Alder: Anbefales fra 12 år | Sprog: Udvidelserne er oversat til dansk!
"Jeg elsker det! Jeg er ret vild med Terraforming Mars, men som børnefamilie med unger, der står op kl. 6 om morgenen også i weekenden (og ikke selv kan gå ind og tænde fjernsynet endnu), er spillelængden lidt en udfordring. Det råder Prelude udvidelsen lidt bod på, da det trækker tid fra spillet, hvor de fleste spiludvidelser lægger tid til spillet..."
Terraforming Mars – et af verdens bedste spil - nu med danske udvidelser
Okay, om et spil er godt, kommer jo selvfølgelig an på smag og behag, men faktum er at Terraforming Mars i skrivende stund ligger nr. 4 på brætspilsiden boardgamegeek.com med en gennemsnitsvurdering på 8,43 ud af 10 mulige - på næsten 60.000 vurderinger - det er 11. flest antal vurderinger af alle spil på siden, og det vidner da også om, at det ikke bare er for en snæver fanskare!
Hvis du læser dette, er der en vis sandsynlighed for at du allerede kender Terraforming Mars, da artiklen handler om udvidelser til spillet, men hvis du har forvildet dig herind uden at kende grundspillet, kommer her lige en kort opsummering! (du kan også læse en fuld anmeldelse af Terraforming Mars på dansk her):
I Terraforming Mars skal spillerne tilsammen hæve de ”globale parametre” iltniveau, vandmængde og temperatur på Mars for at gøre den beboelig. Det er dog ikke et samarbejdsspil!
Hver spiller er et firma, der deltager i ”terraformingen”, men selvom alle er med til at hæve niveauerne for de tre parametre, handler det om at være det firma der er bedst.
Alle kan gøre ting, der hæver niveauerne for de tre globale parametre, og når alle tre når nogle fastsatte niveauer, slutter spillet, og den spiller med flest sejspoint vinder. Man skal altså både gøre ting, der hjælper med at få niveauerne for de tre parametre op, men også andre ting, der giver point.
Terraforming Mars er et strategispil i den middeltunge ende – det er egentlig ikke voldsomt kompliceret, men der er masser af valg at foretage, og masser af ting at holde styr på (især for nye spillere).
Det tager ca. 2 timer at spille - det kan dog godt tage længere, hvis spillerne ikke gør så meget ud af at lave de ting, der hæver de globale parametre og dermed afslutter spillet.
En af de ting, der har været med til at gøre det så populært, er at den svenske skaber af spillet, FryxGames, har lavet 5 udvidelser indtil videre, der tilfører forskellige ting til spillet, så det aldrig bliver ensformigt.
Man kan veksle lidt mellem udvidelserne, eller man kan kombinere dem. 2 af disse udvidelser er netop kommet på dansk, nemlig Prelude samt Hellas & Elysium, og det er dem jeg har fået lov til at prøve.
I beskrivelserne af udvidelserne går jeg ud fra at man kender grundspillet.
Prelude udvidelsen på dansk
Indholdet af æsken
I æsken finder man:
- 7 nye projektkort
- 5 nye koncerner (corporations)
- 35 Prelude-kort
- Spilleregler
Som det fremgår, består Prelude udvidelsen ”kun” af 47 kort, så man kunne egentlig sagtens have nøjes med at putte den i en æske til almindelige spillekort i stedet for en papæske, der er 3-4 gange større end nødvendigt.
Med det sagt, er det stadig en æske, der ikke fylder meget på spilhylden (hvis man da ikke bare putter kortene i æsken med grundspillet og smider Prelude æsken ud).
Hvad tilføjer Prelude så?
Prelude tilføjer egentlig ikke voldsomt meget til spillet, men det der er, er godt!
Nye projektkort og koncerner er altid fedt, men den helt store ting er selvfølgelig Prelude kortene. Prelude kan vel bedst oversættes til ”optakt” eller ”indledning” (eller ”præludium” for de musikinteresserede), og Prelude kortene er netop en tilføjelse, der får spillet lidt hurtigere i gang.
Når der uddeles koncerner og projektkort kort i starten af spillet, får hver spiller også 4 prelude kort. De skal så vælge 2 af dem samtidig med at de vælger koncern og hvilke projektkort de vil købe (prelude kortene er gratis).
Inden første handlingsfase spiller man så sine prelude kort, der alle giver noget, der kan hjælpe med at speede starten af spillet lidt op, f.eks. ekstra penge, ressourcer og/eller produktion. De lægges på bordet, og tæller ligesom grønne kort i forhold til ikoner (”tags”).
Det at man skal vælge 2 ud af et udvalg på 4, samtidig med at man vælger koncern og projektkort, gør at man kan vælge kort, der passer sammen, så man kan lægge en plan for hvad man vil satse på.
Vurdering af Prelude udvidelsen
Jeg elsker det! Jeg er ret vild med Terraforming Mars, men som børnefamilie med unger, der står op kl. 6 om morgenen også i weekenden (og ikke selv kan gå ind og tænde fjernsynet endnu), er spillelængden lidt en udfordring. Det råder Prelude udvidelsen lidt bod på, da det trækker tid fra spillet, hvor de fleste spiludvidelser lægger tid til spillet.
Jeg synes også det er fedt, når det lykkes at få en koncern og nogle prelude kort, der passer godt sammen, da det skiller spillernes ”firmaprofiler” lidt mere ad helt fra starten – og selvom det ikke skulle lykkes at trække nogle, der passer perfekt sammen, vil man kunne få noget ud af alle prelude kort.
For os herhjemme er det rigtigt lækkert at Prelude endelig er kommet på dansk. Vi har det danske grundspil, og det virker lidt forkert på mig at blande danske og engelske projektkort (selvom det selvfølgelig sagtens kan lade sig gøre), og derudover er det jo selvfølgelig en stor fordel, hvis man ikke er voldsomt stiv i engelsk, da der er noget tekst på kortene, selvom der også er ikoner for effekterne. Vi kan bedst lide at spil er på dansk, hvis der er tekst i spillet, hvor hvis spillet er ”sprogneutralt”, så går det fint an at reglerne er på engelsk.
Egentlig kan jeg ikke rigtigt se nogen som helst grund til ikke at spille med Prelude hvis man har den (deraf mit indledende forslag med at lade det ligge i grundspilsæsken og smide Prelude æsken ud – der er ingen grund til at sortere projektkort og de nye koncerner fra udvidelsen fra, hvis man alligevel altid spiller med den), og hvis man ikke har den, ser jeg ikke nogen grund til ikke at købe den ?
Selvom det ikke var den første udvidelse, der kom i sin tid (jeg mener det var den tredje), er det den første, der er blevet oversat til dansk, og det gætter jeg på er fordi, at mange Terraforming Mars spillere ser den som meget nær essentiel for spillet, og nærmest ikke vil spille uden.
For nyere spillere giver det også rigtigt god mening at købe Prelude som sin første udvidelse, for man kan bruge den selv som helt ny spiller, da den ikke tilføjer en masse mere til spillet man skal holde styr på – den giver bare hver spiller to kort, som giver nogle gode ting i starten af spillet.
Prelude får 11/10 herfra!
Hellas & Elysium udvidelsen på dansk
Indhold i Hellas & Elysium udvidelsen
I udvidelsen finder man:
- 1 dobbeltsidet spillebræt
- Spilleregler
Hellas & Elysium er ikke så stor en udvidelse – faktisk er det bare et nyt spillebræt (okay, to da - der er nemlig et på hver side). Det er nok derfor de har valgt den, som den anden danske udvidelse – den har ikke taget så lang tid at oversætte (men alligevel har de fået lavet en lille fejl, og så endda i overskriften, men det lever vi nok med) ?
Et nyt bræt lyder jo ikke af så meget, men det gør alligevel en forskel, da der er nye milepæle og priser, så man måske skal have lidt andre strategier end man plejer, for at opnå dem.
Ligesom kortet fra grundspillet er en gengivelse af Tharsis regionen på Mars, er de to nye kort også gengivelser af regioner på virkelighedens Mars.
Dette gør at der er nogle steder fra det oprindelige kort, som ikke er der, hvilket påvirker nogle få projektkort, der giver brikker, der skal placeres bestemte steder. Dette er der heldigvis taget højde for i reglerne til udvidelsen, så de brikker, der mangler det sted de skal placeres, i stedet kan placeres uden restriktioner.
På Hellas kortet er der nye placeringsbonusser, nemlig varme samt et enkelt felt, der lader dig placere en vandbrik, men som også koster 6 M€.
Nogle af de nye milepæle og priser har med de anderledes kort at gøre (f.eks. Polarforsker på Hellas kortet, der kræver 3 brikker på de nederste to rækker af kortet – sydpolen), mens andre bare er nogle andre end i grundspillet, for at fremtvinge nye strategier, men som egentlig ikke har noget specielt med kortet at gøre (f.eks. Risikospreder, der kræver at man har kort med 8 forskellige ikoner i spil).
Vi har endnu ikke spillet Terraforming Mars så meget, at det er blevet ensformigt, men spiller man det meget, er Hellas & Elysium en fin udvidelse, der kan give lidt afveksling ved at spille på forskellige kort fra gang til gang.
Jeg kunne dog godt have tænkt mig at FryxGames havde kastet lidt nye koncerner og projektkort med i pakken – dem kan man aldrig få for mange nye af ?
Ligesom Prelude tilføjer den egentlig ikke en masse nyt, så på den måde er den egentlig også fin for nyere spillere, da der heller ikke her er en masse ekstra at holde styr på – den er bare ikke så nødvendig for nye spillere, da de vil klare sig fint med brættet fra grundspillet.
Så dommen herfra må være: En fin udvidelse for dem, der spiller ofte, til at give lidt afveksling.
- Kim Larsen