IQ-spil fra Smart Games anmeldelse

Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 15 -30 min. | Spillere: For 1 person (måske 2 spillere, der hjælper hinanden...)

Den store hjernevrider-guide

Smart Games har udgivet en lang række opfindsomme spil til at træne og underholde dine små grå. Her kan du finde ud af, hvilke hovedbrud der passer bedst til dig.

Hele syv forskellige spil har Smart Games lavet i sin farverige og opfindsomme IQ-serie. De ligner hinanden til forveksling, for indpakningen er den samme kompakte og solide æske i alle udgaver.

Men der er stor forskel på indholdet. Sværhedsgraden spænder fra det enkle til det nærmest umulige, så der er noget for alle.

Originalt og udfordrende

Spillene handler alle sammen om det samme. Du får en opgave, hvor du kan se en lille del af løsningen, og så skal du selv finde ud af, hvor resten af brikkerne passer ind.

Men selvom grundidéen er den samme, er spillene alligevel vidt forskellige. De har nemlig hver især et lille twist, der både gør spillet mere interessant og udfordrende. I et spil er brikkerne tredimensionelle og i et andet griber de ind i hinanden på indviklede måder. Mere om det nedenfor.

Hvert spil har sværhedsgrader fra begynder til ekspert. På den måde kan man langsomt stille sig selv større udfordringer, efterhånden som man bliver bedre.

Og hvis du sidder fast og bare ikke kan finde løsningen, så er der hjælp at hente sidst i opgavehæfterne.

Hvilket spil passer til dig?

Hjernevriderspil er en hyggelig udfordring, hvis man rammer den rigtige sværhedsgrad. Det er ikke så tilfredsstillende at løse en udfordring, hvis den er for nem. Men omvendt er det frustrerende, hvis man ikke kommer nogen vegne.

Derfor har jeg skrevet kort om hvert spil og givet min personlige vurdering af sværhedsgraden ud for hvert spil. Skalaen går fra 1 til 10 (Og 10 er det sværeste).

Som sagt kan du variere sværhedsgraden i hvert enkelt spil, så min bedømmelse handler mest om, hvor svære spillene er i forhold til hinanden. Og selv det sværeste af dem er stadig overkommeligt, hvis man har lidt tålmodighed.

IQ Stars - fra 6 år

Sværhedsgrad: 3 ud af 10

IQ Stars er det spil, der er mest lige ud ad landevejen. Brikkernes stjerneformer får det til at se mere indviklet ud, end det egentlig er. I bund og grund er det bare nogle former, der er opbygget af sekskanter.

IQ Stars var det spil, der først fangede min femårige datters opmærksomhed, og hun har spillet det en hel del. Så udformningen passer godt til, at det er det letteste spil i serien.

Det er det spil, der egner sig bedst til børn, som lige er begyndt at løse hovedbrud.

IQ Puzzler Pro - fra 6 år

Sværhedsgrad: 4 ud af 10

I IQ Puzzler Pro minder brikkerne meget om dem, mange af os kender fra Tetris. Her handler det igen ganske enkelt at brikkerne få passet ned i rammen, men udfordringen bliver noget større, fordi der er flere brikker og dermed mange flere måder at lægge dem forkert.

IQ Puzzler er faktisk 2 spil i 1. Ud over at lave flade puslespil, er der også opgaver, hvor du skal bygge pyramider ud af brikkerne. Det er en del mere indviklet, fordi brikkerne ofte ligger skråt og fletter ind i hinanden. Og lige så snart man skal tænke i tre dimensioner, krøver det lige pludselig lidt mere hjernekapacitet.

Spillet er rigtig godt til dig, der vil have et hyggeligt hjernebrud, uden at det tager alt for lang tid at finde løsningen.

IQ XOXO - fra 6 år

Sværhedsgrad: 5 ud af 10

Med IQ XOXO er der igen skruet en smule op for sværhedsgraden. Brikkerne ligner igen dem fra Tetris, men denne gang er der et udfordrende twist.

Det kryptiske navn dækker nemlig over, at brikkerne består af X’er og O’er. Under brikkerne i æsken er der små, runde forhøjninger, som man kan placere O’er ovenpå, men ikke X’er. På den måde er man hele tiden begrænset, når man forsøger at lægge brikkerne på plads. Det giver en ekstra udfordring og et virkelig underholdende spil.

IQ Twist - fra 6 år

Sværhedsgrad: 5 ud af 10

I IQ Twist skal brikkerne placeres, så de passer med farverne på de små dutter, der skal sidde på brættet fra start af. Ligesom med IQ XOXO er mulighederne hele tiden begrænsede. Nogle gange er det frustrerende, og andre gange hjælper det med at finde en løsningn hurtigere, fordi der er færre kombinationer, man skal prøve af.

IQ Twist kræver, at man tænker sig godt om, før man begynder at smække brikker på pladen.

IQ Fit - fra 6 år

Sværhedsgrad: 6 ud af 10

Med IQ FIt begynder det for alvor at blive udfordrende. De første opgaver er meget overkommelige, fordi næsten alle brikkerne er vist fra start. Det er derfor, det også kan egne sig til børn helt ned til 6 år.

Men de bliver hurtigt sværere. IQ Fit har nemlig et originalt twist, hvor hver brik kan drejes, så den pludselig har en anden form. Det betyder, at der er dobbelt så mange former at forholde sig til. Det gør det sværere at løse opgaverne, fordi man ikke på samme måde har overblik over alle sine muligheder. Det giver en interessant udfordring, hvor det er virkelig tilfredsstillende, når det hele går op.

IQ Focus - fra 8 år

Sværhedsgrad: 7 ud af 10

I spillet IQ Focus skal du ikke bare få brikkerne til at passe på pladen, de skal også samtidig danne et bestemt mønster på de ni felter midt på pladen. her skal man for alvor tænke lidt abstrakt og afprøve mulige kombinationer for at kunne løse opgaverne.

Når man mener, at man har en løsning, klapper man låget i. Kun de midterste ni felter er tydelige, så man nemt kan tjekke, om man har fundet den rigtige løsning.

IQ er mit yndlingsspil ud af hele serien, fordi man kan visualisere og tænke sig frem til løsningen i højere grad. Især ekspertudfordringerne kan være rigtig krævende.

Cube Puzzler Pro - fra 10 år

Sværhedsgrad: 7 ud af 10

Cube Puzzler Pro er lidt i en anden boldgade end de øvrige spil. brikkerne har nogenlunde de samme former, men du skal bygge en terning af dem i stedet for et fladt puslespil.

Det er svært af to årsager. Både fordi man skal tænke i tre dimensioner, og fordi det nogle gange føles som om, at det kræver mere end to hænder at holde brikkerne på plads, mens man bygger kuben. Sidstnævnte er nok en del af grunden til, at spillet først egner sig til børn fra 10 år.

Heldigvis kan spillets æske bygges om til en praktisk holder, der gør det lidt lettere at stable brikkerne.

Der er kun seks brikker, men det kan alligevel være overraskende svært at løse opgaverne. Cube Puzzler Pro er bestemt også blandt mine favoritter.

IQ Link - fra 8 år

Sværhedsgrad: 9 ud af 10

IQ Link er for dig, der vil have en rigtig udfordring. Det er det sværeste af spillene - efter min mening i hvert fald.

I IQ Link kan brikkerne passe ind i hinanden på utallige måder. Det betyder, at de kan lappe ind over hinanden, så der er to brikker på et felt. Men det er ikke alle felter, hvor to brikker skal hænge sammen, så kunsten er at finde ud af, hvilke brikker der skal dele felter, og hvilke der skal ligge for sig selv.

Det er nemmere sagt end gjort - selv på nogle af spillets lavere sværhedsgrader.

Jeg har været ude for at måtte tjekke facitlisten for at kunne løse en opgave.

Og så viste det sig, at det bare var en enkelt brik, der skulle vendes, for at det hele gik op. Med andre ord kan løsningen være svær at se, selvom den ligger lige foran dig.

Jeg håber, du finder et spil, der er noget for dig.

God spillelyst.

- Søren Vinggaard Hellerung

Flere hjernevridende IQ-spil?

Hvis du vil se flere IQ-spil, så kan du besøge Legebyens kategori med spændende "Brain Burners". Sjove hjernevridende IQ-spil, der giver dig hovedbrud til mange underholdende timer...

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSmartgames

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris662,96 kr Normalpris779,95 kr
På lager
Se varen