Tanner Købmandsvarer anmeldelse

Alder: Anbefales fra 3 år | Materiale: Fremstillet af pap | Indhold: Cirka 45 dele

"De små købmandsvarer kan variere fra pakke til pakke – sorteret efter tilfældighedsprincip – og det er virkelig helt fint for mig ikke at vide nøjagtig, hvad der kommer. Og det er slet ikke vigtigt for legen. Når vi leger butik herhjemme, kan Signe blive optaget af at bede om en vare, finde den, angive pris, tage imod penge, fylde varer i kurv, tage afsked… alt det, som hun oplever sker, når hun er med på indkøb..."

Fantasifuld rolleleg

Flotte købmandsvarer af pap til legekøkkenet

Med en datter på snart 4 år foregår rigtig meget af tiden herhjemme i en form for rolleleg. ”Moar, skal vi ikke lege, du var baby?”, ”Moar, skal vi ikke lege, det her var tivoli?”, ”Moar, skal vi ikke lege, du skulle købe ind?”.

Min datter Signe imiterer så meget af det, hun oplever omkring sig. Tit skal der ikke bruges mange rekvisitter til hendes lege, men alligevel er det et positivt element, hvis der i fysisk form indgår noget, som underbygger rollelegen.

Miniæskerne med købmandsvarer fra tyske Tanner, er en suveræn pakke til både købmandsleg og til leg i legekøkkenet, hvor der skal serveres mad for Signes baby/storesøster/hund eller hvem nu, jeg får besked på at være.

Betyder sproget noget?

Købmandsvarerne kommer i en stor plast-opbevaringsboks med låg, der er let både at tage af og sætte på. Boksen måler 30 x 19,5 x 17 cm. Miniæskerne er med originale brandlogoer, så de minder om varer, man kan få i supermarkedet. De er i fine farver, og på den måde indbyder de børn til at give sig i kast med dem.

Da vi modtog boksen og legemaden, var min mands første kommentar: der er godt nok ikke så mange danske mærker iblandt. Og det er korrekt. På den måde er mærkerne for min datter ikke velkendte. Dog er det for langt de fleste let at gennemskue, hvad de indeholder.

Det står ikke på dansk, men på tysk. Signe kan hverken læse dansk eller tysk, så for hende – og mange andre børn, der leger – er sproget fuldstændig ligegyldigt og langt fra den vigtigste faktor.

Børn vil udelukkende kigge på farverne og billederne, hvor tydningen på ingen måde afhænger af sproget, men hvordan brandet har valgt at afbillede produktet.

Som med produkter, vi kender til fra danske supermarkeder, er nogle produkter nemme at gennemskue: f.eks. i form af billedet af en kiks, mens andre produkter er mere vanskelige: f.eks. osten her.

Men da bruger Signe som det mest selvfølgelige sin fantasi og opdigter selv, hvad pakken indeholder. For Signe er det ikke så vigtigt, om det er ost eller toastbrød – selve legen fuldendes uanset, hvad som sælges eller købes eller serveres. Det er selve legen, der er omdrejningspunktet – de specifikke varer er underordnet.

Boksen er super god

Tanner-boksen er super god, fordi der er så mange dele i den. På den måde er der med den ene boks et godt afsæt i at etablere f.eks. butiksleg. Der er allerede mange ting at sælge/købe, og der er mange forskellige ting at sælge/købe.

Når vi leger butik herhjemme, kan Signe blive optaget af at bede om en vare, finde den, angive pris, tage imod penge, fylde varer i kurv, tage afsked… alt det, som hun oplever sker, når hun er med på indkøb. Det er skønt, der ikke er udsolgt efter bare én indkøbstur.

De små købmandsvarer kan variere fra pakke til pakke – sorteret efter tilfældighedsprincip – og det er virkelig helt fint for mig ikke at vide nøjagtig, hvad der kommer. Og det er slet ikke vigtigt for legen.

Indhold i boksen

Jeg har delt vores Tanner-boks op i forskellige kategorier: Snacks, mad/drikke, husholdning/pleje og underholdning. Vi har modtaget følgende miniæsker:

Snacks:

 1. Chupa Chups: Frugtslikkepinde (4 stk.)
 2. Chupa Chups: Tyggegummi (4 stk.)
 3. Fritt: Tyggegummi (1 stk.)
 4. Stork nimm2: Appelsin- og citronbolsjer (8 stk.)
 5. Dr. Oetker: Kager (5 stk.)
 6. Dr. Oetker: Muffins (1 stk.)
 7. De Beukelaer: Kiks (2 stk.)
 8. Magnum: Classic (2 stk.)
 9. Mentos: Mint (1 stk.)
 10. Brandt: Mini-mælkechokolader (3 stk.)
 11. Ovomaltine: Kiks (1 stk.)

Mad/drikke:

 1. Gazi: Krydret skiveost (6 stk.)
 2. Hipp: Müsli (4 stk.)
 3. Meggle: Smør (1 stk.)
 4. Bürger: Indbagt kød/grønt (1 stk.)
 5. Tchibo: Kaffe (1 stk.)
 6. Tchibo: Kaffebønner (1 stk.)
 7. Kaba: Jordbærdrik ( 1 stk.)
 8. Goldmännchen: Te (1 stk.)
 9. Bioland: Sødmælk (1 stk.)

Husholdning/pleje:

 • Somat: Opvasketabs (4 stk.)
 • Nivea: Sæbe (2 stk.)
 • Perwoll: Vaskemiddel (1 stk.)

Underholdning:

 • Ravensburger: Kakerlakak-spil (1 stk.)
 • Ravensburger: Stift- og bondegårdsbog (1 stk.)

Som det fremgår her, spænder sortimentet bredt. Det hedder sig, der er ca. 45 æsker pr. opbevaringsboks – i denne altså noget flere.

Hver miniæske er i pap, og pakkerne kan åbnes. Det havde fungeret helt fint uden denne mulighed, men engang imellem bliver de åbnet, og vi leger, vi spiser af dem/tager varen ud af æsken.

Tanner - den lille købmand

Mærket bag købmandsvarerne i opbevaringsboksen er tyske Tanner – der kleine Kaufmann – den lille købmand. Naturligvis. Det helt rigtige navn bag sådanne produkter.

Tanner blev grundlagt tilbage i 1903 af Christian Tanner med produktion af købmandsprodukter bestående af marcipan og slik. I samme år opfandt Tanner det første klæbefri hostebolsje: Tanol. I 1921 blev Tanol solgt til apoteker og helsekostbutikker med sloganet ”Tanol - beliebt und begehrt” – Tanol – elsket og efterspurgt.

Efter voldsomme ødelæggelser under krigen, blev virksomheden i 1945 genopbygget, og produktionen blev omlagt til miniæsker med købmandsvarer.

I 1972 overtog Karl Dörr (barnebarn til Christian Tanner) firmaet som eneejer, hvor han begyndte at udvide sortimentet med artikler til børnenes legekøkken. Endnu en ødelæggelse skete i 1993, hvor en eksplositionsulykke hos en nabovirksomhed destruerede Tanner-firmaet. I løbet af bare 6 måneder blev firmaet genopbygget, og der var igen mulighed for at levere varer.

I 2011 begyndte 4. generation af Tanner-familien i firmaet. Samme år kunne de holde 60-års jubilæum som udstiller på den populære legetøjsmesse i Nürnberg.

Jeg synes, Tanner gør sig fint på markedet med legemad, hvad angår både pris og kvalitet. Efter herhjemme at have oplevet, hvordan deres produkter indbyder til leg, forstår vi godt, det har været muligt med så mange års levetid og overlevelse på legetøjsmarkedet trods ødelæggende udfordringer gennem årene.

- Elisabeth Kristensen

Anmeldelse af legetøjCategory_anmeldelse af legetøjTanner

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen