Professorterning anmeldelser
Produktet er desværre udgået af Legebyen's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende varer på Legebyen.dk!

Alder: Anbefales fra 5 år og opefter | Materiale: Plast | Tema: IQ puzzle hjernevridende udfordringer

"Efter at have prøvet at løse de mange professorterninger, så må jeg indrømme, at jeg er dybt imponeret over de mennesker, som kan løse terningerne på få sekunder. Jeg har igennem mit liv, haft en Rubiks terning i hånden alt for mange gange og aldrig løst den..."

En anmeldelse af Rubiks-Terninger og MoYu-Cubes, samlet kendt som professorterninger

Jeg har fået en stor udfordring, nemlig at anmelde nogle forskellige Rubiks terninger, som også kendes som professorterninger. Jeg har derfor set nærmere på mange forskellige mærker, typer og sværhedsgrader af de lumske IQ-terninger.

Til dagligt arbejder jeg med udviklingen af kognitive færdigheder og i det arbejde har jeg bl.a. lært, at have utrolig meget tålmodighed og have et godt overblik. De to ting håbede jeg, at kunne tage med over i denne opgave, for hvis der er noget jeg ikke har, så er det tålmodighed, til af løse sådan en professorterning.

Jeg har igennem mit liv, haft en Rubiks terning i hånden alt for mange gange og aldrig løst den.

Derimod har jeg skældt ud og kastet med dem, fordi jeg simpelthen ikke har kunne løse dem.

Med andre ord, at skrive denne anmeldelse er næsten en lige så stor udfordring, som at løse en af disse svære terninger.

Men jeg tager en dyb indånding og går all in... :-)

Ikke alle ved hvad en Rubiks terning eller en professorterning er, så jeg starter lige med lidt information omkring produkterne.

Hvad er en Rubiks terning?

En Rubiks-terning er en “mekanisk” pusle-opgave, som blev opfundet af den ungarske billedhugger og arkitektur-professor Ernö Rubik i 1974.

Det menes, at der på verdensplan er solgt mere end 300 mio. eksemplarer af Rubiks terninger, eller efterligninger af den.

Det er imponerende og jeg tænker, at rigtig mange har regnet ud, hvordan de skal løses, hvilket også motiverer mig til at nå mit mål, nemlig at løse mindst tre af de forskellige sværhedsgrader af terninger, som jeg skal se nærmere på herunder.

Rubiks terningerne nåede sin højeste popularitet i starten af 1980'erne, men på trods af det, så er det stadig et meget populært stykke legetøj.

Hvordan er en standard terning opdelt?

En Rubiks terning er en kvadratisk terning af hårdt plast, hvor overfladen er opdelt, så hver side består af ni kvadrater i den samme farve. Der er seks sider.

Hver side kan roteres både den ene og den anden vej, så det giver indtryk af, at en hel skive af klodsen drejer sig.

I korrekt ordnet tilstand, har hver af siderne på terningen sin egen farve, men hvis man roterer siderne, så blandes terningen og farverne vil på den måde fordele sig rundt på alle siderne.

Udfordringen består så i at bringe terningen tilbage til udgangspunktet, med andre ord, så gælder det om at få terningen tilbage i farveorden.

En standard-terning, altså en terning med ni felter på hver side, har en kantlængde på ca. 5,7 cm. Den midterste "terning" på hver side, kun en enkelt kvadratisk overflade, er fastgjort til den indre mekanisme. Denne danner en struktur, som de øvrige stykker passer ind i og roterer omkring.

Terningen kan uden særlige problemer skilles ad, typisk ved at man presser et hjørne væk fra den centrale del, indtil det frigøres. Det er naturligvis enkelt at "løse" en terning på denne måde, ved så at samle den igen med den rigtige placering af delene, men det er jo ikke udfordringen, og ikke alle terningerne kan skilles ad, uden at blive ødelagt.

Terningens dele består af 12 kantstykker, som hver har to farver, 8 hjørnestykker med hver tre farver og 6 midterstykker, med hver 1 farve. Hvert stykke har sin egen farvekombination, det er ikke alle kombinationer af farver der er. Der er bl.a. ikke noget kantstykke med farverne hvid og gul, hvis de to farver findes på modstående sider af den færdige (løste) terning.

Søger I på internettet, så vil I hurtigt se, at der er et hav af videoer og guides til hvordan disse terninger kan løses på en “simpel” måde.

Den mest populære metode, er at løse terningen "lag for lag", således at én side ordnes først, efterfulgt af den underliggende række, den midterste række og til sidst siden i bunden.

Løsningerne er ud fra de forskellige videoer typisk en sekvens af handlinger, også kendt som algoritmer.

Sådan en sekvens, er en rækkefølge af terning-drejninger, som medfører et veldefineret resultat. Det er bl.a. en bestemt algoritme der skal bruges, for at ændre placeringen af tre hjørnestykker, uden at berøre de øvrige stykkers placering.

De forskellige sekvenser skal selvfølgelig gennemføres i den korrekte rækkefølge, for at kunne løse terningen.

Jeg har for at kunne skrive denne anmeldelse, set en del af de videoer, også mange gange i træk. Videoerne skulle være simple og de skulle kunne gøre så man kan lære at løse en Rubiks terning eller professorterning på en hurtig og nem måde, ligegyldigt hvordan den er blandet.

Måske er det kun mig, der er lidt langsom i optrækket, men selvom jeg har set videoerne så mange gange, så forstår jeg stadig intet af det.

Måden som sekvenserne skal laves på, giver virkelig ingen mening inde i mit hoved og måske derfor, så går det bare ind ad det ene øre og ud af det andet. Jeg vil virkelig gerne lære det, men jeg må finde min egen måde at løse det på.

Når man sidder med en af de mange forskellige terninger i hånden og kæmper for at løse den, så er der heldigvis gode udviklingsmuligheder i denne opgave, ligemeget om man mestrer den eller ej.

Opgaven/legen styrker og stimulere bl.a. følgende:

  • Finmotorikken, når de mange felter drejes igen og igen.
  • Hukommelsen, du skulle gerne kunne huske hvordan du gør.
  • Problemløsning, da det virkelig kan være et problem at løse denne. ?
  • Koncentration, hvis du ikke er koncentreret og fokuseret på opgaven, så kommer du ikke i mål.
  • Overblik og logisk tænkning, det er også med til at hjælpe med at komme helt i mål, med den svære opgave.
  • Viljestyrke og tålmodighed, det er uden tvivl de to ting jeg har været testet mest på. Min vilje er der virkelig, men min tålmodighed bliver seriøst sat på prøve, fordi det er så svært for mig, at løse terningerne.

Forskellige former, størrelser og sværhedsgrader

Jeg har i denne opgave, kigget nærmere på mange forskellige former, størrelser og sværhedsgrader af terninger. Med et spinkelt håb om, at jeg måske kan løse nogle af de nemmeste terninger.

Når jeg har sat mig noget i hovedet, så giver jeg ikke så let op. Jeg har bestemt mig for, at jeg ikke er i mål med dette her, før jeg har løst mindst tre forskellige af disse terninger. Teknikken til at nå i mål, er for mig ligegyldig, jeg skal bare i mål.

Når jeg sidder med en terning i hånden, så kan tiden nemt løbe fra mig, fordi jeg er så koncentreret og fokuseret på opgaven. Jeg kan virkelig fordybe mig i det.

Heldigvis så er de forskellige terninger nemme at tage med, hvis man skal i sommerhus, ud at flyve eller lign. På den måde er man aktiveret i lang tid, medmindre man er en af dem, der hurtigt har knækket koden og derfor kan løse dem på få minutter.

Jeg har undersøgt og testet mange forskellige Rubiks terninger og jeg har undersøgt dem i den rækkefølge som så nemmest ud, i håb om at jeg fik en succesoplevelse lige fra starten af.

Rubiks Junior dyrene

Den første "terning" jeg har prøvet, er Rubiks Junior, som kan købes som fire forskellige søde dyr.

Jeg har set nærmere på hunden og kaninen. De henvender sig til børn fra 4 år og opefter.

Det er nogle søde figurer, som ikke kan blandes på ret mange måder. Det er derfor overskueligt og de er lette at løse.

Aldersmæssigt passer de fint til børn på 4 år, da det er nogle fine begynder opgaver.

Rubiks Cube Edge (3x3x1)

Efter at have løst de to pusledyr, så åbnede jeg den professorterning som hedder 3 x 3 x 1.

