The Chameleon spilanmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen.dk's sortiment.
Vi har dog mange andre sjove selskabsspil på webshoppen!

Alder: Anbefales fra 14 år+ | Spilletid: Ca. 5 - 15 min. | Spillere: For 3 - 8 deltagere (jo flere, desto bedre)

"Det svært at beskrive hvor tilfredsstillende det er at sidde med kamæleon-kortet, bluffe sig igennem spillet, og til slut undslippe og vinde spillet. Det er især fedt, hvis man vinder for snuden af 7 andre spillere!"

Det er tid til at finde camouflagen frem

Kamæleoner er kendt for at kunne skjule sig i deres omgivelser ved at skifte farven på deres skind, så det matcher med baggrunden. I brætspillet The Chameleon kan du risikere at blive kamæleonen – og så er det dig der skal være dygtig til "ikke at blive opdaget" af de andre spillere!

Indpakning og kasse

The Chameleon kommer i en aflang kasse som er er ret godt pakket – der er altså ikke meget spildplads, og det er godt. Spillet og alle dets komponenter er i et blåt og grønt design – meget lig den kamæleon du kan risikere at blive…

I kassen finder du reglerne, spillekort til op til 8 personer, 40 forskellige emnekort, ét tomt emnekort, som I selv kan udfylde med den medfølgende tusch (og som nemt kan viskes ud på det tomme emnekort), samt to terninger.

Reglerne er nemme at forstå og har en masse gode eksempler. Faktisk opfordrer regelhæftet dig til at søge på ”How to play The Chameleon” på YouTube, for så finder du en video der på under 3 minutter forklarer reglerne med eksempler.

https://youtu.be/3IEEUcG0nSo

Det er meget praktisk hvis man sidder 8 personer der aldrig har spillet The Chameleon før, for kan alle se med at lære reglerne hurtigt.

Selve spillet

Spillet foregår ved at der altid er blandet ét kamæleon-kort ind i en bunke med kodekort, så det passer med det antal spillere man er i alt.

Kortene blandes og fordeles blandt spillerne, så alle undtagen én person ender med at sidde med et kodekort på hånden. Den person der ikke har fået et kodekort har til gengæld fået kamæleon-kortet og er dette spils kamæleon.

Bagsiden på kodekortene og kamelæon-kortet er ens, så man kan ikke se hvem der er kamæleonen. Det er kun kamæleonen selv, der ved det.

Er man kamæleon, så handler spillet om at bluffe og lade som om, man selvfølgelig ikke er kamæleonen. Alle de andre spillere ved jo at de ikke selv er kamæleonen, men de ved til gengæld heller ikke hvad de andre spillere er.

For de spillere som har trukket et kodekort, handler det om at finde kamæleonen blandt de andre spillere – men det handler også om at ikke komme til at ligne en kamæleon, så de andre spillere tror at man er kamæleonen!

Lad kamæleonjagten gå ind!

De kodekort som alle (undtagen kamæleonen) sidder med på deres hånd, skal nu bruges i kombination med terningerne og det emnekort man har valgt. Emnekortet ligger synligt på bordet, så alle spillere kan se det.

I mit eksempel er emnet ”Brætspil” og på emnekortet er der således opstillet 16 forskellige brætspil i et simpelt diagram.

Spillet foregår ved at kortgiveren slår med terningerne og alle spillere kigger på hvordan terningerne lander og refererer slaget til deres kodekort.

På den måde kan alle spillere med et kodekort se lige præcist hvilket af de 16 forskellige brætspil på emnekortet terningerne har valgt – men kamæleonen har ingen idé om det. Kodekortene er ens, så de spillere der ikke er kamæleonen vil altid komme frem til det samme ord på emnekortet.

I eksemplet har terningerne slået sådan, at man med kodekortet kan tyde sig frem til at det hemmelige ord er brætspillet Twister.

Tænk hurtigt og undslip

Nu skal alle spillere (kamæleon inkluderet) på skift sige ét ord højt, som relaterer sig til det hemmelige ord Twister. Alle spillere med et kodekort og som ved at det hemmelige ord er Twister, kan derfor vælge at sige et relevant ord højt, fx gulv eller kluddermor, og på den måde gøre de andre spillere sikre på, at det i hvert fald ikke er vedkommende der er kamæleonen.

Kamæleonen, som ikke kender det hemmelige ord, må prøve at skjule sig ved at sige et ord højt som måske relaterer sig til det overordnede emne som er ”brætspil”, men måske ikke har meget med ”Twister” at gøre.

Hvis de andre spillere har været for relevante i deres ordvalg, fx med ordet kluddermor, så kan kamæleonen måske nå at regne ud hvad det hemmelige ord er, og på den måde vælge et relevant ord at sige højt – og på den måde camouflere sig blandt de andre spillere!

Når alle spillere har sagt deres ord højt, begynder man at diskutere hvem man hver især tror er kamæleonen. Her kan kamæleonen også prøve at bluffe, og mindske risikoen for at blive fundet.

Til sidst stemmer man om, hvem man tror er kamæleonen. På samme tid peger man på den person, som man hver især tror er kamæleonen. Den person flest peger på, skal vise sit kort til de andre spillere. Hvis det er et kodekort der vendes, har man valgt en forkert spiller og kamæleonen undslipper!

Hvis man til gengæld har fundet kamæleonen, så er spillet dog ikke helt ovre. Kamæleonen har en sidste mulighed for at undslippe: Kan kamæleonen gætte hvilket ord der var det hemmelige ord på emnekortet? Hvis det rigtige ord gættes, så undslipper kamæleonen og han vinder spillet!

Opsummering

The Chameleon er et meget simpelt og ret underholdende selskabsspil. Det er hurtigt at sætte op og reglerne er så simple, at det ikke tager mere end to minutter at lære.

Jeg har prøvet spillet af flere omgange, og jeg synes at det er sjovere jo flere spillere man er, og kan især anbefale at man er seks eller flere spillere. Det giver kamæleonen flere muligheder for at gemme sig, giver sjovere diskussioner rundt om bordet, og gør også at de spillere som ikke er kamæleonen skal tænke sig lidt ekstra om for ikke at komme til at afsløre det hemmelige ord for kamæleonen.

Reglerne ændrer sig dog en lille smule alt efter hvor mange spillere man er, så der er tænkt over hvordan spillets dynamik ændrer sig, alt efter hvor mange spillere man er.

Der er også mulighed for at lave sine egne emnekort, og det kan tilføje et ekstra element til spillet, hvis man er i en gruppe hvor man synes det kunne være sjovt at have nogle emner som er lidt mere specifikke til de personer der spiller.

Der er her mulighed for at gøre spillet både nemmere og sværere, alt efter hvor kreativ man er med sit eget emnekort.

The Chameleon er lidt i stil med brætspillet Codenames, men jeg synes at det er hurtigere at gå til og spillene er kortere, så man kan nå flere spil på kortere tid. Men kan man lide Codenames, så tror jeg også man vil synes at The Chameleon er ret underholdende.

(Læs spilanmeldelse af Codenames her)

Og så er det svært at beskrive hvor tilfredsstillende det er at sidde med kamæleon-kortet, bluffe sig igennem spillet, og til slut undslippe og vinde spillet. Det er især fedt, hvis man vinder for snuden af 7 andre spillere!

- Anders Bertelsen

Læs spilanmeldelsen af Codenames - Årets Voksenspil 2016

Læs også anmeldelsen af Codenames: Duet, for 2 spillere

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilMaki

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen