesøg hos bedsteforældrene, og venter på maden bliver færdig.

Eller når vi er i sommerhus og lige har en halv times tid inden vi skal i seng eller på tur ud af huset. Flere af disse spil har også været med i rygsækken, når vi hvert år tager en færgetur mellem Århus og Sjællands Odde, hvor vi spiller på færgen.

Der er bare mange situationer, hvor ventetid bliver lidt sjovere, hvis man finder et spil frem. Vi har igennem tiden prøvet mange forskellige spil, og har efterhånden en god samling af de ”hurtige spil”, som stadig er sjove og ikke kun tidsfordriv.

Vores usorterede favoritter er:

Clever spillet (ca. 30 min.)

Et terningspil som har en god dybde. Det har været promoveret som en sjovere version af Yatzy, hvilket jeg faktisk synes undervurderer spillet. Der er meget mere spilværdi i Clever, end der nogensinde har været i Yatzy (og jeg kan godt lide Yatzy).

Clever spilles med 6 terninger i hver sin farve. Spilleblokken indeholder ligeledes 6 forskellige områder i de samme farver. Du slår med terningerne 3 gange og vælger 1 terning for hvert slag, som du vil bruge på din spilleblok.

Hver farve på spilleblokken skal bruges på forskellig måde. Til slut skal alle andre spillere vælge en af de 3 resterende terninger, som de ønsker at bruge.

På den måde skal du også tænke over, hvilke terninger du ikke vil bruge, da det kan være en fordel for dine modspillere. Men det er ikke så simpelt, for der er et hav af muligheder og forskellige strategier. Clever er et spil, hvor man sjældent ender med at have samme taktik fra start til slut, da det afhænger af terningernes udfald.

Et hurtigt spil med god spilleværdi.

Læs også spilanmeldelsen af Clever

Ligretto (ca. 10-15 min. pr. spil)

En omgang Ligretto tager ca. 10 min. afhængigt af hvor mange, man spiller sammen (og om man har fået blandet bunkerne grundigt).

Når vi har spillet det, findes der en vinder efter hver omgang. Vil man have lidt mere tid til at gå, kan man notere point og enten sige vinderen er den første der når xx point, eller spilleren med flest point efter xx spil.

Ligretto fås i 3 forskellige farver. En rød, en blå og en grøn udgave. Det er samme spil alle 3, men i hver udgave er der 4 forskellige farver. Med hver udgave kan man spille op til 4 personer, så hvis man har alle 3 udgaver (som os) kan man spille op til 12 spillere sammen. Det kan godt anbefales.

Ligretto er en af favoritterne fordi det er så dejligt simpelt, at alle kan være med – nærmest uanset alder. Ved du hvordan tallene fra 1 til 10 ser ud, så kan du være med til at spille Ligretto.

I Ligretto spiller alle på samme tid og dyster om at komme af med sine kort først vha. egne hjælpebunker og bunkerne på bordet, som skal fyldes fra 1 til 10 i samme farve.

Men man vinder ikke nødvendigvis spillet, fordi man er kommet af med sine kort først, da der også tælles point ud fra hvor mange ”hjælpekort” der er lagt ud på bordet.

Det gælder om at være koncentreret, hurtig og have overblik så snart der bliver sagt ”start!”.

Ulempen ved dette spil er, at det kræver en del plads. Jo flere spillere man er, des mere bord- eller gulvplads (hvis man kan holde til at sidde dernede) skal man bruge.

Læs også spilanmeldelsen af Ligretto

Illusion (ca. 15-20 min.)

For nyligt blev min nevø konfirmeret. Det er en af den slags fester, hvor tiden for nogle godt kan føles lidt lang.

Vi havde taget Illusion med i min håndtaske for ja – mere fylder det faktisk ikke. Vi startede med at være 2 til at spille. Efterhånden kom der flere og flere til.

Illusion er et fascinerende spil, som viser, hvor meget synet kan bedrage.

Det er et simpelt spil, som er nemt at lære, men som man nok aldrig lærer at mestre. Man kan spille det igen og igen uden man nogensinde lærer, hvilke procenter hver farve dækker på de forskellige kort.

Kortene er fyldt med forskellige mønstre i farverne rød, gul, grøn og blå.

Man starter med at lægge et kort på bordet. Herefter trækker spiller 1 et kort fra bunken, og skal nu vurdere om der er mere eller mindre af den ”aktive farve” i forhold til kortet på bordet.

Hvis spiller 2 er enig, trækker denne et nyt kort og skal nu vurdere om dette skal lægges før, mellem eller efter de to kort, der allerede ligger på bordet.

