Skal Vi Vædde spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 30 - 45 min. | Spillere: For 3 - 6 deltagere

"Skal Vi Vædde er et virkelig godt selskabsspil. Jeg tror faktisk slet ikke, at jeg kan rose det nok. Vi har spillet det utallige gange, og det bliver ved med at være lige sjovt hver gang..."

En anmeldelse af selskabsspillet Skal Vi Vædde

Skal Vi Vædde er et af de spil, som med det samme blev en af favoritterne her i huset. Både som familiespil og som voksen-/selskabsspil.

På kassen står der 3-6 spillere, men vi har også formået at spille det flere sammen i hold nogle gange. Det anbefales fra 8 år og opefter.

Spillet indeholder 3 timeglas (sort, rød og gul) på henholdsvis 15, 30 og 60 sek. Der er 144 aktive-kort og 144 passive-kort, altså 288 udfordringer/opgaver i alt, hvoraf nogle af dem har en juniorudgave, man kan vælge i stedet, hvis man har børn med i spillet. 12 ja-nej kort, 1 notesblok, 6 spillebrikker, 1 terning, spilleplade, pengesedler og spilleregler.

Man skal selv sørge for en blyant eller kuglepen, samt andre remedier som skal bruges undervejs i spillet. Det kan fx være ekstra terning, skeer, tændstikker og lign.

Notesblokken, der medfølger i denne udgave, er ikke god at bruge med en blyant. Det mærkes som om der er en blank/glat overflade på papiret, som ikke føles rart at skrive på. Det er dog en mindre detalje, og notesblokken kan fint bruges. Personligt foretrækker vi bare at bruge en alm. blok eller papir fra printeren.

Hvordan vinder man?

For at vinde spillet, skal man have tjent flest penge, når spillet er slut. Man kan vælge enten at spille på tid, eller til banken er tom for penge. Man starter med 80 pengeenheder, som man skal bruge til at satse og dermed tjene flere penge.

Man må aldrig satse mere end halvdelen af sin kapital. Første spiller slår med terningen og rykker det antal felter, som terningen viser. Man kan lande på følgende felter på spillepladen:

blind felt, aktiv opgave, passiv opgave, duel, kast igen og start.

Alle spillere starter med deres brik på startfeltet. Herudover har startfeltet også funktion som et kast igen felt, hvis man lander på det, når man er kommet hele vejen rundt på spillepladen. Derudover får alle spillere 50 pengeenheder, hver gang de passerer startfeltet.

Hvis man lander på et blindt felt, skal den igangværende spiller vælge, hvorvidt h*n vil tage en passiv eller aktiv opgave.

Når der er valgt, skal de resterende spillere satse på om h*n kan eller ikke kan klare opgaven. Man bestemmer selv hvor meget man vil satse på sit ”ja” eller ”nej”, dog stadig kun op til halvdelen af sin kapital, som gælder under hele spillet.

Herefter læses kortet højt og opgaven forsøges løst.

Lander man på en aktiv opgave, skal man trække et kort fra denne bunke og læse opgaven højt. Herefter skal alle andre spillere igen satse på om spilleren kan eller ikke kan klare opgaven.

Man lægger altid sit ”ja” eller ”nej” kort med bagsiden opad, så vedkommende, der skal løse opgaven, ikke kan se om de andre spillere tror på, at h*n kan klare opgaven.

Kan man se, at alle fx har satset på ”ja” vil det kunne være ideelt for spilleren at fejle opgaven med vilje. Dette undgår man ved, at man først viser sit sats efter opgaven er forsøgt løst. Dog er det synligt for alle hvor mange pengeenheder, man satser på sit svar.

Et aktiv kort indeholder altid en fysisk opgave, der skal løses. Det kan kræve balance, styrke, hurtighed, en rolig hånd eller andet.

Et passivt felt på spillepladen udløser et kort med en passiv opgave. Disse opgaver kræver mere brug af hjernen end af kroppen.

Duel-feltet er vist som en terning. Her skal spilleren vælge en modstander, som h*n vil duellere imod. Igen satses der på samme måde som ved de øvrige opgaver. Forskellen er dog, at det kun er den igangværende spiller, der kan tabe pengene, mens de begge har mulighed for at vinde penge.

Det sidste felt er en grøn pil på en sort cirkel, som giver adgang til at kaste terningen endnu en gang.

Fordeling af pengene efter en endt tur er ret simpel. Har man satset 100 pengeenheder på ”ja” og spilleren klarer udfordringen, får man 100 pengeenheder af banken oveni de 100 man satsede. Klarer spilleren ikke opgaven, og man havde satset på ”ja” så skal man aflevere de 100 pengeenheder i banken i stedet.

Spilleren, der klarede opgaven, får derudover den totale mængde penge, som de andre spillere satsede udbetalt af banken. Altså kan man få ret mange penge, ved at klare en opgave, hvor alle spillere har satset højt. Klarer spilleren ikke opgaven, er alt uændret for denne spiller.

Vores mening om Skal Vi Vædde spillet

Skal Vi Vædde er et virkelig godt selskabsspil. Jeg tror faktisk slet ikke, at jeg kan rose det nok. Vi har spillet det utallige gange, og det bliver ved med at være lige sjovt hver gang.

Der er flere gode elementer i spillet. Man kan fx aldrig spille det for meget, for det er ikke opgaver, der kan huskes fra gang til gang.

Har man tidligere fået et aktiv kort, som man kunne klare, er det ikke sikkert, man kan klare det næste gang, man spiller. Spillet er derfor dejligt uforudsigeligt, som gør det sjovt HVER gang, man spiller.

Sidder man nu med forskellige fysiske skavanker, vil man nok tænke, at det ikke kan lade sig gøre at spille, fordi man ikke kan klare de aktive udfordringer. Men det kan vi godt afkræfte.

Jeg har selv en ødelagt ryg og hoftedysplasi, men jeg kan stadig spille med. Når vi spiller det, har jeg blot en særregel, der hedder, at jeg må tage et nyt aktivt kort, hvis det er en udfordring, jeg ikke kan klare pga. mit handikap.

Lykkes det ikke at finde et på de næste 3-5 kort, så plejer vi i stedet at sige, at jeg så kan trække et passivt kort i denne tur. Det er nemlig langt fra alle aktive kort, der kræver de store fysiske udfoldelser, fx kan et aktivt kort være, at man skal skille en kuglepen ad og samle igen med kun én hånd.

Derfor har vi også haft fin succes med at spille det med bl.a. mormor og morfar, selvom de også har lidt alders-skavanker. Generelt er der rig mulighed for at man kan tilpasse reglerne lidt, hvis man synes, det giver bedst mening.

Udover at spille spillet sammen med familie og venner, så har jeg også gentagne gange brugt kortene som inspiration til at lave en selskabsleg til en fest. Der er virkelig god inspiration at hente i både de aktive og passive kort.

Skal vi vædde er klart iblandt Top-5 af vores (og vennernes) yndlingsspil.

- Joan Frederiksen

Læs også Top 10 brætspil til en spilaften over Skype

Læs også Top 10 spil vi har prøvet i 2020

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilTactic

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris799,95 kr
På lager
Se varen