Tokaido spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 45 min. | Spillere: For 2 - 5 deltagere.

"Tokaido er et enkelt, smukt og hyggeligt spil, der tager dig på en rejse gennem det historiske Japan. Japan har en fascinerende kultur – både nu og igennem historien. Det er lykkedes godt for spillets ophavsmænd, at fange den unikke kultur på en smuk og hyggelig måde..."

En spændende pilgrimsrejse gennem Japan

Tokaido, som ser sådan ud på japansk 東海道, betyder simpelthen ”vejen til det østlige hav”. Det er en gammel pilgrimsrute i Japan, som gik fra shogunens hovedstad i Edo, som nu hedder Tokyo, til Kyoto, der var kejserens by.

Langs den næsten 500 kilometer lange rute lå byer, templer og andre vigtige landemærker, som de rejsende kunne opleve. Den oplevelse genskaber spillet Tokaido for to til fem spillere.

Spillet går ud på at tage pilgrimsfærden fra Kyoto til Tokyo, og der er der kommet et rigtig godt spil ud af.

Tag det roligt og nyd rejsen

Der er mange andre spil, hvor man skal bevæge sig fra A til B spillepladen og konkurrere om at være den første over målstregen. Men her er Tokaido helt anderledes. Det går ikke ud på at komme først, selvom det godt kan være en fordel at være den forreste spiller nogle gange.

I stedet gælder det om at få flest mulige point ved at besøge de forskellige seværdigheder langs ruten. Det giver et spil i et afslappet tempo, hvor man skal tænke sig godt om for at trække sig ud som vinder.

Sådan kommer man i gang

Spillet er ganske enkelt at sætte op. Læg spillepladen ud på bordet, bland de forskellige typer kort og læg kortbunkerne på felterne i samme farve på spillebrættet.

Ved siden af brættet lægger i alle mønterne og alle panoramakortene (dem kommer vi tilbage til).

Hver spiller får to kort med figurer og vælger én af dem. Hver figur har en unik evne, som gør det lettere for den figur at score point på bestemte måder. For eksempel kan en af figurerne købe ting billigere, fordi han er en købmand, der er vant til at forhandle om prisen. Og en anden figur falder lettere i snak med folk på sin vej – og det giver faktisk også point.

Når I har valgt jeres figurer, får I det antal mønter, der står figurens kort. Og så kan spillet gå i gang.

Vælg selv hvor langt du vil rykke

Det usædvanlige ved Tokaido er, at du selv vælger, hvor mange felter du vil rykke. Der er ingen terning, så valget er dit. Men som sagt er der ingen gevinst i at komme først i mål, og hver gang du springer et felt over, misser du en chance for at få point.

Det er altid den bagerste spiller, der har tur. Så hvis du rykker fremad, men stadig er bagerst, er det din tur igen. Med flere ture i træk er der flere chancer for at score point, og derfor er der en klar gevinst ved ikke at skynde sig afsted.

Men hvordan får man så point?

Der er mange forskellige måder at tjene point på.

Hvert stop på pilgrimsruten er enten en by, et tempel eller måske en anden rejsende, du møder på din vej. De giver hver især mulighed for at få point på forskellige måder.

I byerne kan du købe souvenirs, som bliver flere og flere point værd efterhånden som din samling vokser. I templerne får du point for de penge, du donerer. Og ved de forskellige udsigtspunkter langs ruten får du panoramakort, som giver ekstra point, når du samler hele panoramaet til et billede.

Langs ruten er der også fire kroer, hvor alle spillere stopper og køber mad. Ingen spillere kan rykker videre, før alle spillere er ankommet. Og når det er tid til at rykke videre, starter den senest ankomne spiller først. På den måde holder man alle spillere samlet og undgår, at nogen snøvler sig frem bagved.

Temmelig taktisk

Det er tit en fordel at fokusere på en eller to typer steder at stoppe. For det giver som regel flere point, når man samler mere af én type. Men din modstander kan også altid se, hvad du samler på, og så kan hun vælge at hoppe hen på det felt, du gerne vil besøge, så du ikke får muligheden for at komme derhen.

På den måde er Tokaido faktisk et ret taktisk spil. Du fokuserer på at udbygge din egen samling af ting, du har fået fat i langs ruten. Men samtidig er du nødt til at holde øje med, om din modstander for eksempel er ved at færdiggøre sin samling af souvenirkort.

Flot og fængende

Japan har en fascinerende kultur – både nu og igennem historien. Det er lykkedes godt for spillets ophavsmænd at fange den unikke kultur på en smuk og hyggelig måde.

Som du kan se, er spillet smukt illustreret, og hvert kort er også udsmykket med de flotte kanji-skrifttegn, som viser ordene på japansk. Så hvis du kan lide japansk kultur og æstetik, er spillet oplagt.

Men man køber selvfølgelig ikke et spil, bare fordi det ser pænt ud. Og heldigvis kan Tokaido også langt mere end det. Spillet er enkelt nok til at børn fra 8 år kan være med fuldt ud, men der er stadig masser af taktiske overvejelser at forholde sig til.

Spillet varer cirka en halv time for to spillere og lidt længere, hvis I er flere, og man føler sig godt underholdt hele vejen igennem.

Spillet blev desuden nomineret til Guldbrikken for Årets Familiespil 2017.

God spillelyst.

- Søren Vinggaard Hellerung

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen