Alder: Anbefales fra 12 år | Spilletid: Ca. 45 - 60 min. | Spillere: For 3 - 8 deltagere | Producent: Tactic
"I starten skulle man lige have fantasien i gang. Derefter begyndte det at gå bedre, og de falske forklaringer blev sværere at gennemskue. Man bliver ligesom bedre og bedre til at lyve og finde på undervejs i spillet. Sludder er et af de spil som (efter vores mening) kun bliver sjovere af, at man er flere. Det gør det sværere at gennemskue den rigtige forklaring..."
En spilanmeldelse af selskabsspillet Sludder (aka Balderdash)
Sludder er i samme familie som Balderdash. Eller måske nærmere én version af Balderdash. Et spil som efterhånden nærmer sig de 40 år med 15 millioner solgte spil.
Egentlig burde det danske navn nok nærmere være "bluff", da hele spillet går ud på at bluffe sig igennem og få de andre spillere til at hoppe på den.
Spillet indeholder en spilleplade, 400 kort, en notesblok, 8 brikker, spillevejledning og en pil på plade.
Spillevejledningen er kort og let at forstå. Ordene på kortene er primært meget svære ord, som de færreste ved, hvad er. Men dette er hele meningen med spillet. Det hele er pakket sammen i en lille aflang æske, der måler 11*8*25,5 cm.
Det er en fordel med mindre æsker, når der skal være plads til mange i spilskabet. Til gengæld er det en ulempe, at spillepladen bliver bukket 2 gange. Vi har måtte pakke spillepladen ud i lidt god tid, og sætte et andet tungt spil ovenpå, så pladen blev jævn nok til at spille på.
Selve æsken bliver hurtig slidt, og man skal passe lidt på, når man stiller det ind i skabet/på reolen, at man ikke får lavet skrammer på æsken (særligt låget).
Der følger kun 1 notesblok med (ingen skriveredskaber). Alle spillere får hvert et stykke fra denne notesblok. Det er som sådan nok med 1 blok, da man skal bruge løst papir. Så om man hiver det af fra hver sin blok eller den samme er ligegyldigt. Desværre er der bare ikke så mange papirer med i alt, når der kun er den ene notesblok.
Papiret er lavet således, at man i toppen skriver ordet. Midt på papiret skriver man forklaringen på ordet og nederst noterer man point og skriver sit navn.
Det betyder altså, at alle spillere skal have et nyt stykke papir for hvert nyt ord.
Der var 40 stykker papir i vores blok. Til vores første spil var vi 5 spillere og vi nåede 12 ord i alt. Det vil altså sige, at man faktisk kan bruge hele blokken, inden man er færdig med sit første spil.
Vi valgte at strege ud og skrive flere forklaringer på samme stykke papir, så vi brugte hver især kun 2 stykker papir.
Problemet er selvfølgelig ikke større end, at man kan tage et helt almindeligt stykke A4-papir, som man klipper i stykker og bruger i stedet.
(Det havde måske været smartere med fx whiteboard-plader, hvor man kunne skrive med tilhørende whiteboard tuscher og viske ud igen).
Selve spillet
For at vinde Sludder, skal man være den første spiller, som kommer i mål på spillepladen.
Man skiftes til at være spilleleder.
Spillelederen tager et kort, drejer med pilen (kunne også have været en terning, man slog med) og læser ordet med samme nummer, som pilen peger på.
Alle spillere skriver nu hver deres forklaring på ordet på deres papir, uden andre ser, hvad der står. Spillelederen skriver den korrekte forklaring (som står på bagsiden af kortet) og alle papirer samles hos spillelederen.
Spillelederen skal som det første læse alle forklaringer og tjekke om andre har skrevet den rigtige forklaring af ordet. Hvis der er 1, der har skrevet den sande forklaring, tages dette papir ud af bunken og den pågældende spiller må rykke 3 felter med det samme.
Er der 2 eller flere spillere, der har skrevet den rigtige forklaring, stopper runden og et nyt ord tages af samme spilleleder. Alle spillerne, som havde den korrekte forklaring, rykker 3 felter.
Når papirerne er samlet sammen, blander spillelederen dem under bordet, så ingen kan se det. Nu læser spillelederen alle forklaringerne op og spillerne skal på skift vælge, hvilken forklaring de mener, er den rigtige.
Når alle har givet deres bud, fortæller spillelederen, hvad den korrekte forklaring var.
Har man gættet den korrekte forklaring, må man rykke 2 felter frem. Har man bluffet en eller flere medspillere, må man rykke 1 felt for hver spiller, der gættede på denne forklaring.
Er der ingen, som gætter den rigtige forklaring, må spillelederen i stedet rykke 3 felter frem.
Vores vurdering af Sludder
Da vi først så kortene og ordene derpå, blev vi lidt skeptiske.
Der var MANGE ord, vi aldrig havde set før.
Men da vi kom i gang med at spille, gav det rigtig god mening, at det var sådanne ord.
Hele ideen er jo netop, at ingen skal vide, hvad det betyder, så man har muligheden for at bluffe sig til en forklaring.
I vores første spil ramte vi 3 ord, som måtte kasseres fordi 2 eller flere havde skrevet den rigtige forklaring (det var ordene ”afhaspe”, ”amnesi” og ”caballero”).
Yngste spiller var 13 og ældste 39. Det fungerede som udgangspunkt fint med aldersspredningen, men der var dog alligevel en tendens til, at de voksne oftere kunne gætte den korrekte forklaring.
I starten skulle man lige have fantasien i gang. Derefter begyndte det at gå bedre, og de falske forklaringer blev sværere at gennemskue.
Man bliver ligesom bedre og bedre til at lyve og finde på undervejs i spillet.Sludder er et af de spil som (efter vores mening) kun bliver sjovere af, at man er flere. Det gør det sværere at gennemskue den rigtige forklaring.
Jeg synes, at det er lidt synd, at det kun er ord.
Vi har et lignende spil, hvor man også selv skal skrive forklaringer på ord, fortsætte en lovtekst, beskrive en film m.m.
Jeg har set andre versioner af Balderdash i en engelsk version, som minder mere om dette, og som bliver væsentligt sjovere. Fx at skulle fortsætte en lovtekst som: ”I Houston er det forbudt at købe øl når…” (det korrekte svar er: ”klokken søndag aften slår midnat”)
I Sludder er det udelukkende mærkelige ord, man skal give en sandsynlig forklaring til.
Når det er sagt, så fungerer Sludder-spillet faktisk ganske fint. Det kan både bruges som familiespil i familier med lidt større børn, samt som selskabsspil med vennerne.
Sludder kræver ingen stor viden – blot en rigtig god fantasi :-)
- Joan Frederiksen