Rummy spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 10 år| Spilletid: Ca. 30 min. | Spillere: For 2 – 4 deltagere.

"Spillet er fra 10 år og opefter, men efter vores vurdering, vil man sagtens kunne spille det med lidt yngre børn også. Vi har bl.a. spillet det med en 8-årig, som lynhurtigt fangede konceptet. Man bestemmer selv, hvor længe et spil skal vare, altså over hvor mange runder. På den måde er man ikke bundet fast til det i lang tid, men kan spille lige så længe, man har lyst. Nu sammenlignede jeg det med kortspillet 500, og det har helt sikkert mange fællestræk. Alligevel vil jeg dog klart hellere tage et spil Rummy end et spil 500..."

En spilanmeldelse af Rummy

Jeg husker tydeligt Rummikub fra min barndom. Det simple spil med tal, der ikke krævede, at man var dygtig til matematik. Simpelt og godt. Rummy er samme slags blot med ”kort” som brikker i stedet for tal.

Spilleæsken er flot at kigge på, men den er ikke nær så solid, som mange af vores andre kvalitetsspil. Det er dog en minimal detalje og skulle spillet ende med at blive hurtigere slidt, så har gaffatape på hjørnerne da virket upåklageligt ved andre spil også.

Der er 4 brune plastik brikholdere med (præcist som i de gamle Rummikub spil), 104 brikker samt hæfte med spillevejledning på bl.a. dansk.

Da vi pakkede spillet op og min 14-årige datter så hæftet med spillevejledningen lød der et dybt suk, da det var et stort hæfte og hun troede, at jeg skulle læse igennem hele hæftet, inden vi kunne spille. Men så slemt var det slet ikke. Faktisk er vejledningen ganske kort og hurtigt at læse. Det kan godt tænkes, at det var hurtigere for os, da vi i forvejen kendte Rummikub, som jo er samme genre.

Spillebrikkerne er ligesom et spil kort. Der er fra es til konge i 4 forskellige farver: blå, rød, gul og sort -ligesom der i et rigtigt kortspil er spar, klør, ruder og hjerter.

Selve spillet

Alle spillebrikker lægges på midten af bordet og rodes godt rundt imellem hinanden. Herefter trækker hver spiller 14 brikker, som er ”starthånden”. Den spiller, som først kommer af med alle sine spillebrikker, har vundet. Herefter tælles der point sammen. De øvrige modstandere får minuspoint ud fra brikkernes værdi, som de har tilbage på deres brikholdere/plade. Deres minuspoint lægges alle sammen og dette angiver, hvilke plus point vinderen har fået.

Man kan lægge brikker ned, hvis de (ligesom i kortspillet 500) hænger sammen fx: 1-2-3 i farven rød. Eller man kan lægge samme værdi i forskellig farve (max 1 af hver farve) fx: rød 2’er, sort 2’er og gul 2’er.
Et sæt skal altid bestå af minimum 3 brikker, men man må også lægge en enkelt brik ned til noget, der i forvejen lægger på bordet (Igen ligesom ved 500).

Når man lægger brikker ned til en anden spillers række, lægger man brikken over til rækken, så man hele tiden kan se, hvad der hænger sammen. Det betyder ikke noget ift. point, da point tælles for de brikker man har tilbage på sin plade og ikke de brikker, som ligger på bordet.
Udover at kunne ”lægge til” brikker, der i forvejen ligger på bordet kan man også ”bygge om”, så længe man sørger for at der altid ligger mindst 3 sammenhængende brikker alle vegne. Man må altså ikke lade nogle løse brikker ligge tilbage – ligesom man ikke bare kan tage de overskydende/løse brikker op på sin egen spilleplade.

Fx: Anders lægger spar 3-4-5-6. På bordet ligger i forvejen hjerter 3-4-5 og klør 3-4-5.
Bruno har hjerter 6, ruder 6. Hjerter 6 kan lægges til de hjerter, der i forvejen ligger på bordet, men da der ikke er ruder på bordet, kan Bruno ikke komme af med denne… medmindre han bygger om.
Bruno tager spar 3, hjerter 3 og klør 3 og samler disse i en række, og gør det samme med 4’erne og 5’erne. Det betyder, at han får låst spar 6 op og kan bruge den sammen med både hjerter 6 og ruder 6.
Den opmærksomme læser vil nok opdage, at den nemmeste løsning i dette tilfælde blot ville have været at tage spar 6 og lade resten ligge som de er og lægge sine to 6’ere til spar 6. Det kan nemlig lade sig gøre fordi der er 4 i spar rækken, så man kan fjerne enten spar 3 eller spar 6 og stadig have en række på minimum 3 sammenhængende brikker.

En vigtig regel er, at man først må begynde at bygge om og lægge enkeltbrikker ned, når man har lagt en række ned fra sin egen plade, som giver minimum 30 point. Herefter er pladen ”låst op” og alle brikker kan bruges frit.
Ligesom i et spil kort er der i Rummy også jokere. Der er 2 i alt og disse kan bruges som en hvilken som helst anden brik. (Dog må den ikke bruges ved åbning, hvor man skal kunne lægge minimum 30 point ned).
Jokeren må fjernes fra rækken på bordet, hvis en spiller kan lægge den brik ned, som jokeren repræsenterer – dog skal det være fra egen plade og ikke fra brikker, der i forvejen ligger på bordet i en anden række. Erstatter man jokeren, skal den bruges med det samme i samme runde. Det er altid rart at have en joker, men det gælder om at få den ud inden spillet slutter, da den giver minus 30 point at have på pladen, når en anden spiller er færdig.

Kan man ikke lægge noget ned fra sin plade, eller vælger man blot at vente, skal man trække en brik fra ”rodebunken” af ubrugte brikker på bordet.

Vores vurdering

Rummy er bare et godt gammelt spil, som stadig holder. Det er nemt at lære og alle kan være med.
Denne version er lidt genial, da den også er god, hvis man er farveblind. Hver farve har sin egen kortværdi; alle de røde tal har et ”hjerter-ikon” i bunden, alle gule har et ”ruder-ikon” osv.
Spillet er fra 10 år og opefter, men efter vores vurdering, vil man sagtens kunne spille det med lidt yngre børn også. Vi har bl.a. spillet det med en 8-årig, som lynhurtigt fangede konceptet.
Man bestemmer selv, hvor længe et spil skal vare, altså over hvor mange runder. På den måde er man ikke bundet fast til det i lang tid, men kan spille lige så længe, man har lyst.

Nu sammenlignede jeg det med kortspillet 500, og det har helt sikkert mange fællestræk. Alligevel vil jeg dog klart hellere tage et spil Rummy end et spil 500. Forskellen er, at der kommer flere muligheder i spil for at kunne lægge ned, end der gør i et spil 500. Man skal altså tænke lidt mere.
I spillereglerne står der, at man har 1 minut til at foretage sit træk. Det har vi dog valgt hver gang at se bort fra. Vi synes det er sjovere, når man får lidt ekstra betænkningstid, som netop åbner op for lange indviklede ombygninger. Når det er sagt, skal man også passe på, at det ikke bliver FOR længe.
Rummy har en fast plads i vores skab fyldt med spil, og det vil det altid have.

- Joan Frederiksen

 

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilTactic

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris799,95 kr
På lager
Se varen