Ticket To Ride: USA spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 30 - 60 min. | Spillere: For 2 - 5 deltagere.

"Spillet afgøres altså af lige dele held og strategisk tænkning, men for mig handler det ikke primært om at vinde, når jeg spiller, men om hygge med dem, som jeg spiller med, oplevelsen spillet kan give og følelsen af at lære noget nyt, samt at have det sjovt..."

Generelt om spillet

“Nej, nej, nej…. Du må ikke lægge dine rute der!!! Aarg, der skulle min ligge!”.

Det kan hurtigt blive ret intenst i et ellers stille og roligt spil, når de sidste ruter skal ligges. Ticket to Ride er et spil, hvor man skal være strategisk i sin planlægning af togruter igennem de Nordamerikanske og få Canadiske byer.

Når du læser Alan R. Moons beskrivelse af spillet på første side i regelbogen, er det nærmest umuligt ikke at blive grebet af den intense og lidt nervepirrende stemning, der opstår på baggrund af beskrivelsen.

Et togkapløb om, hvem der kan forbinde flest forskellige Nordamerikanske byer med toge på jernbanesporene på den mest strategiske måde, uden at nøle med tiden. 7 dage med rejser på det Nordamerikanske kontinent med en pulje på $1.000.000, det er, hvad der er på spil for de 5 gamle venner i fortællingen, det sætter en god stemning for det spil, der skal til at foregå.

Som navnet og teksten her indikerer, handler spillet om at have de rigtige billetter for at kunne komme fra A-B ud fra et rutekort, man har på hånden.

Når det er ens tur, har man 3 muligheder; man kan trække nye ’billetter’ (også kaldet togvognskort), indsætte tog mellem 2 nabobyer (man indløser sine billetter – 1 kort pr. antal togvogn), eller man kan trække nye rutekort.

Man vinder spillet ved til sidst at være den med flest antal point. Pointene får man via opfyldte rutekort (afhængig af længden på ens ruter på rutekortet får man tildelt de angivne point, hvis de opfyldes.), hvis man ikke opfylder ruten, bliver pointene på kortet til minuspoint.

Derudover kan man få point for ens togvogne mellem nabobyer, her gælder det om at få nogle med god afstand, da man får flere point desto flere togvogne, man kan lægge mellem byerne.

Ticket To Ride: USA blev kåret til"Game of the Year" i 2004 i Tyskland og Japan og i Sverige, Frankrig, Spanien og Finland i 2005.

Lige dele held og strategisk tænkning

Spillet afgøres altså af lige dele held og strategisk tænkning, men for mig handler det ikke primært om at vinde, når jeg spiller, men om hygge med dem, som jeg spiller med, oplevelsen spillet kan give og følelsen af at lære noget nyt, samt at have det sjovt.

På de parametre levere Ticket to Ride 100%.

Det er et spil, som jeg ikke blot kan spille med de mennesker i mit liv, som virkelig elsker brætspil, men også de, som bare vil være sammen om noget.

Det er let tilgængeligt, så det tager ikke lang tid at forklare nybegyndere, hvad der skal ske, det kan spillet med børn såvel som gamle.

Det er også et spil, som er kommet på bordet rigtig mange gange efterhånden, jeg har ikke helt kunne ligge det fra mig igen. Det er måske også derfor, at det her er den af mine anmeldelser, der har været længst undervejs.

Jeg har ikke helt følt, at jeg var ’færdig’ med at afprøve det, da der var nye mennesker, jeg ville spille det med. Jeg tror også, at Alan R. Moons kan have haft de intentioner med sit design af spillet. Han fortæller selv, at hans mål med Ticket To Ride var at designe en spil, der kombinere togskinnerne med rute-opbyggende spil på en simpel måde. Det skulle være let at spille men stadig sjovt, uanset hvor mange gange man spiller det.

I min optik har han haft succes med at opnå dette, hvilket det også lader til at mange andre mener – alene hvis man kigger på de mange priser, spillet har vundet.

Alan er vist heller ikke helt selv blevet træt af spillet og dets opbygning, tværtimod er der kommet nye udgaver og udvidelser til sidenhen.

Ticket To Ride: Europe kom til i 2005 og blev modtaget med stor succes. Det er ikke bare et nye kort i Europa, der er kommet til som spilleplade, men også nogle nye måder at spillet på. Sidenhen er der kommet flere udvidelser til, som foregår i andre lande, samt First Journey, som henvender sig til de yngste spillere.

Jeg har selv prøvet Europa udgaven og First Journey og blev med det samme fan af begge udgaver.

Jeg glæder mig til at prøver andre udgaver og udvidelser i fremtiden, da jeg helt klart er fan af selve set-uppet til spillet og tankerne bag. Jeg håber, at I der læser med her, også har mod på det...?

En følelse af forundring

Days of Wonder er står bag udgivelsen af Ticket to Ride, de har en historie med at være ret selektive med, hvad de udgiver, og hvor ofte de udgiver. De har udover Ticket to Ride spillene, blandt andet også udgivet Small World, Memoir 44, the World War 2 saga. Alle tre spil har flere udvidelser.

Days of Wonder udgiver både brætspil (i over 40 lande) og har også udgivet digitale versioner af flere af de spil.

Jeg har selv erfaring med at spille flere af deres spil, og de har fanget mig alle sammen. Så det er også en af de hjemmesider, jeg holder øje med, når der kommer nye udgivelser.

De skriver selv, at deres mission er at gøre spil lige så populære som film. De ønsker at spillerne skal genopleve en følelse af forundring (wonder).

Spillets komponenter

Spillets æske er flot illustreret med en klassisk scene fra en gammeldags togperron. Der er røg og damp fra det klassiske lokomotiv, du har herren med den høje hat og cigaren og den fint udseende frue med paraplyen. Det er en illustration, der leder tankerne tilbage til starten af det 20. århundrede, hvilket også passer med teksten på regelbogens forside.

Inde i æsken finder du en spilleplade, der illustrerer et kort over de Nordamerikanske togruter. Spillepladen er af høj kvalitet og kræver en del plads på spisebordet. Nede i æsken finder du følgende:

  • 1 regelbog på 4 sprog (dansk, finsk, svensk og norsk)
  • 225 farvede togkort
  • 144 illustrerede kort med ruter
  • 5 pointmarkører af malet træ

De forskellige komponenter af spillet er af høj kvalitet. Selve togvognene er af plastik med udskæringer, så det ligner reelle togvogne. Togvognskortene og rutekortene er af en god tyk kvalitet, de er ikke helt glatte i overfladen, så de glider ikke rundt, som så mange andre kort kan gøre. Det er en god feature, når du spiller, da bunken af togvognskort kan blive ret høj, så er det rart, at de ikke glider rundt imellem hinanden.

Regelbogens tilgængelighed

Regelbogen er kort og overskuelig. Den er delt op med overskrifter, der beskriver, hvad du skal forholde dig til løbende. Den har opdelt spillet i 3 faser, så du let kan se, hvad du kan i løbet af din tur.

Det er let at slå op i regelbogen undervejs, hvis der opstår tvivl om noget. Der er også vist et eksempel på, hvordan man indsætter togene.

Jeg har kun fundet et tvivlsspørgsmål, som jeg ikke kunne finde svar på i regelbogen, det er om den samme spiller gerne må indsætte togvogne på begge spor (ved dobbeltspor) mellem nabobyer, når man er mere end 3 spillere i gang.

I forhold til hvor mange gange, jeg nu har spillet det, konkluderer jeg, at reglerne er ret godt forklaret ?.

- Camilla Liv Pedersen

Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride: Europa

Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride: De Nordiske Lande

Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride: First Journey

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris799,95 kr
På lager
Se varen