Sortskæg Sørøverspil anmeldelse

Alder: Fra 3 år | Spilletid: Cirka 30 min. | For 2-6 deltagere.

"Sortskæg Sørøverspil er et underholdende kortspil, der kræver taktik og omtanke..."

Et taktisk kortspil for hele familien

I Sortskæg kappes spillerne om at få fingre i de mange skatte, som piraten Sortskæg har samlet. Det gælder simpelthen om at rage så meget guld til sig som muligt.

Historien har ikke så meget indflydelse på selve spillet. Det er i bund og grund et klassisk kortspil.

Spillet går ud på at få flest point. For at få mange point, skal man både være taktisk, dristig og dygtig til spå om sine egne vinderchancer.

Sådan spiller I

Spillet består af 42 kort. Der er 40 kort med guldmønter i fire forskellige farver: Rød, grøn, blå og gul. I hver farve har man tallene fra 1 til 10. Ud over det er der 2 jokere.

Hver spiller får 7 kort og resten af kortene lægger man til side. De skal ikke bruges i resten af spillet.

Før man går i gang med en runde, skal man gætte, hvor stik man får. Jo højere kort man har, jo lettere er det at få mange stik. Men hvis man gætter for højt eller for lavt, får man strafpoint.

En runde foregår ved, at man på skift lægger et kort på bordet. Det første kort afgør, hvilken farve de andre spillere skal lægge ned. Hvis der bliver lagt et rødt kort fra starten SKAL alle lægge røde kort ned, hvis de har nogen.

Det røde kort, der har den højeste værdi, vinder stikket – altså medmindre der er nogen, der lægger et gult kort. For de gule guldmønter er mest værd. Også selvom tallet på kortet er lavere. Så hvis der er en rød 7’er, en rød 5’er og en gul 2’er på bordet, vinder spilleren, der lagde den gule 2’er.

Der også jokere, som gør, at man automatisk vinder stikket – men kun hvis man lægger den ned som det første kort. På den måde kan man vinde, selvom andre lægger gule kort.

Tæl point

Når det første stik er vundet, er det næste spillers tur til at starte med at lægge kort ned. Sådan fortsætter man, indtil alle kortene er lagt.

Så er det tid til at se, om man har fået lige så mange stik, som man har gættet på. Hvis man har gættet rigtigt, får man 5 point for det første stik, man har, og 2 point mere for hvert af de andre stik.

Men hvis man gætter forkert, får man 2 minuspoint for hvert stik man har ramt forkert. Så hvis man gætter på, at man får 4 stik, men kun får 2, giver det 4 minuspoint.

Man får også minuspoint, hvis man får flere stik, end man regnede med. Og derfor skal man også nogle gange tabe nogen stik med vilje. For eksempel kan man komme af med en gul 2’er, hvis der allerede er nogen, der har lagt en gul 5’er.

Færre og færre kort

Når pointene er regnet sammen, fortsætter man til næste runde. Men inden man deler kort ud, fjerner man et tilfældigt kort for hver spiller kun starter med seks kort.

For hver runde får man færre kort, indtil man kun har ét kort hver i 7. runde. Derfra lægger man kort til i hver runde, indtil 13. og sidste runde, hvor man igen starter med syv kort hver.

Efter 13. runde tæller man alle pointene sammen og kårer en vinder.

Et fængende spil

Som du kan høre, er reglerne ikke helt enkle. Derfor egner spillet sig bedst til børn fra 8-års-alderen. Men man skal slet ikke lade sig skræmme væk. Selvom det lyder indviklet, giver det rigtig fin mening, når man først er i gang.

Spillet byder på mange sjove, taktiske overvejelser. Man skal give gode bud på, hvor mange stik man vinder. Og så skal man bagefter forsøge at ramme præcis det antal stik.

Det er lettere at gætte, fordi kortene er nogenlunde de samme gennem hele spillet. Men samtidig taget kort fra, eller lagt nye kort til, så man er aldrig helt sikker på, om ens kort nu også er så gode, som man tror.

Jeg er positivt overrasket over Sortskæg, fordi det virker meget enkelt på overfladen, men faktisk har en del dybde. Det er tilfredsstillende at spille – især når planerne lykkes.

- Søren Vinggaard Hellerung

 

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilDanspil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen