Smart Farmer spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 5 år | Spilletid: Ca. 15 - 30 min. | Spillere: For 1 deltager | Nomineret til Årets Børnespil i 2019

"Smart Farmer virker som et fremragende spil til førskole-alderen og de mindste skoleklasser, da det for det første er noget de kan sidde med selv, for det andet er et spil der får dem til at tænke og koncentrere sig, og for det tredje ikke kræver nogen forberedelse – man tager det ud af æsken, og så går man i gang med at sætte en udfordring op..."

IQ puzzle med bondegårdstema

Smart Farmer er et 1-persons spil i kategorien ”IQ puzzle” med bondegårdstema.

Ideen er at man stiller nogle dyr op på en mark efter en opstilling i opgavehæftet, som på billedet ovenfor, og så har man 3 hegn som man kan bruge til at adskille dyrene så heste, grise, køer og får går hver for sig.

Ikke alle 4 slags dyr er med i alle opgaver, og det er ikke i alle opgaver man skal bruge alle 3 hegn.

Der er 60 opgaver i opgavehæftet, som er opdelt i 4 forskellige sværhedsgrader, og når man kommer op til den højeste sværhedsgrad, kommer der vandtrug med i ligningen – hver dyreart skal så have vand indenfor deres indhegning.

Indholdet i Smart Farmer æsken

Når man åbner æsken, mødes man af følgende:

  • Spilleplade. En god, kraftig plasticplade på ca. 22 x 18 cm med hegn rundt om, og undersænkede felter til at stille dyr og hegn i.
  • 8 dyr (2 af hver af heste, grise, køer og får) i gummi, som også virker solide og i god kvalitet (dog medførte køerne lidt undren fra Lisbeth, som er vokset op med køer, over at de kun har 3 patter og at de sidder på én række ?)
  • 3 vandtrug.
  • 3 hegn, som også virker fint kraftige, og ikke lige knækker ved et uheld.
  • Spilleregler og opgavehæfte med 60 opgaver i 4 forskellige sværhedsgrader. Opgavehæftet har spiralryg, så det er nemt at slå op på en opgave og lægge den på bordet uden at den klapper sammen.

Det hele virker som god, kraftig kvalitet, og kan sagtens bruges til bondegårdsleg, når man har gennemført alle opgaverne ?

Smart Farmer blev nomineret til Årets Børnespil i 2019 af Legebranchen (LEG) og indeholder hele 60 sjove og udfordrene hovedbrud.

Rigtigt fint børnehovedbrud

Marie på næsten 6 år kunne sagtens selv finde ud af det efter en hurtig introduktion, og blev hurtigt lidt bidt af det – hun er glad for at bruge hovedet, og elsker f.eks. at lære om tal og bogstaver, og her var noget hvor hun kunne sidde og nørkle med det selv.

Faktisk blev ”Starter” og ”Junior” opgaverne hurtigt lidt for nemme, men når vi gik op i ”Expert”, begyndte det at ligne noget, og hun har også prøvet et par ”Master”, hvor hun dog skulle have noget hjælp før det lykkedes.

Konceptet forstod hun dog med det samme, så anbefalingen, der hedder fra 5 år, virker ikke helt forkert. Der står faktisk fra 4 år på æsken, men det vil jeg tro er lige til den tidlige side for de fleste – det kommer selvfølgelig an på hvert enkelt barn, men jeg tror ikke at Marie ville kunne holde fokus på det da hun var 4, hvor hun nu er blevet mere vedholdende og prøver længere før hun giver op, når det bliver udfordrende.

Det at det er dyrefigurer man skal indhegne, får det til at være mere ”legeagtigt” end almindelige IQ puzzles med former og figurer, og det hjælper til at fastholde interessen. Opgaverne har ingen tekst, det er kun et billede af hvordan dyrene (og evt. trugene) skal stå, så da hun lige havde fanget hvad det gik ud på, kunne hun sagtens sidde med det selv.

For børn i alle aldre

Æsken siger ”fra 4 år til voksen”, og voksne kan også sagtens få lidt tid til at gå med hovedbruddene, dog er sværhedsgraden ikke så stor, så man kommer hurtigt hæftet igennem.

Når man når til ”master” sværhedsgraden, kan det nu også godt sætte gang i de små grå hos de voksne (af en eller anden grund sad jeg lidt fast i udfordring 55 – fruen løste den dog hurtigt da hun fik den...).

Smarte spil fra SmartGames

Spillet er fra SmartGames, som laver en masse forskellige IQ spil for både børn og voksne – nogle i lomme-/rejsestørrelse og andre lidt større som dette. Se f.eks. anmeldelse af nogle af lomme IQ-spillene fra Smart Games, eller Castle Logix, som er mere a’la dette spil, med figurer der skal sammensættes, men for de mindre børn (angivet til 3+).

I den forbindelse vil jeg gerne slå et slag for Smart Games’ hjemmeside. Her kan man prøve nogle af spillene online før man køber, downloade nogle få spil og ”e-bøger” (tegneserie uden tekst) som apps på mobilen, og de har en underside, hvor man kan sortere spillene efter hvilke evner man gerne vil træne (koncentration, logik, hukommelse osv.).

Hjemmesiden er på engelsk. Vi fandt i hvert fald ud af at Penguins Parade og Little Red Riding Hood kommer på ønskelisten, efter Marie prøvede dem på hjemmesiden, mens Butterflies var lige svært nok endnu.

Jeg er også sikker på at der vil blive tilføjet flere Smart Games spil til samlingen de næste par år, da flere af spillene anbefales fra 7 eller 8 år.

Super godt IQ spil

Smart Farmer virker som et fremragende spil til førskole-alderen og de mindste skoleklasser, da det for det første er noget de kan sidde med selv, for det andet er et spil der får dem til at tænke og koncentrere sig, og for det tredje ikke kræver nogen forberedelse – man tager det ud af æsken, og så går man i gang med at sætte en udfordring op.

For vores Marie var det noget der fængede lige fra start, og man kan nærmest høre de små grå rotere når hun har gang i en af de lidt sværere udfordringer, og der er kæmpe smil og stolthed når hun klarer en udfordring hun har ruget lidt over.

Hvis man skal nævne et enkelt kritikpunkt, er det at man kommer relativt hurtigt gennem de første 30-40 opgaver, men den sidste tredjedel af opgaverne passer til gengæld ret godt til Maries niveau. Det får en klar anbefaling herfra!

- Kim Larsen

Læs også anmeldelsen af de små IQ-spil fra SmartGames

Læs også anmeldelsen af Castle Logix IQ-spil

https://youtu.be/fqhsccfrEUc
Se Smart Farmer spilvideo her!
Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSmartgames

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen