Top 5 spil til Nytårsaften 2021

5 sjove brætspil til din Nytårsaften 2021

Vi har nogle rigtig gode venner, som er lige så begejstret for brætspil, som vi selv er. Vi har fejret nytår sammen de sidste godt 20 år.

Nu hvor nytårsaften efterhånden nærmer sig, har vi kigget på hvilke spil, vi kunne finde frem i år.

Da vi er rigtig glade for brætspil, bliver der ofte både spillet, når desserten er spist og imens vi venter på ”90 års fødselsdagen” toner frem på skærmen, samt når vi har skudt nytåret ind og ungerne er blevet lagt i seng.

Spillene i denne Top 5 er nævnt i tilfældig rækkefølge.

Ego (Gold) selskabsspillet

Ego findes i mange forskellige udgaver. Hvis man kun er voksne til at spille, kan man vælge en hvilken som helst udgave. Skulle man have lyst til at tage børnene med (og de er 8+ år) skal man vælge den blå udgave, som er Ego Family.

Ego er et vaskeægte selskabsspil, som går ud på at lære hinanden – og måske også sig selv – bedre at kende. I Ego gold, som er en slags blanding af rød og grøn Ego, er der 3 forskellige typer af spørgsmål.

Spørgsmål A er et enten/eller spørgsmål, hvor man skal vælge mellem 2 muligheder. Det kunne fx være ”Rødhåret eller sorthåret” eller ”Finthakket eller grovhakket”.

Spørgsmål B kræver, at du tager stilling til hvem af dine modspillere, du mener noget om. Fx ”Hvem kunne jeg nemmest forestille mig optræde som dyretæmmer i et omrejsende cirkus?” eller ”Hvem siger de mest besynderlige ting?”.

Sidst er der spørgsmål C, som omhandler den aktive spillers holdning. Der kunne fx stå: ”Hvor vild er jeg med tv-programmet Vild med dans?” eller ”Hvor meget mere behov er der for ligestilling i DK?”

Det vigtigste at huske ved Ego er, at modspillerne ikke skal svare ud fra deres eget synspunkt, men ud fra hvad de tror, den aktive spiller har svaret. Det handler altså om, hvor godt man kender hinanden og modspillernes holdning til forskellige ting.

Ego Gold er fra 3 til 6 deltagere og fra 15 år og opefter. Skulle man ske at have den røde eller grønne udgave, kan det også bruges som ”par-spil”, hvor man lærer sin kæreste/ægtefælle bedre at kende, da de begge er for 2-6 spillere.

Læs anmeldelsen af spillet her:

Pictionary Air tegnespillet

Hvis I er fans af det gode gamle Tegn & Gæt, så kunne Pictionary Air godt være et bud på et alternativ. Pictionary Air er en lidt mere moderne og anderledes udgave af et tegnespil. Spillet består af en tegnepen og kort med ord, som skal gættes.

For at spille Pictionary Air kræver det, at man har adgang til en mobil/tablet som skal hente den gratis app, der hører til spillet (Det plejer heldigvis ikke være den største udfordring nu om dage). Hvis man har chromecast eller apple-tv, kan man caste det på fjernsynet, og ellers skal man kigge på den enhed, som har appen installeret. Vi har altid castet til fjernsynet, da vi synes, det giver den bedste spiloplevelse for alle og det er nemt for alle at se tegningerne. Selvom man som modstanderhold ikke skal gætte med, så er det stadig underholdende at få lov til at kigge med.

Med tegnepennen følger 1 AA-batteri, som skal bruges deri. Man skal tænde tegnepennen, og trykke på en knap på siden af den , for at aktivere den. Herefter peges mobilen mod tegneren og han skal så tegne i luften med front rettet mod mobilen og ryggen til fjernsynet. Det sjove i Pictionary Air er, at man skal tegne i blinde. De andre kan på fjernsynet se, hvad der tegnes, fordi appen registrerer pennens bevægelser, når knappen er trykket ind. Man må gerne interagere med sine tegninger, for at lede holdet på rette kurs. Det kan nogle gange godt være nødvendigt, både fordi nogle ord ikke er mulige at tegne alene – og da slet ikke, når man som tegner ikke selv kan se, hvad det er, man tegner – og fordi, det ikke altid er til at se, hvad tegneren har lavet, fordi han har tegnet i blinde i luften, og måske ikke helt kan huske, hvor han afsluttede en streg, som han senere skal tegne videre fra.

Pictionary Air er sjovt både til voksne, der spiller sammen og som familiespil. Spillet er fra 10 år og opefter, men med lidt modifikationer, kan man godt have lidt yngre børn med. En mulighed er, at personen med mobilen flytter sig, så børn får lov til at stå med front mod fjernsynet og man laver sine egne kort, der passer i sværhedsgrad til dem. Det er stadig svært, da der er noget hånd/øje koordination, så mindre børn vil formentlig have for svært ved det.

Læs anmeldelsen af spillet her:

Kvaksalver – Quacks of Quedlinburg familiespillet

Sidste nytårsaften var første gang min mand og jeg blev præsenteret for Kvaksalver, da vores venner havde taget det med. Da vi ikke selv har Kvaksalver i samlingen (endnu), har vi ikke spillet det siden og det er et spil, som vi gerne spiller igen denne nytårsaften.

Kvaksalver er meget heldbaseret og handler om is i maven. Nogle gange er det enormt lukrativt at turde tage chancer og andre gange kan det ende med at være meget omkostningsfuldt.

Sidste år nåede vi vist kun 2 spil, da det første spil tog en del tid. Det skal man nok forvente, hvis man ikke har spillet det før eller man har nogle med, som ikke har. Det er egentlig ikke fordi, det er særlig indviklet, men man skal lige ”ind i det”.

Jeg husker ret tydeligt første spil, fordi jeg var vildt dårligt til det. Men her har Kvaksalver en fantastisk regel, som gør, at den bagerste spiller aldrig kommer håbløst bagud, og derfor er der altså stadig grund til at kæmpe videre, da der kan være en reel chance for at komme stærkt igen.

Udover denne fantastiske ”catch up – regel” er Kvaksalver godt, fordi man ikke kommer til at sidde og vente længe på hinanden. Alle spillere skal nemlig brygge miksturer på samme tid, og bagefter gør man status over alle træk og udregner point/bonus.

Jeg må indrømme, at jeg nok var lidt fordomsfuld, da jeg første gang blev præsenteret for indholdet af Kvaksalver. Det grafiske er flot og gennemført, men jeg fik associationer til tegnefilm/tegneserier og troede derfor, at dette var mere familie-/børnespil end for voksne. Men jeg tog fejl.

Kvaksalver kan sagtens bruges som familiespil til lidt større børn (det anbefales fra 10 år), men det er sandelig også ganske udmærket som voksenspil. Faktisk har det vundet Guldbrikkens ”Årets voksenspil 2019” og ”kennerspiel des Jahres 2018” i Tyskland, som også er en fornem pris indenfor strategi-/voksenspil.

Læs anmeldelsen af spillet her:

The Crew samarbejds-kortspillet

Her er der tale om endnu et blandt mange co-op spil, hvor man skal samarbejde. Dette er dog det eneste samarbejdsspil, jeg har stiftet bekendtskab med, som udelukkende er et kortspil.

Hvis man tidligere har spillet Whist, er det en stor fordel i The Crew, da der er flere ligheder, men det er ikke en forudsætning. Hvis vi i et kort øjeblik holder fast i sammenligningen med Whist, så er man i The Crew makker med alle medspillere, i stedet for kun at have 1 makker, man skal samarbejde med.

Man får forskellige missioner for hvert spil/runde og kan altså stoppe, når som helst efter en hånd er spillet færdig. Det noteres i den medfølgende bog, hvor mange af de i alt 50 missioner, man har nået og så kan man bare fortsætte derfra senere, evt. en anden dag. Når vi snakker nytårsaften, er dette meget praktisk, da man hurtigt kan pakke det til side, hvis det er blevet tid til at se ”90-års fødselsdag” eller klokken pludselig er blevet mange, og det er ved at være sengetid.

Kortene er inddelt i farver og tal, som går fra 1 til 9 i værdi. Derudover er der 4 raketter, som fungerer som trumfkort. Man må selvfølgelig ikke snakke sammen undervejs om spillet og hvilke kort, man har. Man skal altså holde meget øje med, hvad de forskellige spillere smider i stikket. Dog er der alligevel mulighed for, at man kan give et hint til, hvad man sidder med.

Man har nogle kommunikationsbrikker og disse kan bruges om ét kort i hvert spil. Hvis man fx gerne vil have fortalt, at man kun sidder med en 1´er som det eneste kort i en bestemt farve, må man lægge dette kort på bordet og en brik ovenpå, der viser, at det er det højeste kort, man har i den farve.

Nogle gange er det nemt at se, hvorfor spilleren viser det specifikke kort, men andre gange er det ikke helt til at gennemskue, og så må man forsøge sit bedste at gennemføre missionen alligevel. Lykkes det ikke i første forsøg, må man prøve igen indtil det lykkes at gennemføre, så man kan komme videre til næste mission. De første missioner er forholdsvist nemme, men efterhånden som man kommer længere hen i spillet, bliver de efterhånden sværere og sværere.

Læs anmeldelsen af spillet her:

Chronicles of Crime detektivspillet

Hvis man er fan af tv-serier som fx Bones, Sherlock og CSI så er Chronicles of Crime formentlig værd at prøve. Her er man nemlig detektiver, som skal opklare en forbrydelse.

Man skal være opmærksom på, at Chronicles of Crime er et interaktivt spil, som kræver en mobil, der kan hente den tilhørende App, da det er ikke muligt at spille uden.

Til alle scenarier har man 4 eksperter til rådighed: læge, kriminolog, hacker og kriminaltekniker. Disse 4 eksperter, kan man sætte i gang med at lave undersøgelser af forskellige beviser, man finder undervejs.

Det medfølgende spillebræt bruges til at holde styr på beviser.

Man kan vha. appen besøge forskellige steder efterhånden som man finder dem og hvis man vil undersøge et specifikt område, skal man rent fysisk bevæge mobilen rundt, som om man stod i området i virkeligheden. Chronicles of Crime kan bruges med VR-briller for at optimere oplevelsen, men er på ingen måde nødvendige. Vi har kun spillet uden VR-briller og det har fungeret ganske fint.

Man kan bevæge sig frem og tilbage mellem steder og personer, men skal dog være opmærksom på, at det hver gang koster tid og jo mere tid brugt, des færre point får man til sidst. Når man finder frem til forskellige personer, som kunne være involveret på en eller anden måde, kan man interviewe disse.

Man skal være opmærksom på, at bare fordi man har talt med en person én gang, så betyder det ikke, at vedkommende ikke længere har mere at sige. Efterhånden som man finder flere beviser, kunne det jo være vedkommende ville ændre sin forklaring eller kom i tanke om mere.

Det gode ved Chronicles of Crime er, at man ikke kun skal finde ud af hvem forbryderen er, man skal vide ALT. Når man mener, man har styr på hvad der præcist er foregået, skal man henvende sig til sin politikommissær, som vil stille nogle forskellige spørgsmål. Det kan altså både være hvem forbryderen er, hvem der har igangsat forbrydelsen, hvad motivet var osv.

Det er altså ikke nok at have gættet sig frem til forbryderen. Man kommer ikke sovende til svaret, så det handler om at være vågen. Chronicles of Crime er en god blanding af samarbejdsspil og detektivarbejde. Hvis man skulle ske at have drukket lidt for meget, så bliver det svært at gennemføre. Så hvis det bliver en ”våd” nytårsaften og I gerne vil have Chronicles of Crime på bordet, så skal det nok være først på aftenen.

Læs anmeldelsen af spillet her:

Andre festlige spil til nytåret 2021

Er man mere interesseret i at få en kæp i øret, og være lidt mere aktiv, så kunne disse sjove spil også være mulighed at spille nytårsaften.

Endnu flere spil til nytåret 2021

Har du allerede et eller flere af spillene nævnt i denne Top 5 og ønsker du yderligere inspiration til spil I kan spille nytårsaften 2021? Så tag et kig på Legebyens kategorier med sjove selskabsspil eller underholdende festspil.

Glædelig jul og godt nytår.

Joan Frederiksen

BlogindlægCategory_blogindlægTopliste

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen