Small Talk Big Questions spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 6 år og opefter (til både børn, unge og voksne) | Spilletid: Så længe I har lyst | Spillere: For 2 eller flere...

"Small Talk – Big Questions stiller spørgsmål til fremtiden, til fantasien og til sjælen. Det handler om at ændre fokus, så vi bruger mere tid på at tale, lytte og lære mere om hverandre og mindre tid på mobiltelefoner, iPads og computerspil. Spillene opbevares i en kompakt lille æske og kan sågar passe ned i en bukselomme, så der er ingen undskyldning for ikke at tage det med og bringe det frem vi enhver ledig stund..."

Alder og sværhedsgrad

Spillene kan tage så langt/kort tid, som du ønsker det. Der er ikke nogen fast tidsramme på – det kan gøres på tid, over en hel aften, eller hvad du nu synes.

Det kan officielt spilles fra 6 år, men med oplæsning og udvælgelse af spørgsmål, kan det også bruges med yngre børn og de ældste i samfundet.

Det er f.eks. særdeles velegnet til at bygge bro på tværs af generationer, da spørgsmålene er så konkrete og ligefremme og relaterbare for mange.

Generelt om samtalespillene

“Let’s have a small talk…”, sådan kom et par af mine piger til engelsk i sidste uge. Jeg tænkte, at de nok lige ville snakke med mig om et eller andet på gangen, meeen de havde en lidt anden dagsorden.

Ugen før havde jeg 3 æsker med Small Talk Big Questions samtalespil med til engelsk, for at få snakketøjet lidt på gled i timen, hvilket eleverne ikke var helt utilfredse med.

De synes faktisk, at det var en ret uformel og let måde at tale lidt engelsk på. De var trygge ved spørgsmålene, da de både stod der på dansk og engelsk, så alle var med på, hvad der blev spurgt om.

Eleverne var delt op i 3 grupper med en lærer i hver, så der var guidning og støtte til samtalerne, når først spørgsmålet var læst op. Der gik faktisk en hel lektion på den måde, hvor eleverne fik snakket både engelsk og enkelte gange dansk, det var lidt af en succes.

I dag gennemgik vi nogle spørgsmål på mit danskhold, hvor vi talte om ting, de ønskede anderledes i deres klasse. Et gennemgående tema var, at de gerne ville lære hinanden endnu bedre at kende. Derfor var det også oplagt at bruge en lektion på netop det, i denne uge.

Mandag morgen fandt vi alle fire Small Talk Big Questions spil frem, delte klassen op i to grupper med to æsker i hver og en lærer til hver gruppe.

Eleverne skulle skiftes til at trække og stille et spørgsmål og således lære en my mere om hverandre. Det fungerede rigtig godt, de er dog blevet sultne på mere…. Såååå hvor mange af mine dansktimer ryger nu på dette? Vi har aftalt at bruge i hvert fald 10 min om ugen på det. Det er jo bare virkelig virkelig godt, at de så gerne vil hinanden.

Small Talk Big Questions er også blevet fundet frem i andre sammenhænge, vi har brugt det til social time, støtte kontakt timer og på lærerværelset på mit arbejde.

Derudover har jeg brugt det med mine søskende, med min forlovede og med mine veninder.

Mine kollegaer har lånt æskerne med hjem til deres børn, hvilket har gjort at mandelgaver og adventsgaverne blev købt ret tidligt i år.

Med børnene på mellemtrinnet er det særligt den røde æske fra Red Barnet, som har hittet. I denne æske præsenteres man for emner som trivsel, venskab, online vaner, mobning, skolegang og socialt samvær.

Det har været meget relaterbart for børnene, hvilket jo bare er virkelig godt – så fungerer det jo efter hensigten. Spillene har bragt lidt mere end de ordinære samtaler tilbage i familierne og er blevet et hit.

Om STBQ samtalespillene

Small Talk – Big Questions stiller spørgsmål til fremtiden, til fantasien og til sjælen. Det handler om at ændre fokus, så vi bruger mere tid på at tale, lytte og lære mere om hverandre og mindre tid på mobiltelefoner, iPads og computerspil.

Spillene opbevares i en kompakt lille æske og kan sågar passe ned i en bukselomme, så der er ingen undskyldning for ikke at tage det med og bringe det frem vi enhver ledig stund ?

Spillet er udviklet af Nanna Grundwald og Katja Bamberger Bro efter en rejse i USA, hvor Katjas tre børn brugte meget tid på deres iPads. En dag til frokost sad de og stillede hinanden spørgsmål, som de selv fandt på og glemte alt om iPads og telefoner.

Oplevelsen gav inspiration til at hjælpe andre familier til en ’digital detox’.

Herfra voksede ideen til at udvikle et spil med sjove og anderledes spørgsmål, der kunne hjælper familierne på vej. Katja gik sammen med Nanna om at designe Small Talk – Big Questions.

Jeg har lige fundet lidt eksempler frem på spørgsmål, som man kan støde på:

  1. Hvis du var et dyr, hvilket dyr ville du så være?
  2. Hvis du kunne have en superkra­ft, hvad skulle det så være?
  3. Hvad er det bedste, der er sket i den seneste uge?
  4. Hvad er din yndlingsårstid?
  5. Hvis du vandt i Lotto, hvad ville du bruge dine penge på?
  6. Hvilken person i verden, død eller levende, vil du helst møde?

Version 1 (blå) udkom i juni 2018, version 2 (orange) udkom i oktober 2018, version 3 (grøn) udkom i marts 2019. Den røde, som er version 4, er lidt anderledes, da den blev udgivet i samarbejde med Red Barnet, den udkom i forbindelse med deres 75-års jubilæum, som var i september 2020.

Jeg er ret stor fan af at have flere æsker, da jeg så kan mixe spørgsmålene lidt op og finde nye frem, hvis vi støder på det samme lidt for mange gange.

Jeg glæder mig også rigtig meget til december, for der skal adventsudgaven findes frem – både med mine elever, venner og familie?.

Spillets komponenter

Inde i de fint dekorerede æsker på 10*7*4 cm finder du 71 kort i hver (dog 72 i version 4) med spørgsmål på.

Spørgsmålene findes både på engelsk og dansk, så det skulle fjerne mange sprogbarriere, hvis man har forskelligt modersmål.

Kortene er af hårdt pap med en glat overflade og en dekorativ bagside.

Æsken er jo ikke så stor, så spillet er nemt at have med i tasken, når man skal på tur.

Det gør spillet højest anvendeligt, da det kan spilles i bilen, på restaurant (imens man alligevel venter på maden), på stranden eller hjemme i sofaen

Regelbogens tilgængelighed

Reglen er, at der ikke er nogen regler, eller jo – at der ikke er en vinder/taber ?

Der er et kort med forslag til, hvordan spillet kan anvendes da det kan spilles på mange måder. Man trækker kort, og skiftes til at stille hinanden de spørgsmål, som står på kortene

Skåret ind til benet er det blot at trække et kort, læse det op på enten engelsk eller dansk og vælge hvem, man vil rette spørgsmålet til eller alternativt begge/alle svare på spørgsmålet. ?

- Camilla Liv Pedersen

Læs også anmeldelsen af Go' Samtale

Læs også anmeldelsen af SNAK for unge

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSmall talk big questions

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen