Alder: Fra 7 - 12 år | Spilletid: Ca. 30 - 60 min. | For 4 - 6 deltagere
"Så har du børn i alderen 7-12 år, eller er du ligesom jeg frivillig i en børneorganisation eller måske pædagog i en SFO eller SFK, er spillet Syllabus oplagt at få købt hjem.."
Et spil for kvikke børn...
Syllabus er et sjovt og lærerigt spil for børn, og det træner dem i bl.a. deres danskkundskaber, hvorfor spillet henvender sig til børn i indskolingen, så de får læring ind på en ny måde. De mangeartede opgaver giver børnene nye ord, og er samtidig en sjov måde for børnene at lære på.
Spillet består af
- Gule, orange, røde og blå kort – 50 kort i hver farve
- En nummereret facitliste for hver farve kort
- Et 2-minutters timeglas
- En terning
- En spilleplade
- 6 farvede brikker
Der er mange forskellige opgaver, og børnene bliver udfordret i flere kategorier. I spillet er 4 ud af de 10 intelligenser og klogheder i Videnshjulet® repræsenteret:
- Sproglig intelligens (Ord-klog)
- Matematisk intelligens (Tal-klog)
- Kropslig intelligens (Krops-klog)
- Natur intelligens (Natur-klog)
Spillet består af seks forskellige typer opgaver og spørgsmål, og spillepladen har mange varierende felter og opgaver, hvilket giver den alsidige læringsform, som man har fundet ud af, de fleste børn lærer mest af.
Felter og kort
- Gult felt/kort: Lette spørgsmål i dansk
- Orange felt/kort: Mellemsvære spørgsmål i dansk
- Rødt felt/kort: Svære spørgsmål i dansk
- Blåt felt/kort: Blandede spørgsmål hovedsageligt om tal og natur
- Grønt felt: Gymnastik – opgaven står på det hvide kort med spilleregler, og her fortæller tallet i feltet, hvad spilleren skal gøre
- Bogfelt: spilleren skal læse et stykke højt af en bog i 2 minutter
- Fodsporsfelt: spilleren skal rykke 3 felter tilbage og besvare spørgsmålet eller løse opgaven dér
- Lilla felt: Fødselsdag – spilleren har ”fri”, og skal derfor ikke besvare spørgsmål eller løse opgaver
Sådan spilles Syllabus
Spillerne starter med at stå med deres brik ude på pilen. Man bevæger sig rundt på spillepladen ved at slå med terningen og svare på et spørgsmål eller løse en opgave. Lander man på et af de fire spørgsmålskort trækker man et kort fra den rigtige farvebunke og svarer på spørgsmålet – censor tjekker svaret på facitlisten.
Er svaret ikke korrekt, bliver spilleren stående, og næste gang det bliver spillerens tur skal vedkommende ikke slå med terningen, men direkte svare på det farvespørgsmål, spilleren står på.
Svarer spilleren forkert for tredje gang bliver man stående, og skal i den følgende runde rykke tilbage til det nærmeste gule felt, og her besvare et gult spørgsmål (lette spørgsmål i dansk).
Lander en spiller derimod på et af et felt, hvor der ikke skal svares på spørgsmål, men udføre en opgave, går spilleren automatisk videre i spillet, når han eller man har løst sin opgave (ligesom hvis man svarede korrekt på et spørgsmålskort).
Man har 2 minutter til alle spørgsmål og opgaver, svarende til sandet i timeglasset.
Syllabus går ud på at komme igennem skoleforløbet = hele pladen rundt, og ”vinderne" er alle der kommer gennem skoleforløbet.
Der lægges op til, at man spiller op til 6 børn og en voksen, som fungerer som ”censor”, og hvert felt man lander på, er en slags ”terminsprøve”, man skal igennem.
På alle kort står et til flere spørgsmål, spilleren skal besvare, mens alle svarene er samlet på den farve facitliste, der svarer til spørgsmålskortet; en spiller lander f.eks. på et blåt felt, trækker spørgsmålskort 12 ”Hvilke dyr tager altid deres hus med” og så kigger censor på den blå facitliste og finder kort 12.
Her fremgår det, at svaret til dette kort er ”en snegl, en skildpadde”. Sådan fungerer det for alle kortene, mens gymnastikopgaverne fremgår af det hvide ark med spillereglerne. Bogen kan være en bog for alle spillere, eller individuel for spillerne - det bestemmer man selv.
Mine oplevelser med spillet
De 3. klasses elever, jeg spillede med, ville gerne skiftes til selv at agere censor for deres medspillere, og det var ikke mit indtryk, at de havde mulighed for at snyde; hvis man sørger for at blande spørgsmålskortene, så man er sikker på de ikke ligger i rækkefølge, er det ikke muligt for børnene ud fra facitlisten at vide hvad spørgsmålet til de forskellige svar kan være.
Som voksen var min opgave derfor mere at være deltager i deres morskab – på sidelinjen – end at være en egentlig deltager i spillet. Og så naturligvis hjælpe, hvis der var ord, de ikke kunne udtale, spørgsmål de ikke kunne forstå eller var udfordringer i forhold til den tekst, de skulle læse højt af.
Så selvom spillet lægger op til at der er voksen med, så er der stadig tale om et børnespil og ikke et familiespil.
I min optik er det bestemt et plus for et ikke-barnligt spil, at det kan spilles både med og uden voksne; for selvom spillet vil være for nemt for de voksne, så kan de godt deltage på lige fod med børnespillerne – og hvilket barn vil ikke også gerne se mor eller far hoppe på et ben, eller hvad at se dem cykle på gulvet med benene i vejret?
Syllabus er et pædagogisk opbygget spil, idet det gør børnene i stand til at spille det alene – og stadig have fuld forståelse af regler og spillets opbygning; det kræver således ikke en forhåndsviden om f.eks. spiltype.
At børnene selv kan spille Syllabus – uden voksenhjælp – oplevede jeg, da jeg havde spillet med på sommerlejr med mine FDFere. Her tog jeg dem flere gange i at sidde 4-6 børn i alderen 7-11 år og spille Syllabus, og skraldgrine!
Nogle gange lå de også alle på gulvet og lavede gymnastik, fordi de også have lyst til at prøve kræfter med den opgave, spilleren, der var landet på et gymnastikfelt, skulle udføre – og hvordan er det nu lige, man laver armbøjninger?
Syllabus er derfor bestemt et spil, vi skal have i vores kredshytte, så børnene kan spille det (med eller uden en leder), når vi er på weekender og lejre.
Så har du børn i alderen 7-12 år, eller er du ligesom jeg frivillig i en børneorganisation eller måske pædagog i en SFO eller SFK, er spillet Syllabus oplagt at få købt hjem.
Måske du også kan bruge det i undervisningen, hvis du er dansklærer i indskolingen? I så fald skal du dog nok have fat i lidt flere end et enkelt eksemplar, da spillet er sat til at være for ”kun” 6 spillere.
- Desiré Diget Andersen
Se YouTube video om Syllabus indlæringsspillet her: