Stratego Junior spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 4 år/6 år | Spilletid: Ca. 20 min | Spillere: For præcis 2 deltagere | Producent: Jumbo | Brand: Disney

"Jeg synes at det er fedt med børnespil, der er lidt taktik i – selvom det selvfølgelig er begrænset på det noget mindre spillebræt, har det stadig både betydning hvordan man sætter sine brikker fra start, og hvordan man vælger at rykke med dem. Marie virker også til at være glad for det – sidst hun havde legekammerat på besøg, ville hun spille ”det med heltene og skurkene”, og de fik spillet helt uden voksen hjælp (dog ”kun” Quest-versionen, den kunne Marie selv forklare veninden)..."

En spilanmeldelse af Stratego Junior i Disney udgave

Et klassisk spil, nu også til de lidt mindre børn. Stratego. Det har jeg godt nok spillet meget som barn. Det klassiske spil, hvor man med en lille hær skal prøve at få fat på modstanderens flag uden at ramme hans bomber.

Nu fås det også til de lidt yngre børn, da denne juniorudgave kan spilles fra 4 år – og så skader det nok ikke, at det er pakket ind i Disney tema, hvor det er de gode, anført af Mickey Mouse og Peter Pan, der skal kæmpe imod skurkene, som er anført af Sorteper og Kaptajn Klo.

Lad os se på hvad det er for noget.

Indholdet af æsken

I æsken finder man:

  • 32 små plasticborge og 6 store tårne
  • 38 papbrikker med billeder af Disney helte og skurke til at sætte i borgene og tårnene
  • 1 terning med farver og symboler
  • Spillebræt
  • Spilleregler

Inden første spil skal man lige have prikket papbillederne ud af rammen, og sat dem i plasticbrikkerne. Det tager vel 10 minutters tid, så det er nok bedst at gøre det med det samme, og ikke når junior står og gerne vil spille 🙂

Der er god plads i æsken til det hele – den kunne sagtens have været mindre, men det er vist en helt generel ting i spilverdenen at alle spil skal se store ud på butikshylden, selvom indholdet kunne være der to gange… Det er jo dog ikke et problem for de fleste, kun for os med mange spil 😄

Spillereglerne til Stratego Junior (i Disney udgaven)

Reglerne, som er på 8 sprog (selvfølgelig deriblandt dansk), fylder 4 sider med masser af billeder, og er nemme at forstå. Den første side er samling af brikker samt opsætning af spillet, og så er der ca. halvanden side til hver af de to måder at spille på. Det er godt forklaret, og man er hurtigt i gang.

Opsætning af spillet

Der er to varianter af spillet: En der anbefales fra 4 år (”Quest”) og en der anbefales fra 6 år (”Triumph”). Opsætningen er den samme til begge spil: Sæt de tre store tårne med skattekisten og de to ”anførere” på de tre bagerste pladser på brættet, og fordel borgene på de 4 rækker foran, så den midterste række på brættet er tom.

Billederne på brikkerne skal vende ind mod en selv, så modstanderen ikke kan se dem – og det er det.

Sådan spiller man Quest

Vi starter med varianten, der er fra 4 år, som de kalder Quest. Quest er en slags memory-spil med strategobrikker, hvor man ikke rykker med brikkerne.

Spillerne skiftes til at slå med terningen, som viser en farve (hvor hver farve henviser til en bestemt Disneyfilm), og vælger så en af modstandernes borge, som man tror har en figur i den pågældende farve. I starten gætter man blindt, men efter at have set dem man har valgt, handler det om at huske hvilke farver, der står hvor, så man kan tage dem næste gang man slår den farve. Hvis man rammer en med den rigtige farve, må man fjerne den fra brættet. Hver spiller har to brikker med et X på, og disse findes ikke på terningen, så de kan aldrig fjernes.

Man må kun vælge de borge man kan ”komme til”, dvs. i starten kan man vælge fra den forreste række, men når man får lavet hul i rækken, kan man også komme til dem bagved. Det gælder så om at kæmpe sig ned til de tre tårne, og når man kommer derned, må man vælge et af de tre tårne – er det skattekisten har man vundet, er det Kaptajn Klo/Peter Pan fjernes tårnet fra brættet, og man har et 50/50 gæt næste runde, men hvis det er Sorteper/Mickey, må modstanderen sætte alle sine brikker tilbage på brættet, så man skal starte forfra! Mickey/Sorteper bliver dog fjernet fra brættet, så hvis man får sig kæmpet ned til baglinjen igen, har man en 50/50 chance for at vinde, og hvis det mislykkes, er der kun skattekisten tilbage.

Sådan spiller man Triumph

Varianten fra 6 år, som de kalder Triumph, minder meget mere om rigtig Stratego. Nu er der ingen terning med, og man flytter i stedet rundt på brikkerne, som skal prøve at slå hinanden.