På den måde fortsætter man med at lave en rækkefølge indtil en spiller ikke længere tror på, at det er den korrekte rækkefølge, der er lagt på bordet. Kortene vendes om og det afsløres nu hvor mange procenter hver farve på kortene fylder.

Selve spillet er virkelig enkelt, og der er som sådan ikke meget spilværdi i det.

Illusion er den slags spil, man kan spille 1. januar, selvom alle er trætte efter en lang nat. Alligevel er det et spil, der drager mange, netop fordi det er vildt at se, hvordan man kan blive snydt af sine egne øjne.

Vi har før brugt det i sociale sammenhænge, hvor det ikke har været brugt som et egentlig spil, men i en konkurrence mellem 2 hold.

Læs også spilanmeldelsen af Illusion

Cortex2 (ca. 15-20 min.)

I Cortex2 er der 8 forskellige opgavekort, som udfordrer hjernen på hver sin måde.

Efterhånden, som man vinder opgavekort, kan man veksle disse til en hjernedel.

Når man har 4 hjernedele, har man samlet en hel hjerne og vundet spillet.

Det er alle mod alle uden ventetid. Hver gang der vendes et kort, skal alle spillere kæmpe om at vinde dette kort samtidigt.

Der er brug for at tænke hurtigt og have tungen lige i munden, hvis du vil vinde Cortex2.

Opgaverne er fordelt over:
”Multitasking” som kræver, at man ser noget, siger noget andet og viser noget tredje, som kan være ret forvirrende, når man er under pres.
”Observation” er en masse figurer på rad og række, hvor det gælder om at finde den ting, der skiller sig ud.
”Firkanter” kræver man hurtigt kan tælle eller regne sig frem til hvor mange firkanter, der er brugt til motivet/figuren på kortet.
”Analyse” er et kort, hvor man skal finde 4 ens kapsler på stribe. Men det er sjældent helt ligetil, da flere kapsler ligner hinanden.
”Unik” er en masse forskellige figurer i forskellige farver. For at vinde kortet skal man finde ud af hvilken figur, der skiller sig ud. Det kan være fordi, det er den eneste af den type figur, eller måske at den pågældende figur er den eneste, som har farven rød.
”Kombination” er kort med stjerner på, hvor takkerne har hver sin farve. Nedenfor er der 3 forskellige figurer, med de samme farver. For at vinde kortet, skal man udpege hvilken af de 3 passer ind i den afbilledet stjerne.
”På sporet” er labyrint kort, hvor man skal udpege hvilken indgang, der fører ind til midten. Der kan være mere end 1 rigtigt svar.
”Føleudfordring” er kort, som er lavet ru, ruflet, blød osv. Man skal føle sig frem uden at kigge på kortet, og finde ud af, hvad der er på kortet, som føles på den måde.

Det kan virke uoverskueligt når man læser om det, men spillet er faktisk nemt at gå til og nemt at lære at spille.

Vores erfaring har været, at dette er et spil, hvor de yngste stråler. De er hurtige og giver virkelig ”de gamle” kamp til stregen (også os forældre, som er sidst i 30’erne).

I vores familie har bedsteforældrene helt opgivet at spille det, da børnebørnene på 8-14 år vinder hver gang. Cortex2 egner sig dog også fint som et selskabsspil for voksne alene.

Læs også spilanmeldelsen af Cortex 2

Logik for begyndere & Logik for viderekomne

Her er 2 spil, som i grundformen er helt ens, men sværhedsgraden forskellig.

Spillet kommer i en æske, som fylder lidt mere. Men da selve spillet blot er kort, er det nemt at tage disse ud af æsken, sætte en elastik omkring og tage med sig i en lille taske eller lomme.

Det kræver ingen bordplads at spille, og er derfor bl.a. velegnet til en tur i venteværelset ved tandlægen, på sygehuset eller ved busstoppestedet.

Det er alle mod alle og den hurtigste, der svarer korrekt, får kortet. Til slut tælles kortene sammen og spilleren med flest erobrede kort, har vundet spillet.

Her er der også tale om et spil, der udfordrer hjernen. Du har måske gættet det allerede, men er man matematisk/logisk tænkende, er man godt kørende i dette spil.

På hvert kort er der lavet et spørgsmål, man hurtigst skal svare på med et ”ja”, ”nej” eller ”sludder”. Der kan fx stå: ”Kan en korthåret mand, der er skaldet, være nyklippet?”

I dette tilfælde vil svaret være SLUDDER.

Her er der nemlig tale om 2 modsatrettede fakta, som ikke kan lade sig gøre.

En korthåret mand kan ikke også være skaldet, som der står på kortet.

Var kortet derimod skrevet således: ”Kan en korthåret mand, der er nyklippet, være skaldet?” ville svaret i stedet være NEJ.

En korthåret mand, kan nemlig godt være nyklippet og så skal du egentlig bare svare på om en korthåret mand kan være skaldet.

I Logik for Viderekomne er sværhedsgraden sat et niveau op.

Her er der nemlig 4 informationer/påstande på hvert kort.

Der kunne fx stå:

”Kan en sur karamel, der er glat, være blød, hvis den er rund?” I dette tilfælde vil svaret være JA.

Disse spil er virkelig noget, der kræver, at man lytter godt efter og koncentrerer sig. Man må kun svare én gang, så det er vigtigt at komme med det rigtige svar første gang og samtidig skal man ikke vente for længe, for så når dine modspillere at svare før dig.

Vi har haft begge spil i mange år, og nyder både at spille det med børnene, vennerne og vores familier.

Læs også spilanmeldelsen af Logik spillene

Blokus (Mensa Select prisvinder)

Blokus er et spil, der kræver koncentration og overblik, hvis man vil vinde.

Det er et af de spil, som fylder lidt mere, da der medfølger en spilleplade, men stadig ikke et spil, der kræver meget plads for at spille. Det er derfor bl.a. et godt spil at have med på en færgetur, hvor man kan få sat sig ved et lille bord.

I Blokus er der brikker i 4 forskellige farver. Alle 4 skal være med i et spil, men man kan godt spille det selvom man kun er 2 eller 3 spillere, da man så bare styrer flere brikker.

Vi har faktisk kun prøvet det med 2 og 3 spillere, og det fungerer rigtig fint.

Brikkerne ligner til forveksling rigtig meget de figurer, der er med i Tetris. I Blokus må du bare ikke få dine brikker til at ligge sammen, som du skal i Tetris, men derimod må (og skal) de kun røre 1 hjørne af dine egne tidligere spillede brikker.

Det kræver overblik på et helt andet niveau end i et spil Tetris.

Samtidig så er alle 4 farver i spil på den samme plade, så dine modspillere kan hurtigt få lavet rod i den plan, du havde.

Hvis man går virkelig meget op i det, så kan et spil godt tage over 45 min (jo flere spillere, des længere tid), da hvert træk overvejes nøje. Indimellem er der nogle i vores familie, der går meget op i at vinde, og det kan godt ødelægge spillet lidt, hvis man er for lang tid om hvert træk, da det så bliver kedeligt.

Dette kan man dog nemt komme udenom ved at sætte en max tid på hvert træk.

At det tager lidt tid at vælge den rette brik og den rette placering gør ikke så meget, for alle spillere sidder samtidig og kigger på sine egne brikker og overvejer, hvad deres næste træk skal være.

Blokus tager 5 min. at lære og kan spilles af både børn og voksne. Det er på den ene side dejligt simpelt og samtidig et spil, hvor man bliver lidt udfordret i at tænke logisk.

Læs også spilanmeldelsen af Blokus

The Mind kortspillet

The mind er et kortspil, hvor I ikke spiller imod hinanden - men med hinanden.

Samtidig er det et ret specielt samarbejdsspil, da man ikke må tale sammen.

Kortene er nummererede fra 1 til 100.

Man spiller i op til 12 runder afhængig af, hvor mange spillere man er og får i hver runde flere og flere kort.

Nu er udfordringen så at stable alle spilleres kort op fra 1 til 100 i den korrekte rækkefølge.

Men det er bare ikke alle tal, der er repræsenteret på hånden. Det betyder, at man skal forsøge at gætte sig til, hvornår man er den, der sidder med det laveste kort på hånden og derved den, der skal spille næste kort.

Det laveste kort på bordet er 14 og det laveste kort, du har på hånden er 19, hvad gør du?

Tror du en af dine medspillere har et kort med 15-16-17 eller 18?

Eller har du det laveste kort, og skal smide det på bunken, som det næste i rækken?

Spillet her handler meget om at komme ”in sync”.

Vores erfaring er, at det sjældent lykkes så godt de første par spil.

Efterhånden lærer man dog alligevel at spille sammen uden at tale eller lave fagter, da man får sporet sig ind på hinanden og så går det bedre.

Det er nemt at tage med sig i håndtasken, men kræver lidt bordplads at spille, så man har et sted at lave sin bunke. Det er nemt at lære og så længe man kender tallene fra 1 til 100 kan man være med til at spille.

Læs også spilanmeldelsen af The Mind

Boblere til listen

Mangler man inspiration til andre spil, der max tager 30 min. at spille, kan vi også anbefale disse 3 boblere, som næsten nåede med på listen:

The Game
Skip-bo
Sequence


- Joan Frederiksen

BlogindlægCategory_blogindlægTop 7Topliste

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen