Tegn pladen fuld spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 30-60 min | Spillere: For 2-4 hold | Antal: 1 spil i æske

"Jeg synes, det er et hyggeligt spil. Det passer meget godt ind i min familie, hvor vi er flere, som godt kan lide tegnespil. Jeg må dog indrømme, at jeg faktisk ikke helt kan se spillepladens formål. Den bruges primært, bare til at opbevare kort/tælle runder. Sagen er bare, at pointblokken også holder styr på runder, så spillepladen er lidt overflødig. Det minder selvfølgelig lidt om spillet ”Tegn og gæt”, som er en klassiker indenfor tegnespil, men de har alligevel nytænkt det lidt ved, at man fx må tegne flere ord fra forskellige kort, først må sige kategorien bagefter og de andre hold på skift får lov at gætte til sidst og tjene point i andres runder"

En spilanmeldelse af Tegn pladen fuld

Jeg valgte dette spil, fordi min datter på 14 år plejer at være glad for tegnespil. Kendte egentlig ikke noget til det på forhånd, så vidste ikke, hvad vi kunne forvente.

Spillet kommer i en god solid kasse på 27*27*5,5 cm. Den indeholder 1 sammenfoldet spilleplade (begge sider er ens), 1 tegneblok, 162 kort med 7 ord på hvert, 1 terning, 1 timeglas på 60 sek, 1 pointblok og spillevejledning på dansk. Det er en simpel spillevejledning, som er let at læse og forstå. Det tog os få minutter fra vi pakkede spillet op, til vi var klar til at spille.

Tegnekortene med ord er i god kvalitet, men hvis man får skarp sol ind på ryggen, og holder kortet, så det rammes af sollyset, så kan man faktisk godt skimte ordene igennem kortet, når man sidder overfor. Det er ikke så slemt, at man kan se hele ordet, men med lidt held, kan man måske skimte et par bogstaver, som kan være en (snyde)hjælp. Man skal altså bare lige være opmærksom på, at det er bedst at skjule kortet foran sig og ikke sidde fremme med det, mens man tegner, hvis der er skarpt lys bag én.

Vi synes lidt, vi mangler en kasse at have kortene i, hvis man spiller med mange deltagere. Der er afbilledet 2 firkanter i midten af spillepladen, hvor man kan lægge bunken med tegnekort og ved siden af smide de udgåede kort. Men hvis man er mange spillere, så kan alle ikke sidde i nærheden af spillepladen, og derfor bliver man nødt til at sende kortbunken med tegneblokken rundt.

Selve spillet

Man spiller altid i hold (udgangspunktet er, at man er sammen 2 og 2, men det kan også godt lade sig gøre at være 3 på et hold). Først slår man med terningen, derefter trækker man et kort. Terningens øjne bestemmer, hvilket af de 6 øverste ord, man skal tegne. Den 7. mulighed på hvert kort er et billede af en ting, som kan bruges til mindre børn eller ordblinde, der ikke kan læse. Det vil sige, at hvis man ikke kan læse, er det ikke nødvendigt at slå med terningen, da den udelukkende bruges til at bestemme, hvilket ord på kortet, man skal tegne.

Den spiller, som har trukket et kort, har nu 1 minut til at nå flest mulige tegninger, som makkeren skal gætte. Gætter makkeren tegningen/tegningerne inden tiden er udløbet, får de 2 point for hvert rigtigt gæt. Hvis man ikke når at gætte det aktuelle ord inden timeglasset rinder ud, må tegneren fortælle kategorien på kortet og makkeren har nu ét gæt. Gætter han/hun rigtigt får de 1 point for det sidste ord, men hvis makkeren gætter forkert, får de næste hold chancen for at score 1 point. Man går således bordet rundt (i urets retning) og lader alle hold afgive et svar. Hvis et af de andre hold gætter rigtigt, får de 1 point – men hvis ingen af holdene gætter rigtigt, skal kortet lægges på bunken med ”udgåede kort” og tæller ikke som en runde på hverken spillepladen eller pointblokken.

Har man nået at gætte ordet på 1 eller flere kort indenfor tiden, så lægges disse i en samlet stak med bagsiden opad på et af de ledige kort felter rundt på spillepladen.

Når alle felter er optaget er spillet slut og det hold, som har flest point har vundet. Hvis man er flere end 6 spillere, anbefales det, at man spiller 2 fulde plader. Når alle felter er optaget med kort, der ligger med bagsiden opad, fortsætter man med at lægge kort med forsiden opad ovenpå de gamle bunker, så kan man se, hvor langt man er nået i plade 2. Man kan dog også vælge (i stedet for at spille ”pladen fuld”) at afsætte en bestemt tid, og når denne er gået, så tæller man point sammen. Eller man kan vælge, at alle skal tegne x antal gange og så stopper man derefter. Hvis man bruger en af de sidste 2 muligheder, er pladen teknisk set ikke nødvendig. (Disse 2 muligheder står i spillevejledningen, så det er ikke noget, jeg blot forslår)

Man må ikke skrive ord, tal eller bogstaver på tegningerne, men det er tilladt at bruge +/- og pile.
Undervejs må tegneren ikke sige andet end ”ja” eller ”nej”, efterhånden som makkeren forsøger at gætte tegningen. Først når kortet er gættet eller udgået, må tegneren sige mere end ja og nej.

Vores vurdering

Vi har spillet det med 8 og 9 personer. I begge tilfælde var vi 4 hold.
Der var stor forskel i point, da spillet var overstået. Det kan selvfølgelig have noget at gøre med, hvorvidt man er dygtig til at tegne og gætte, men det har også meget at sige hvilke kort, man får.

I vejledningen anbefaler de, at man spiller 2 plader fulde, hvis man er mere end 6 deltagere. Det er selvfølgelig fordi, at det giver flere ture til hvert hold, og så er det mere usandsynligt, at man hver gang rammer uheldige kort. Vi valgte dog kun at spille 1 plade fuld, simpelthen fordi dét i sig selv tog næsten 1.5 time. Mit hold var bagud længe, men var heldig til sidst at få en god stime med gode ord, som var nemme at gætte og fik højeste score i én runde med 8 point, så vi endte på andenpladsen med 22 point.

Det er fx væsentligt nemmere at tegne ”cykelkurv”, ”tang” og ”hårbånd” end ”hedebølge”, ”sydvest” og ”velcro”.

Det er en sjov ide, at alle andre hold får lov at gætte, hvis det aktive hold misser det sidste ord, når tiden er løbet ud. På den måde følger man automatisk mere med i hvad de andre hold tegner, når de er i gang, fordi den kan ske at komme over til én selv.

Jeg synes ikke, der er særlig mange kort med i spillet. På 1 spil med 4 hold brugte vi lige knap 1 ud af de 3 bunker kort, der medfølger. Det er selvfølgelig kun 1 af ordene på hvert kort, der er brugt, så hvis man spiller det igen efter nogle dage/uger med samme kort, så kan terningens øjne jo vise et andet tal på kortet, så det ikke bliver ord, man allerede har gættet. Men hvis man er en spilleglad familie, som ofte finder det frem, så er der (efter vores mening) for få kort med.

Vi valgte, at ordet skulle gættes helt præcist. Fx havde vi ordet ”barnesæde”, hvor der rundt om bordet blev gættet på ”autostol”, ”barnestol” og ”autosæde” og tidligere havde vi gættet på ”vandspreder”, hvor ordet var ”havevander” – der fik ingen ret.

Vi snakkede bagefter om, at man måske godt kunne være lidt mere rummelig omkring gæt, men ulempen ved det er, at man hurtigere kan blive uvenner fordi det så pludselig bliver en vurderingssag, hvornår noget er tæt nok på og hvornår man ikke får point. Dilemmaet er jo, at de andre hold ikke må vide ordet, fordi de skal kunne gætte bagefter, hvis makkeren ikke gætter det, så det er altså tegneren selv, der skal vurdere om det er tæt nok på til, at man kan tage et kort mere og tegne videre. Det kan måske godt blive lidt noget rod.

Jeg synes, det er et hyggeligt spil. Det passer meget godt ind i min familie, hvor vi er flere, som godt kan lide tegnespil. Jeg må dog indrømme, at jeg faktisk ikke helt kan se spillepladens formål. Den bruges primært, bare til at opbevare kort/tælle runder. Sagen er bare, at pointblokken også holder styr på runder, så spillepladen er lidt overflødig.

Det minder selvfølgelig lidt om spillet ”Tegn og gæt”, som er en klassiker indenfor tegnespil, men de har alligevel nytænkt det lidt ved, at man fx må tegne flere ord fra forskellige kort, først må sige kategorien bagefter og de andre hold på skift får lov at gætte til sidst og tjene point i andres runder.

Jeg tror fremadrettet, at vi vil bruge dette tegnespil i en mere mobil udgave, hvor vi dropper spillepladen og så kan det tages med, når vi besøger bedsteforældrene, hvor vi af og til skal have tiden til at gå med noget, efter vi har fået eftermiddagskaffe og venter på aftensmaden bliver færdig. Så kan vi nøjes med at bruge kortene, terningen, timeglasset og pointblokken. Papir og pen kan vi nok låne os frem til. Så fylder det heller ikke så meget, mens man spiller, så man nemt kan dække bord rundt omkring os, mens vi spiller og hygger.

- Joan Frederiksen

Læs også spilanmeldelsen af Familie Alias

Læs også spilanmeldelsen af Illusion

Læs også spilanmeldelsen af Spasmager

 

1playAnmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen