Matribus spilanmeldelse

Alder: Fra 9 år | Spilletid: Cirka 15-30 min. | For 2 spillere

"Matematik spil - der udfordrer matematisk, strategisk og logisk tænkning..."

Generelt:

Matribus er et brætspil, der kombinerer den kendte spilmekanisme 3-på-stribe med andre elementer, der gør det interessant ud fra en matematikfaglig vinkel.

Komponenter:

Spillet består af en pap spilleplade, to terninger, 36 spillebrikker fordelt med 18 røde og 18 blå samt pointbrikker med værdierne 1 til 6.

Det ser meget enkelt ud, men komponenterne er fine og er godt produceret. Der er fin sammenhæng mellem pris og kvalitet, og spillet vil kunne holde til at blive spillet mange gange uden at komme til at bære præg af brugen.

Spillepladen er opdelt i kvadratiske felter, der er nummereret på hver sin halvdel med tallene 1 til 18. Terningerne er almindelige 6-sidede terninger, og spillebrikkerne er af klar rød og blå plast. Pointbrikkerne er runde, hvide pap-skiver, hvor på der er trykt tallene 1 til 6. (disse skal ”prikkes-ud” inden man kan spille det første spil.

Regler:

Matribus er for to spillere, der forsøger at opnå 3-på-stribe, tre gange. Den der opnår dette først er vinderen. Spillet fungerer ved at en spiller ”slår” med terningen og derefter vælger at placere en af sine spillebrikker på spille-pladen i det felt, hvor tallet stemmer overens med det antal øjne som terningen viser. Hvis spilleren ikke ønsker eller kan placere en brik på spillepladen, kan man vælge at tage en pointbrik, med et tal, der svarer til terningens øjne, og placere denne brik ud for en vandret eller lodret række på spillepladen.

Pointbrikkerne kan spilleren benytte i en senere runde. Når en spiller har slået med terningen, kan spilleren vælge at benytte en pointbrik, der ligger ud for en given række, spilleren kan så addere tallene på pointbrikken og resultatet af terningens slag, og derefter placere en af sine farvede spillebrikker på spillepladen på et felt med værdien, der svarer til summen af pointbrikken og terningeslaget.

Det er tilladt at lægge op til 4 pointbrikker ud for hver række på spillepladen. Hver spiller må lægge pointbrikker på siden af spillepladen, der vender mod dem, samt den side, der vender til højre for dem. Det er ikke tilladt for en spiller at benytte pointbrikker placeret af den anden spiller.

Det kan tage lidt tid at samle pointbrikker sammen for at opnå et resultat, der gør at man kan placere en brik på tallene 16-18, men det er en del af spændingen.

Når en spiller ”slår” en seks’er (kaldet en ”seks’er heks’er” i reglerne) med terningen, må denne spiller vælge at fjerne en af den anden spillers farvede spillebrikker fra spillepladen.

Når en spiller opnår at få sine farvede spillebrikker til at danne 3-på-stribe, ”låses” disse brikker, og kan ikke længere fjernes når modstanderen slår en ”seks’er heks’er”. Den spiller der får 3-på-stribe får øjeblikkelig en 5 pointbrik, som spilleren skal placere ud for en række inden spillet kan fortsætte. De 3-på-stribe kan være både vandret, lodret og diagonalt.

Én af de låste brikker i en 3-på-stribe må anvendes i en ny 3-på-stribe.

Spil-varianter:

Der er ikke nogen officielle varianter i regelhæftet, men det er selvfølgelig en mulighed at lave egne variationer. For eksempel kan man, for et kortere spil, nøjes med at spille til en spiller har fået sin første eller anden 3-på-stribe.

Det er også en mulighed at spille med en regel, der gør at spilleren ikke placerer pointbrikkerne på en bestemt række, men beholder pointbrikkerne i en pulje, som kan benyttes på alle fremtidige slag, uanset hvilken række man ønsker at placere en brik i. Denne variant kan give færre beslutninger, men ikke færre regnestykker undervejs og ofte flere muligheder.

Hvem kan spille:

Matribus kan spilles af alle, der kan addere tal til en sum af 18. Det er sjovt, spændende, frustrerende, givende og en god måde at øve matematisk tænkning på, mens man samtidig har det sjovt.

Matribus og matematik:

Spillet er nærmest matematik. Når først reglerne er på plads og man har prøvet de første par gange, så er det tydeligt hvor meget hver spiller regner og bruger matematik, til at udfordre spillet og hinanden. Et spil Matribus indeholder selvfølgelig også held, idet det bliver afgjort med terningeslag, som giver et tilfældigt resultat. Men reglerne i Matribus gør at spillerne kan bruge sandsynlighedsregning til at sørge for at deres resultater bliver mindre tilfældige, ved at placere point brikker strategisk efter hvordan spillet ellers udvikler sig.

Det er også muligt at bruge sandsynlighedsregning til, på bedst mulig måde, at forpurre modstanderens planer, når man slår en ”seks’er heks’er”.

Jeg har med succes spillet Matribus med elever i matematik undervisning, da man kan opnå en fin dialog omkring matematikken i spillet, på flere niveauer under og efter spillet.

Spil igen faktor:

Som i 4-på-stribe, uno og andre kendte, lidt hurtige spil, kan man nemt have lyst til ”skal vi ikke lige tage et spil mere” - denne tendens viser sig også hurtigt, og specielt hvis man lige har tabt et spændende spil Matribus.

Og så er det dansk:

Spildesigneren Louise Bang er dansk. Hun designede spillet mens hun var lærerstuderende, og manglede et brætspil indeholdende matematik, som hun kunne spile med sin kæreste. Louise fik i sin tid spillet udgivet via sit eget firma OH Games, som senere er blevet omdøbt til Lille Jumbo ApS.

- Morten Mejnholt

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilLille jumbo

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen