Alder: Anbefales fra 7 år | Spilletid: Ca. 30 min. | Spillere: For 2 - 6 deltagere.
"Jeg kan også sige, at ventetider på færger og lange lange busture bliver også gjort noget mere udholdelige med et spil Skip.Bo ved hånden, særligt fordi der ikke er en masse komplekse regler, som modspillerne skal til at lære..."
Det populære kortspil
Denne gang er det det populære kortspil Skip.Bo (eller Skibbo som det ofte kaldes i daglig tale), som står måls for en anmeldelse. Det har ikke været noget problem at finde nogen at spille med, da både mine søskende og elever alligevel hele tiden spørger, om vi ikke skal spille ’skibbo’. ?
Det er et nemt og hurtigt spil lige at finde frem, ligesom det også er let lige at tage med på tur. Jeg har efterhånden spillet Skip-Bo i mange forskellige lande, da det som regel altid er et hit til turen. Det har været med i Berlin, Norge, Tjekkiet, Finland og skal også med et smut til Sverige senere på året.
Spillet anbefales fra 7 år, dog kan man også spille det med yngre spillere – der er blandt andet en junior-udgave. Man kan være 2-6 deltager i spillet af gange og spilletiden er cirka 30 minutter.
Generelt om spillet
Skip.Bo er et kortspil, der traditionelt set blev spillet med 3 ganske almindelige kortspil og hed Spite and Malice/Cat and Mouse. Hasbro sælger også en kommerciel udgave, der hedder Spite and Malice. I 1967 begyndte Minnie Hazel ”Skip” Bowman at producere en pakket udgave af spillet og kaldte det SKIP-BO.
I 1980 blev det købt af International Games, som blev opkøbt af Mattel i 1992. Det er fortsat Mattel, der udgiver spillet, som der nu er en Junior udgave af, en 50-års jubilæumsudgave af i guld og sort og en nyere version, der hedder SKIP-BO Mod i blå og hvid. Den udgave, jeg anmelder her, er den traditionelle udgave af Skib. Bo i grøn, hvid og gul.
Udover den fysiske udgave af spillet, kan det også spillet som app-version. Jeg har ikke selv prøvet app-versionen, men mine elever fortæller mig, at de synes kortversionen er bedre.
Blev lynhurtigt fanget af det
Første gang jeg blev introduceret for Skip-Bo var det i form af et helt almindeligt kortspil, hvor man spillede efter de regler, jeg nu har lært fra Skip.Bo spillet, men med 3-4 sæt kort blandet sammen, hvor man spillede efter bedste rummy-stil.
Kortene blev delt ud, man har sin ’skjulte’ bunke, som det handler om at få i bund, de 5 kort på hånden og bunkerne foran sig. Så handlede det ellers bare om at komme af med sine kort ude på midten på bunkerne, der kan starte ved 1/es og opad.
Jeg blev lynhurtigt fanget af det, men jeg havde altid lidt svært ved at huske reglerne til dette spil, jeg ikke kendte navnet på.
Da jeg startede som lærer på Sdr. Bork Efterskole, spurgte eleverne ofte, om vi ikke skulle spille Skip.Bo. Jeg kendte det ikke, så de måtte lære mig reglerne. Det klarede de nemt, og hurtigt fandt jeg ud af, at det da var det spil, jeg havde lært i sin tid, nu bare med et helt kortspil dedikeret til det.
Det gjorde det noget nemmere, både fordi jeg kunne læse reglerne, og fordi spillet nu havde et navn, som andre viste sig også at kende.
Nu har jeg efterhånden spillet utroligt mange spil Skip. Bo og inviterer ofte mine elever og søskende til et spil også. Ja jeg har sågar afholdt Skip.Bo turneringer.
Jeg kan også sige, at ventetider på færger og lange lange busture bliver også gjort noget mere udholdelige med et spil Skip.Bo ved hånden, særligt fordi der ikke er en masse komplekse regler, som modspillerne skal til at lære. Dog kan kortene rutche lidt, når bussen svinger, men det er jo bare en del af oplevelsen ?
Spillets komponenter
Spillet består af 1 æske, 162 kort og en lille regelbog. De 162 kort består af 12 stk. af hvert tal fra 1-12 og 18 Skip.Bo kort, som er spillets wildcards.
Kortene er af en god holdbar kvalitet, det kan jeg skrive under på, da det nu har været med på diverse rejser transporteret i udelukkende en plastikpose.
Kortene har været udsat for lidt af hvert og er i den grad stadig spilbare. Æsken er af pap, så jeg forestiller mig ikke, at den ville klare alverdens rejser uden i det mindste at blive lidt bøjet. Der er en udtrækskomponent i æsken, hvilket gør det dejligt let, at pakke kortene sammen efter brug.
Regelbogens tilgængelighed
Reglerne til Skip.Bo er ganske simple og bliver forklaret udmærket i regelbogen.
Hvis man er i tvivl, er der også fine instruktionsvideoer på youtube.
Men som regel er der én i et selskab, der kender Skip. Bo og så ender man med at spille det efter hukommelsen. Der er dog to versioner, da man kan spille den helt klassiske udgave, hvor man spiller om at blive den første spiller, der kommer af med alle sine kort.
Derudover kan man spille den version, hvor man spiller parvis og først er færdig, når begge parter er af med alle kortene.
Her må man ikke tale sammen i parrene, men skal alligevel hjælpe hinanden.
Det anbefales blandt andet, at man kan spille på denne måde med små børn, hvor man gerne må spille sammen, eller som voksne for variationens skyld – uden snak.
- Camilla Liv Pedersen
Læs også spilanmeldelsen af UNO kortspillene her!