På brikkerne er der numre fra 1-6, som angiver hvor stærk brikken er. Dette er i stedet for det originale Strategos militære grader. De to brikker med X svarer til originalversionens bomber, og kan ikke flyttes. Når man flytter rundt på sine brikker, kan man angribe en modstanders brik, hvis man står ved siden af den, og den med det højeste nummer vinder så, og taberen fjernes fra brættet. Hvis brikkerne er lige stærke, fjernes de begge to! Hvis man prøver at angribe et X, taber man altid – medmindre man selv er en 3’er, for de er de eneste der kan slå X’erne. 1’erne er magiske, så selvom de taber til alle andre, kan de slå 6’erne!

Ligesom i Quest versionen gælder det om at nå ned til bagerste række, og når man kommer derned, kan man, igen ligesom i Quest, vælge et af de tre tårne. Vælger man skattekisten, har man vundet (surprise!), vælger man Kaptajn Klo/Peter Pan bliver den fjernet fra brættet ligesom i Quest, og så må man vælge et af de to tilbageværende i næste tur (hvis ikke ens brik bliver slået i mellemtiden). Hvis man vælger Sorteper/Mickey, bliver både tårnet og ens egen brik fjernet fra brættet, og man må prøve at komme derned med en af sine andre brikker.

Vores mening om Stratego Junior Disney-udgaven

Første dilemma kom med det samme, da jeg skulle spille med Marie første gang: Hun ville være rød, men det var jo skurkene… Så efter at have overvundet sig selv lidt, blev hun blå – Mickey og heltene trak alligevel mere end at være rød 😄

Vi startede med Quest versionen, men den var lige simpel nok for Marie på 6 år, så vi fortsatte med Triumph. Aldersangivelsen på 6 år passer fint, for Marie fangede det med det samme, og kunne sagtens finde ud af det med at nogle brikker var stærkere end andre.

Efter at have prøvet det nogle gange, vil jeg sige at jeg ikke er stor fan af Quest udgaven (den med terningen). Det er sådan set fint nok at lave en slags memory spil med en terning, der lægger lidt held ind i det, så du kun kan fjerne en bestemt farve brik (hvis du ved/kan huske hvor der er sådan en), men det var et ret stort turn-off for både mig og især Marie, at det var rent held når man kom ned til baglinjen, om man vandt eller om modstanderen fik alle sine brikker igen…

Vi har lavet en husregel, der siger at Mickey/Sorteper opfører sig ligesom Peter Pan/Kaptajn Klo, da jeg ellers aldrig ville få Marie til at spille det igen – hun gik simpelthen i baglås når hun skulle vælge imellem de tre tårne, fordi hun var bange (altså, i tårer) for at vælge forkert, og det er jo ikke sjovt. For en 6-årig var det også lige simpelt nok, og jeg har også prøvet det med Stine på 3, men det var dog lige til den tidlige side, selvom hun egentlig forstod det fint – hun kunne bare ikke holde koncentrationen så længe. Så jeg tror at de 4 år er meget passende til Quest versionen.

Triumph versionen synes Marie og jeg noget bedre om. For mig, der har spillet Stratego som barn, var det cool allerede at kunne introducere hende for denne klassiker, ved at putte lidt Disney på det, og have færre brikker – i rigtig Stratego har man 40 brikker hver, og spillepladen er 10 felter bred i modsætning til de 16 brikker (okay, 19 med de tre tårne, men de står lidt for sig selv nede bagved) man har i juniorudgaven på det 4 felter brede spillebræt.

Derudover er spillet (som jeg husker det rigtige Stratego) egentlig ikke anderledes – 3’erne gør det ud for minører, 1’eren gør det ud for spionen og X’erne gør det ud for bomber.

Marie havde fint styr på det med at de højere tal slog de mindre tal, og at når man så havde tabt til en brik, vidste man hvad det var for en, og kunne gå efter den med en, man vidste kunne slå den. Hun fangede også hurtigt det med at 3’erne kunne slå X’erne og at 1’eren var magisk og kunne slå 6’eren.

Hun var lige fra første spil heller ikke så nem at lokke i baghold. Igen var der dog det lidt held-betonede med valget mellem de tre tårne til sidst, men det virker dog noget bedre her, fordi man ”kun” får slået sin brik hjem hvis man vælger Mickey/Sorteper, så det svarer egentlig bare til at angribe en bombe, så her har vi ikke lavet nogen hjemmelavet regel.

Jeg synes at det er fedt med børnespil, der er lidt taktik i – selvom det selvfølgelig er begrænset på det noget mindre spillebræt, har det stadig både betydning hvordan man sætter sine brikker fra start, og hvordan man vælger at rykke med dem. Marie virker også til at være glad for det – sidst hun havde legekammerat på besøg, ville hun spille ”det med heltene og skurkene”, og de fik spillet helt uden voksen hjælp (dog ”kun” Quest-versionen, den kunne Marie selv forklare veninden).

Når vi lige får spillet Triumph versionen lidt mere, så Marie har 100% styr på den, tror jeg også sagtens to 6-årige vil kunne spille det alene. Så jeg vil gerne give Stratego Junior en tommel op – og så skader det altså ikke at det er Disney figurer, når man skal have piger til at spille det 😄

- Kim Larsen

Læs også anmeldelsen af det originale Stratego strategispil

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spilDisney

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen