Top 10 spil vi har prøvet i 2020

"Det må siges at have været et lidt anderledes ”spille-år” for os i år. Covid-19 satte en stopper for vores normale spilleaftener med vennerne, men gav til gengæld en helt ny ide..."

Top 10 spil vi har spillet i 2020

Det må siges at have været et lidt anderledes ”spille-år” for os i år.

Covid-19 satte en stopper for vores normale spilleaftener med vennerne, men gav til gengæld en helt ny ide, som vi fik ført ud i livet: Skype spil.

De fleste spil, vi har spillet i år, har derfor primært været med familien og et par spilleaftener med venner over Skype.

Læs Top 10 Brætspil Til Spilaften Over Skype

Vi har dog stadig fået spillet en del, for det skal Covid-19 ikke have lov at sætte en stopper for.

Et tilbageblik over året viser, at de 10 bedste spil, vi husker tilbage på med smil på læben, har været:

Herunder fortæller jeg lidt nærmere om de syv første spil på listen...

Egentlig har jeg ikke tænkt over listen som værende "rangeret", så det øverste spil er ikke nødvendigvis vores nummer 1. Listen bør mere forstås som at det er disse spil, vi bedst har kunnet lide, af dem vi har prøvet at spille i 2020, uden at tage stilling til hvilket, der er bedst af dem. Så listen er bare i vilkårlig rækkefølge

Sig det videre!
5 Seconds
Kvalitetstid
Exit (escape room spil)
Helt Blank

7 Wonders duel
Catan
Typisk
Wingspan
Få tungen på gled

7 Wonders: Duel - for 2 -spillere

Her er der tale om et spil, vi ofte har fået anbefalet. Normalt er det ikke den type spil, vi spiller mest, men efter mange anbefalinger fra forskellige sider, besluttede vi alligevel at det skulle prøves. Det er et lidt svært spil at komme i gang med, men det er det hele værd.

I 7 Wonders Duel gælder det om at finde den rigtige strategi – og formentlig lave den om undervejs.

Der findes nemlig forskellige måder at vinde spillet på. Ved hjælp af kort skal man bygge sin egen hovedstad. Hver kort man tager, repræsenterer en bygning i sin egen hovedstad.

Man kan vinde spillet øjeblikkeligt ved at have et bestemt antal videnskabskort eller ved at have militær dominans. Når man i stedet til spillets slutning (når sidste kort er taget), er det antal point, der er afgørende. Herudover kan man få bonus ved at bygge et af verdens 7 vidundere (Heraf navnet på spillet).

Kortene/bygningerne lægges foran i en pyramide, hvor nogle er synlige og andre ligger med bagsiden opad.

Man må kun tage et kort, der er fri. Der er dog en god taktik i at kigge lidt længere op i pyramiden, og se om man får gjort et nyt kort frit, som modspilleren lige står og mangler.

7 Wonders Duel er et lille spil med rigtig god spilværdi. Der er dybde i spillet, og det er helt klart et af de allerbedste 2-player spil, vi har spillet (til trods for det normalt ikke er den type spil, vi plejer at spille).

Så tag dig god tid til at lære spillet at kende.

Første spil kan sagtens tage 2-3 timer. Man lærer hurtigt gameplayet efter et par spil og efterfølgende har det taget os 45-60 min. pr. spil.

På ønskesedlen står der nu udvidelser til 7 Wonders Duel, men skulle ønsket ikke blive indfriet, så er der stadig til mange afteners underholdning i grundspillet, da man kan blive ved med at spille det igen og igen uden det bliver ensformigt.

Læs spilanmeldelse af 7 Wonders: Duel


Få Tungen På Gled familiespillet

Her er der tale om et spil, vi mest har spillet børn og voksne sammen. Et rigtig godt familiespil, som er simpelt, hurtigt og samtidig sjovt.

Der er kun 2 spilbrikker med i spillet, som anbefales for 2-6 spillere.

Det lægger op til at være et ”hold-spil” og sådan har det også fungeret bedst for os. Men man kan også godt spille det i en ”alle mod alle” version, selvom man er flere spillere, ved at låne ekstra spillebrikker fra andre spil.

Vores erfaring har været, at det allerbedste setup er et hold med en voksen og et barn.

Nogle af kortene er svære for børn alene, da det omhandler emner fra før de blev født.

Ligeledes er nogle af kortene måske svært for de voksne alene, da det drejer sig om børne-/ungdomsbøger og lign.

Spillet består af 5 ting; spillebrikker, pointtavle, spilleplade, emnekort og et timeglas. Hvert emnekort indeholder 10 ord, som skal gættes inden timeglasset løber ud.

Man må sige lige så mange ord, som man har lyst til, så det er bare ”at skyde løs”.

Pointtavlen bruges til at holde styr på hvilke ord på kortet, holdet har sagt. Det handler altså om at gætte de specifikke ord på kortet, for at få point og dermed måtte flytte sin brik fremad på spillepladen.

Få Tungen På Gled har været en af 2020 favoritterne fordi det er nemt, simpelt og et godt familiespil. Det er nemt at lære, hurtigt at komme i gang med og alle kan være med (anbefales fra 8 år) og så tager et spil kun ca. 30 minutter.

Læs spilanmeldelse af Få Tungen På Gled


Sig Det Videre! brætspillet

Dette spil blev hurtigt et af de absolut største favoritspil i år og nok også det, vi har spillet allermest.

Desværre har vi måttet erfare, at det er udgået i år, hvilket undrer os meget, da det også har været populært blandt dem, vi har spillet det med.

Spillet er et anderledes tegnespil, hvor man kan få point, selvom man tegner noget forkert.

Man kan være op til 8 spillere og vores erfaring har været: jo flere jo sjovere.

Alle får sin egen tegneblok med 8 sider, som skiftevis er ”gæt tegning” og ”tegn ordet”. Blokken sendes rundt i urets retning, hvor man må kun kigge 1 fane tilbage.

Fx kan ordet være ”fodbold” – det noteres på første side, og blokken sendes videre eller man starter selv med at tegne det på første side (afhængig af hvor mange spillere, man er).

Efter der er tegnet, sendes blokken videre. Næste spiller gætter på ordet ”håndbold” og skriver dette på side nr. 2 og sender atter blokken videre.

Næste spiller skal nu tegne en håndbold, da det er det eneste ord han/hun må se. På den måde sendes blokken nu hele vejen rundt og til sidst så afsløres alle tegninger og alle gæt. Dette foregår med alle spilleres blokke på samme tid, så alle spillere er i gang hele tiden.

Det er rigtig sjovt at se alle tegninger og ikke mindst, hvad folk har gættet på. Det er de færreste gange, man ender med det samme ord, som man startede med.

Vi har endnu ikke spillet det, uden vi har haft grineflip mindst 1 gang i løbet af spillet. De sjoveste spil har været med familien, hvor aldersspredningen har været 12 til 64 år og hvor vi har været 8 spillere.

Læs spilanmeldelsen af Sig Det Videre


5 Seconds quizspillet

Dette er brætspillet, hvor man flest gange ender med at sige ”øhhhh..”

Det skal gå hurtigt og der er kun (som titlen afslører) 5 sekunder til at både tænke og svare.

Beklageligvis, så er dette spil også udgået af produktion i øjeblikket. Man kan derfor kun håbe på at det bliver genoptrykt.

Man kan spille 3-6 personer. I 5 seconds har man ikke tid til at sidde og slappe af. I løbet af få sekunder, kan det ske at blive din tur til at svare og hvis ikke du har hørt godt efter, så er du ekstra udfordret.

Den aktive spiller får et kort, hvorpå der fx står: ”nævn 3 hårprodukter”. Vedkommende har nu 5 sekunder, som måles ved hjælp af det sjove ”timeglas” og lykkes det ikke, går turen straks videre til næste spiller.

Således fortsætter det indtil alle har haft chancen eller en spiller har nævnt 3 hårprodukter indenfor tiden uden at nævne noget, som allerede er blevet sagt én gang.

Det hele går rygende hurtigt, så ingen tid at spilde. Hvis man er 6 spillere, kan en runde altså max vare 30 sek., og så har alle 6 haft mulighed for at svare.

Som den aktive spiller har man dog en chance for 2 gange at skifte kortet ud til noget andet, eller sende den videre til en anden spiller, som derved dyster direkte med den aktive spiller.

Det er utroligt, hvor lidt man pludselig ved eller kan huske, når der kun er 5 sekunder til at svare.

Det er et hyggeligt og sjovt spil for både familie og venner (kan spilles fra 8 år). Så vil man øve sig i at bevare hovedet koldt i pressede situationer, så er dette en god begyndelse.

Læs også anmeldelsen af 5 Seconds


Kvalitetstid samtalespillet

Egentligt er der her tale om et spil, som egentlig egner sig bedre som samtalekort end et reelt spil. Ikke desto mindre har jeg stadig valgt at tage det med på listen, da det var et spil, som overraskede mig og min mand positivt.

Vi har kendt hinanden i nu 22 år og gode samtalespil er der ikke mange af på markedet til vores behov. Alle vi har prøvet har sikkert været gode til nyforelskede par, men slet ikke relevante for os, som kender hinanden så godt.

Her ramte vi endelig et spil, som formåede at få os rundt i emner, som vi ikke havde talt om før eller på en dybere måde end tidligere.

Hvis man ønsker at bruge det som et spil, hvilket det jo egentlig er lavet som, er det meget simpelt og ligetil; vælg x antal kort og den, som har svaret rigtigt på flest kort, har vundet.

Man kan også sagtens spille det flere par sammen (evt. sortere nogle kort fra) eller evt. med en god ven/veninde.

Et spil vi allerede har anbefalet andre par og som vi kommer til at bruge mere tid på i 2021.

Læs også spilanmeldelsen af Kvalitetstid


EXIT – Escape Room spillene

Her er der tale om de populære escape-rooms udformet som spil, du kan klare hjemme i egen stue. Lad os bare sige, vi var lidt skeptiske i starten.

Vi har prøvet et rigtigt escape-room to gange og havde svært ved at se, hvordan man kunne bringe dette hjem i stuen. Men vi blev positivt overrasket.

Det er selvfølgelig ikke det samme som at stå i et rum, man skal komme ud af og hvor man skal have fingrene i alt muligt, for at finde skjulte passager, koder i væggen osv.

Det betyder dog ikke, at man bare kan ”slappe af”.

Exit-spillene kræver, at man får godt gang i tankevirksomheden (afhængigt af hvilken sværhedsgrad man vælger selvfølgelig).

Det er et engangsspil, da der er behov for at ødelægge nogle af tingene for at løse opgaverne og komme videre i spillet.

Det vil måske være en ”deal-breaker” for nogen, men når man tænker over det, så er prisen jo faktisk mindre end en tur i biografen for 2 personer – og her er der underholdning til en hel aften for 4 personer.

Et godt og udfordrende spil, som stiller krav til samarbejde, kommunikation og en stor del logisk tænkning.

Vi har nu prøvet 2 forskellige udgaver af dette spil, og har allerede flere på lager, som skal spilles igen, når vennerne kommer på besøg.

Den eneste ulempe er, at vi er bekymret for, hvad vi så skal gøre, når der ikke er flere udgaver tilbage ? I øjeblikket er der 9 stk. EXIT spil oversat til dansk og endnu flere varianter findes på engelsk.

Læs anmeldelsen af Exit #6 - Døden På Orientekspressen

https://youtu.be/TA0G4j_Rqy4

Helt Blank ordspillet

Dette er et af de seneste spil, vi har spillet i år. Det har været fundet frem nogle gange allerede og det vil helt sikkert også blive et af de spil, vi kommer til at finde frem til spilleaftener næste år.

Spillet er for 3-8 deltagere og endnu engang må det siges at være: jo flere jo bedre. I hvert fald efter vores mening.

Alle spillere får en svartavle og en tusch (som kan viskes ud igen)

Der trækkes et kort, og alle skal nu skrive et ord på deres tavle, uden andre ser det. Ordet, man vælger, skal passe til ordet på kortet. Der kunne fx stå ”morgen__________” og eksempler på svar kunne være ”sol”, ”basse”, ”mad”, ”vagt”, ”tur” osv.

I dette spil gælder det ikke om at finde det ord, som ingen andre har valgt – men det gælder heller ikke om at finde det ord, som flest vælger. Derimod handler Helt Blank om at finde et ord, som kun 1 anden medspiller har valgt.

Dette gør Helt Blank til et anderledes ord-spil, som man ikke har set før.

Vi har spillet det nogle gange med forskellige aldersgrupper, hvor det har fungeret rigtig fint.

Derudover så er dette nok det første ordspil, som vi har spillet, hvor det lykkes for ordblinde at være med i på lige fod med alle andre.

Læs anmeldelsen af Helt Blank spillet


De sidste 3 spil på listen kan I læse mere om, i spilanmeldelserne herunder.

Læs spilanmeldelse af Catan


Læs spilanmeldelse af Typisk!


Læs spilanmeldelse af Wingspan


Top 10 over brætspil vi har spillet i 2020
BlogindlægCategory_blogindlægTop10

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen