Sort It Out spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 12 år | Spilletid: Ca. 30 - 45 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Distributør: Liniex

"Sort it Out kunne sagtens spilles af mange spillere, ja faktisk ligeså mange som man har lyst til. Det minder mig lidt om den slags tv-quizzer, der sendes fredag/lørdag aften kl. 20 i fjernsynet, som samler hele familien til at gætte med. Der er tilpas mange kort med tilpas sværhedsgrad til, at man ikke sådan lige kan lære sig alle svar udenad. Det giver god mulighed for, at man kan spille det igen og igen i mange år..."

En spilanmeldelse af Sort It Out

Da min 13-årige datter så kortene i Sort It Out spillet sagde hun med det samme, at det kunne hun ikke finde ud af. Det var helt forståeligt, for i dette spil er der INGEN, der kender alle svarene.

I dag havde vi spillet med på besøg hos fætrene og hendes kommentar til dem var: ”det er rigtig sjovt, for man er nødt til at gætte en masse”. Jeg giver hende helt ret – det er finurligt sjovt på sin egen helt simple facon.

Spillet er for 2-4 spillere i alderen 12+. Hvis man er flere, kan man med lidt opfindsomhed, kuglepenne og papir godt spille mere end 4. (Eller spille sammen i hold af 2)

Det indeholder spillevejledning, 4 svar-plader med 5 svarbrikker, 1 spilleplade, 4 spillebrikker og 238 kort.

Det er en kort og præcis spillevejledning, som er nem at læse og forstå. Det tog os ganske kort tid fra spillet var pakket ud til vi var i gang med at spille. Både spilleplade og kort er i en virkelig god og tyk kvalitet, som ikke så let bliver slidt ned.

Selve spillet

OBS: Sort It Out spillet vandet den amerikanske TOTY prisuddeling tilbage i 2010. TOTY står for; Toy of The Year.

Det gælder om at komme hurtigst rundt på spillepladen og i mål med sin spillebrik. På hvert kort står der 5 ting, navne, målenheder og lign. som man skal sætte i rækkefølge på sin egen svarplade.

Der kunne fx stå: ”Sortér disse efter hvor stor en procentdel er katolikker fra flest til færrest”. Under spørgsmålet står der så 5 lande med hver sin farve. Spillerne skal nu hver især sætte de 5 farvede svarbrikker i deres svarplade i den rækkefølge, som de mener er korrekt.

Der kunne også stå: ”Sortér disse efter hvor mange følgere de havde på instagram i 2018” og med 5 navne på kendte under spørgsmålet.

Den anden slags kort, der er med i spillet, handler ikke om at sætte i rækkefølge, men om at udpege/udvælge de korrekte svar. Der kunne fx stå: ”vælg navnene på kirkegårde og gravmærker (max 4)” med 5 ord under spørgsmålet. Her er det rækkefølgen på kortet, man svarer ud fra og placerer brikker på de samme pladser, som man mener står et korrekt ord.

For hver rigtig placeret farve/svar får man lov at flytte 1 felt på spillepladen.
Et spil for 4 personer tager ca. 30-40 min. Jo færre spillere des kortere spilletid.

Vores vurdering af Sort It Out

Det er et spil, der er nemt at lære, men som ingen kan mestre. Emnerne på kortet har en god bredde i både område og sværhedsgrad, hvilket gør det umuligt for de fleste, at kunne svare korrekt på alle kort. På nogle kort ved man ikke engang, hvad alle ordene betyder, og andre kort har man stor sandsynlighed for at kunne ramme korrekt på. Det er et spil, hvor man ofte må ty til udelukkelsesmetoden og kvalificeret gætteri.

Der er ikke tid på, hvilket er en fordel efter vores mening. Det vil kunne ødelægge spillet at skulle stresse over tid. Det ville højest sandsynligt resultere i meget mere tilfældigt gætværk og det vil være synd. Det sjove i spillet er, at man ikke bare giver op og sætter farverne tilfældigt, men at man rent faktisk prøver at ræsonnere sig frem til et sandsynligt svar. Hellere bruge 10-20 sek. ekstra på at tænke over svaret end bare placere svarbrikkerne totalt i blinde.

Eftersom kortene er mere eller mindre udfordrende udløser det ofte stor jubel, når man rammer et perfekt svar med 5 rigtige. Der bliver både råbt ”yes!” og løftet arme i vejret, når vi spiller.

De fleste af kortene er både sjove, skøre og uforudsigelige. Man støder ofte på spørgsmål, som man aldrig før har tænkt over. Har du fx tænkt over hvor mange prikker en mariehøne har, eller hvor længe en levetid klimaanlæg har?

Det fede ved den slags kort er, at man faktisk bliver oprigtigt interesseret i svarene. Ikke kun for at finde ud af om man har ramt den rigtige farve rækkefølge, men fordi man bl.a. bliver nysgerrig på at finde ud af hvor længe et klimaanlæg egentlig ”lever”.

Der er tilpas mange kort med tilpas sværhedsgrad til, at man ikke sådan lige kan lære sig alle svar udenad. Det giver god mulighed for, at man kan spille det igen og igen i mange år.

Sort it Out har været et af de spil, vi har haft med på besøg til bl.a. julefrokost hos bedsteforældrene. Det er den slags spil, hvor man starter med at spille 2-3 personer og efterhånden som folks opmærksomhed falder på spillet, så rykker de pludselig tættere på og sidder selv og gætter med.

Netop derfor er det lidt ærgerligt, at man kun kan spille 4 personer (medmindre man vælger at notere svar på et stykke papir, og finder flere spillebrikker til spillepladen).

Sort it Out kunne sagtens spilles af mange spillere, ja faktisk ligeså mange som man har lyst til. Det minder mig lidt om den slags tv-quizzer, der sendes fredag/lørdag aften kl. 20 i fjernsynet, som samler hele familien til at gætte med.

- Joan Frederiksen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilLiniex

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen