Queendomino spilanmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen.dk's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende spil i Kingdomino-serien!

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 45 min. | Spilere: For 2 - 4 deltagere

"Hvordan forbedrer man det perfekte? Det er muligt med Queendomino. Queendomino er en videreudvikling af det enkle og fantastisk underholdende spil Kingdomino...”

Hvordan forbedrer man det perfekte?

I mange af de bedst sælgende spil, er det af naturlige grunde populært at lave udvidelser. Disse kræver oftest at man ejer grundspillet for at kunne bruge udvidelsen.

Queendomino er eksemplet på et selvstændigt spil, der er udviklet med udgangspunkt i det prisvindende Kingdomino. Det helt geniale er, at spillet dermed både henvender sig til de rutinerede Kingdomino spillere og til nye 'domino' spillere, uden man i forvejen har spillet - eller ejer Kingdomino i forvejen.

Ikke nok med det! Ejer du Kingdomino i forvejen, bliver du forkælet med nye spilvarianter, hvor de to spil kan kombineres. Det er blandt andet en variant for op til 8 spillere ved at kombinere Kingdomino og Queendomino.

Queendomino er ligesom Kingdomino et strategispil, der er enkelt at gå til, men det betyder ikke, at det er kedeligt. Du skal hele tiden tage beslutninger, som har betydning for resten af dit spil.

Der er i skrivende stund også kommet en udvidelse, som både kan bruges til Kingdomino og Queendomino. Se mere om Age Of Giants udvidelsen her)

Hvad handler det om?

I Queendomino spiller du en konge, der skal opbygge sit rige. Det gør du ved at lægge dominobrikker med forskellige typer landskab rundt om dit kongerige. Der er gule marker, grønne skove, golde sletter, guldminer og som noget nyt: røde bygninger. Alt efter hvordan du lægger dine dominobrikker, kan du bygge et velhavende rige og få mange point.

Spillet er – ligesom Kingdomino - ret nemt at lære, når du først har forstået, hvilken værdi de røde brikker har.

Sådan kan spillepladen se ud i et spil Queendomino.
Markedspladsen er den grå plade til venstre i billedet.

De nye røde dominobrikker er et område, der ikke findes i Kingdomino. Der er derfor færre af de traditionelle områder, som er erstattet af røde åbne byggepladser. De åbne byggepladser (røde brikker) kræver bygninger på sig for at give point. De åbne byggepladser har ikke kroner som f.eks. marker eller græs har. Til gengæld giver de andre point. Bygningerne kan man købe fra den fælles markedsplads, som du ser på den aflange grå plade ovenover.

Prisen for en rød bygning afhænger af, hvor bygningen ligger på markedspladsen. Øverst på markedspladsen koster bygningen 0 mønter og nederst koster bygningen 5 mønter. Når hver runde er slut, skubber man bygningerne opad mod pladsen til 0 mønter og sætter nye bygninger på.

Du kan se et eksempel på en af bygningerne på billedet herunder. Den hvide spillebrik har købt bygningen savværket. Den giver 2 point for hver skov region, som IKKE er sammenhængende. Altså helt modsat det du kender fra Kingdomino, hvor det primært gælder om at få så store sammenhængende områder som muligt. Det giver et sjovt afbræk i opbygningen af dit kongerige.

Læs med herunder for at få spillereglerne forklaret.

Spilleregler til Queendomino

Du starter med at vælge en farve og et slot. Hver spiller starter med 3 mønter og 2 riddere. Bland dominobrikkerne og læg 4 dominobrikker midt på bordet med den nummererede side opad i stigende rækkefølge. Vend brikkerne, så landskabssiden vender opad.

En af spillerne tager alle kongerne i én hånd og blander dem, og trækker én brik op ad gangen. Når din konge bliver trukket, skal du placere den på en tom dominobrik i rækken. Der må kun stå én konge på hver dominobrik. Hvis du spiller 2 personer, trækkes en konge tilfældigt. I det eksempel, som du ser på billedet herunder, er førstevælger i næste runde orange, da han valgte det laveste nummer i denne runde.

Brikkerne har en højere værdi, jo højere tal, de har på bagsiden. Det betyder, at du skal overveje dit valg her, fordi hvis du vælger den mest værdifulde brik i denne runde, bliver du sidstevælger i næste runde.

Turrækken afgøres af kongernes placering på rækken med dominobrikker: Hvis din konge står på den første dominobrik på rækken (den med det laveste nummer) starter du. Herefter skal du tage følgende handlinger i denne rækkefølge (bemærk at handling A og E er tvungne. Resten af valgfrie):

  1. Tilføj den valgte dominobrik til dit territorie i henhold til reglerne om, hvilke brikker, der passer til hvilke brikker.
  2. Send 1 eller 2 riddere (små sorte brikker) ud for at opkræve skatter. For hver ridder du sætter på en dominobrik, får du 1 mønt per antal brikker, der er forbundet, f.eks. hvis du stiller en ridder på et område med 4 korn, får du 4 mønter.
  3. Byg en bygning, hvis du har et ledigt rødt felt (Køb en bygning på markedspladsen)
  4. Bestik dragen til at brænde en bygning af på markedspladsen (koster 1 mønt og kan med fordel bruges, hvis der ligger en bygning på markedspladsen, som du ikke vil have, at din modstander køber)
  5. Vælg en ny dominobrik i den nye række ved at placere din konge på den.

Derefter skifter I tur, så den konge, der står på den anden dominobrik, skal tage sin tur, indtil alle spillerne har taget sin tur. I et spil med to spillere vil hver spiller foretage handlingerne 2 gange. Én gang for hver sin konge.

Du skal så vidt forsøge at bygge et kongerige med 5x5 felter i en firkant (7x7 felter, hvis I spiller 2 personer).

Eksempler på træk i spillet

I dette eksempel har den orange spiller valgt at købe en rød brik (en bygning) der giver ham et tårn, som derved også giver ham dronningen. Dronningen placeres på den region med flest sammenhængende ens områder. Dronningen giver spilleren en ekstra krone ved pointoptællingen. Den person med flest tårne får dronningen, så det kan man kæmpe om. Ulempen ved at have dronningen er, at man ikke kan bruge dragen til at brænde bygninger af på markedspladsen.

Et andet eksempel med riddere er vist herunder. Hvid har opbygget 5 sammenhængende vandregioner, ved at lægge en vandbrik med 2 vandfelter. Her vælger han at indkræve skatter med sin sorte ridder for disse 5 regioner, hvilket giver ham 5 mønter han kan bruge til at købe nye bygninger på markedspladsen.

Spillets afslutning

Når de sidste dominobrikker er lagt op på række, skal spillerne spille en sidste tur, hvor de kun udfører handlingerne A og D. Hver spiller burde nu have en spilleplade på 5x5 felter (i spil med 3-4 spillere) eller på 7x7 felter (i spil med 2 spillere)

Sådan adskiller King Domino og Queen Domino sig fra hinanden

Den største forskel på Kingdomino og Queendomino er de røde bygningsfelter, hvor du kan opnå særlige bonusser.

Opbygningen af pladen afhænger også i høj grad af de røde brikker og de bonusser, som kommer med de brikker, f.eks. kan en bonus være, at du får ekstra point for antal forskellige områder med korn.

I Kingdomino vil man typisk fokusere på at få så store felter med én ressource på en spilleplade, fordi det giver flest point.

Du kan også tilkøbe udvidelsen Age Of Giants til din samling

Queendomino adskiller sig også med mulighederne for at få tårne og riddere, som kan give point og mønter afhængigt af bygningernes værdi.

Derudover er der også en dronning, der giver et ekstra point i slutningen af spillet, hvis du har flest tårne. Dragen bruges til at brænde bygninger af, så dine modspillere ikke får mulighed for at købe en bygning.

Det giver en strategisk twist, fordi du bliver nødt til at købe de bygninger, du gerne vil have på din tur og ikke vente, hvis det er en attraktiv bygning for dig. Ellers risikerer du, at din modspiller brænder den bygning af, som du gerne vil have. Det koster dog 1 mønt at få dragen til at brænde en bygning. Så det er også en omkostning for din modspiller, hvis de vil brænde en bygning af.

Sådan vinder du Queen Domino

Hvis du har det kongerige med flest point, vinder du. I tæller point sammen ved at se på, hvor mange felter, der passer sammen, ganget med det antal kroner, der er i området. På billedet ovenfor kan du se, at der er 2 sorte felter (guldmine) med 2 kroner på hver brik. Det vil sige, at du har 4 kroner x 2 brikker = 8 point. 3 mønter giver 1 point.

Det kræver naturligvis de rigtige brikker, men også lidt taktisk snilde. Der er nogle bestemte bygningsbrikker, der kan afgøre spillet for dig, f.eks. en af de bygningsbrikker, der giver en ekstra mønt, for hver ridder du besidder i dit kongerige. Det kan gå hen og blive en god forretning, fordi du med flere mønter kan købe dyrere bygninger.

Hvad synes vi om spillet?

Som man måske kan spore af starten af anmeldelsen, er vi svært begejstrede for spillet. Vi har spillet Queendomino 40-50 gange. Det er let at gå til, når du først har forstået mulighederne i spillet og hvert spil er hurtigt at spille.

Spillet fylder ikke ret meget, så man kan også nemt have det med på tur. Der er selvfølgelig et element af tilfældighed i spillet, fordi det afhænger af de brikker, der kommer i hver runde. Men det er i overvejende grad et enkelt strategispil, hvor dit spil afhænger af dine træk.

- Nicoline Sørensen

Læs også spilanmeldelsen af Kingdomino

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen