Vi har dog mange andre spændende strategispil i vores webshop!
Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 40 min. | Spillere: For 2 – 4 deltagere | Producent: Kosmos
"Vi er vilde med at spillet i høj grad er baseret på interaktionen mellem spillerne. Det betyder også, at du til tider kan komme op og toppes med dine modspillere! Det faktum, at spillet er meget lidt heldbaseret, er især positivt for den ene person i denne husstand, fordi så er der ikke overladt ret meget til tilfældighederne. Derudover er vi begejstrede for det hurtige setup og de mange muligheder i spillet. Det gør at spillet ikke bliver kedeligt efter få spil. Så alt i alt er Imhotep et sjovt spil, der er rimelig let at lære, men samtidig har en strategisk dybde..."
En spilanmeldelse af Imhotep
Er du træt af at spille Ludo og gerne vil have et spil med lidt mere strategi? Så er dette spillet for dig. Imhotep udmærker sig ved, at det er nemt at lære og genspilsværdien er høj.
Imhotep er navnet på en egyptiske arkitekt, som levede i det antikke Egypten og som står bag de ikoniske egyptiske monumenter Obelisken, Pyramiderne og Templet. Din opgave bliver at agere Imhotep og bygge de antikke egyptiske monumenter. Der er en god del taktik i spillet og der kan opstå en god konkurrence spillerne imellem.
Imhotep var nomineret til Spiel des Jahres i 2016, men tabte til Codenames.
Kort fortalt, skal I samle byggesten, lægge stenene på skibe, sejle skibene til en af 5 egyptiske monumenter og skrabe point sammen. Der er 6 runder i spillet, og hver runde afsluttes, når alle skibene er sejlet over til monumenterne. Spilleren med flest point til sidst er mesterbygger og vinder dermed spillet.
Det kræver snilde og taktik at lægge sine byggesten på det rette sted og tidspunkt.
OBS: Første gang du spiller spillet, skal du bruge lidt tid på at læse spillereglerne, fordi der er en del muligheder i spillet, som er vigtige for spillets gang. Men når du først har forstået spillereglerne, er det et ukompliceret spil.
Spillet kan spilles af 2-4 spillere, men da du gennem spillet står over for mange valg, kan I nemt spille sammen som hold og snakke beslutningerne igennem.
Sådan spiller du Imhotep
Reglerne er i sin essens lige til. Ligesom mange andre spil gælder det om at optjene sejrspoint. Den der har flest point, vinder. Men mulighederne for point er dog i det her spil rigtig mange. Det giver derfor mulighed for mange forskellige taktikker og veje til sejr.
Den vej, som du har valgt, kan pludselig ændres, da dine modspilleres valg tvinger dig til at finde point på en anden eller helt tredje måde.
Det, og meget mere, forklarer vi herunder sammen med spillets regler
Spillets regler
Du starter med at lægge pladerne med byggepladser (monumenter og markedsplads) på bordet lige under hinanden, som du ser på forrige billede. Læg pointtavlen på bordet, læg 1 sten for hver spiller på pointtavlen. Find rundekortene til det antal spillere, der er i spillet. Rundekortene angiver, hvilke skibe, der skal bruges i hver runde. Der er 3 sæt – for 2, 3 eller 4 spillere. Bland de 7 kort og tag 1 kort fra.
Hver spiller vælger en farve og tager en plade til byggeklodser – også kaldt en slæde. Den første spiller tager 2 sten og lægger på sin slæde. Anden spiller tager 3 sten. Tredje spiller tager 4 sten og fjerde spiller tager 5 sten. Fordelen ved at være først udlignes lidt ved at få flere sten på slæden, når du tager sten til sidst.
For at starte en runde skal I vælge det første rundekort og finde de skibe, der er afbilledet på kortet. Læg skibene på bordet og læg de resterende skibe til side.
Din tur foregår ved at du gør én af 4 ting:
- Fyld din slæde op med nye byggesten
- Flyt byggesten hen på en båd
- Sejl en klar båd til byggepladsen
- Brug et bonuskort, indkøbt på markedet.
Fra slæden skal byggeklodserne fragtes til de forskellige byggepladser via mindre både, som du deler med de andre spillere.
Når bådene er klar til afgang, vælger en af spillerne, hvor denne båd skal sejle hen. Dermed vælger denne spiller, hvilken byggeplads, der skal have de værdifulde byggesten. Alt efter rækkefølgen byggestenene er placeret på båden, giver det forskellige point på byggepladsen.
Spillet består af 6 runder. Når sidste runde er spillet, ser alle på de forskellige byggepladser og tildeler point, som bliver givet på pointpladen, hvor man rykker brikken de opnåede felter frem. Nogle point bliver fordelt undervejs i spillet og andre point bliver fordelt sidst i spillet. Derfor kan det være svært at regne ud, hvem der fører spillet.
Som skrevet tidligere, er det nemt at lære reglerne til Imhotep. Men vi vil anbefale at mindst én har spillet det før eller nærlæst reglerne inden I kaster jer ud i spille 4 nybegyndere. Med alle de forskellige muligheder og regler, kan det virke tungt at læse 12 siders regler op i forum.
I og med at der er så mange muligheder for at få point og agere på dine modspilleres træk, gør også at spillet ikke mister genspilsværdien efter 3-4 spil.
Du lærer hele tiden nye måder og indgangsvinkler til at spille Imhotep. Hvis du spiller mod nye spillere, kommer der også nye valg, da de muligvis spiller anderledes end andre spillere.
Spillet er ikke for helt små børn. På spillet står der, at man kan spille fra 10 år. Det kræver lidt at forstå de forskellige teknikker fra de bonuskort man kan købe på markedet. Derudover giver symbolerne på byggepladsen ikke altid sig selv, så lidt regel læsning skal der til en gang imellem. Men har du en dygtig og pædagogisk gamemaster, kan en 8-årig godt være med.
Hvordan ser spillepladen ud?
Der bliver refereret til en spilleplade med de 5 byggepladser. Det er på sin vis rigtigt nok, men det er vigtigt at understrege, at hver af de 5 pladser er på sin egen papplade. Det betyder, at der er mange små ting at holde styr på og det gør det vanskeligt som rejsespil. Heldigvis er pladerne tykke og af en god kvalitet, så de ikke bliver bøjet så nemt.
Indhold i æsken:
- 5 byggepladser
- 120 byggeklodser I træ (30 stk. I hver farve)
- 1 pointtavle
- 8 skibe
- 4 slæder (1 i hver farve)
- 21 rundekort
- 34 Markedskort
Byggeklodserne er relativt store og er lavet af træ. De er næsten lige så store som en terning, hvilket er større end det du ser i mange andre spil. Det er meget passende for et spil, hvor du skal bygge store Egyptiske monumenter.
Selve æsken er også ret stor, når man ser hvor lidt delene fylder. Det betyder også, at der er en del spildplads i æsken, og man kunne have nøjes med den halve plads. Spillet er ikke lige så nemt at transportere, som fx Carcassonne eller King Domino, fordi der er så mange små dele.
Der er en A- og en B-side på spillepladen. Det giver mulighed for at ryste posen lidt for hvert spil du spiller.
Hvilket spil minder Imhotep om?
Vi har endnu til gode at finde et spil, der minder om Imhotep! Det sker sjældent, at vi har svært ved at finde ligheder med andre spil, idet vi har spillet en del brætspil, men det er altså tilfældet her.
Hvad er vores dom?
Vi er vilde med at spillet i høj grad er baseret på interaktionen mellem spillerne. Det betyder også, at du til tider kan komme op og toppes med dine modspillere! Det faktum, at spillet er meget lidt heldbaseret, er især positivt for den ene person i denne husstand, fordi så er der ikke overladt ret meget til tilfældighederne.
Du har kun 1 træk per tur (fyld din slæde op, fyld byggesten på et skib, sejl skibet over til et monument eller brug et bonuskort), så det betyder, at du ikke har ret meget kontrol med, hvem der sejler, hvilket skib til hvilken havn. Måske havde du udset dig at placere dine byggesten på pyramiderne, men så sejler din modstander sit skib til pyramiderne inden du når at gøre det. Hvis du har byggesten på skibet, får du naturligvis stadig noget ud af det, men bare ikke det, som du havde udset dig. Du har heller ikke ret meget kontrol med rækkefølgen af byggestenene på skibene. Du bliver derfor nødt til nøje at overveje dit træk og udtænke, hvad din modspiller kan finde på at gøre i sin tur.
Imhotep ligger i den kategori af spil, vi tager frem, når vi får besøg af venner, der ikke har så meget tålmodighed til at lære et nyt spil at kende, men som gerne vil spille et mere komplekst spil end Ticket to Ride.
Derudover er vi begejstrede for det hurtige setup og de mange muligheder i spillet. Det gør at spillet ikke bliver kedeligt efter få spil. Så alt i alt er Imhotep et sjovt spil, der er rimelig let at lære, men samtidig har en strategisk dybde.
- Nicoline Sørensen
Læs også spilanmeldelsen af Imhotep The Duel
Læs også spilanmeldelsen af familiespillet Noa
Læs også spilanmeldelsen af Queendomino