Den henvender sig til børn fra 8 år.

Også her var jeg optimistisk og fik den blandet godt.

Den ligger godt i hånden og er rimelig overskuelig. Det er lidt svært at blande den godt, da den kan drejes på mange måder og det kræver lidt fingermuskler.

Denne terning lykkes det mig også at løse, stille og roligt, helt uden at føle at min tålmodighed blev sat på prøve. Så indtil videre en god start :-)

Det kan jeg så ikke helt sige om den næste Rubiks terning.

Rubiks Cube Junior (2x2x2)

Det er også en Junior model, som består af 2 x 2 x 2.

Den henvender sig til børn fra 4-5 år, så også her tænkte jeg, at den hurtigt ville blive løst.

Meeen nej.

Denne terning har et abeansigt på den ene side og på en af de andre sider er den gul, resten af siderne er turkise. Man skal altså løse to sider på samme tid.

Jeg blandende terningen og gik så i gang med at løse den, efter få minutter fik jeg løst den gule side og jublede over at jeg havde løst endnu en, lige indtil jeg opdagede at abehovedet ikke var løst.

Jeg fortsatte derfor mit forsøg på at løse den ellers “nemme” terning. Tiden gik og min tålmodighed blev efterhånden sat på prøve, jeg var koncentreret og fokuseret. Jeg kunne sagtens løse abehovedet, men så var den gule side adskilt og omvendt.

Denne terning er meget sværere end jeg forventede, men det er ikke sikkert alle vil have samme opfattelse.

Heldigvis, efter flere timer og flere pauser, så lykkes det at komme helt i mål med denne terning også.

Men hold nu op, den var noget sværere end jeg havde forventet på forhånd.

Rubiks Cube Pyramid

Den næste terning i rækken er den trekantet. Den henvender sig til børn fra 8 år.

Den er opdelt i fire farver. Rød, gul, blå og grøn. Lige ved første øjekast ser den meget nem ud, men som de andre Rubiks terninger, så er den ikke nem.

Jeg har prøvet at følge en video på internettet, i håb om at kunne løse den, men det lykkes ikke ved hjælp fra filmen.

Jeg lod min teenage-søn forsøge at løse den, men efter meget lang tid, gav han også op.

Efter flere timers koncentration og frustration, så lykkes det mig dog at løse den.

Jeg har ingen gode teknikker, den er løst helt tilfældigt. Men løst det er den, og det er det vigtigste.

Rubiks Color Block

Næste Rubiks terning/professorterning jeg har forsøgt mig med, er den noget anderledes model. Det er en 3 x 3 x 3 terning, men denne terning består ikke af ene kvadrater, men den er derimod delt op med tre forskellige størrelser af firkanter.

Den er virkelig svær og efter mange timers forsøg på at løse den, så har både min ældste søn og jeg opgivet at løse den.

Vi er ikke engang tætte på at løse den.

Den er hel vildt svær og uoverskuelig, fordi de mange firkanter er så forskellige og den ændrer derfor sin form helt, når man blander den.

Jeg må sige, at dem der kan overskue den og løse den, de kan virkelig noget. Det er godt nok imponerende!

MoYu Rainbow Ball

Jeg har også kastet mig ud i at undersøge en rund regnbue "Rubiks-terning" fra mærket MoYu. Den henvender sig til børn fra 10 år. Det undrer mig dog lidt, at man skal være 10 år, da jeg synes den er nemmere at håndtere end mange af de andre.

Lige da jeg pakkede den ud, kunne jeg ikke se hvad meningen var med den lille runde bold.

Men efter at have kigget lidt nærmere på den og Googlet funktionen, så er den faktisk meget sjov og tidskrævende, men trods alt mere overskuelig end mange af de andre professorteringer.

Bolden har en masse huller, rundt om disse huller er der en farvet ring. I alle hullerne er der en kugle i matchende farve som ringen. Lige undtagen et hul. Det er tomt.

Meningen er, at man skubber kuglerne rundt så de er i de forkerte huller, og derefter skal man så forsøge at skubbe dem tilbage til deres korrekte pladser.

Det fungerer rigtig godt og det er udfordrende, men stadig rigtig sjovt. Her handler det også om at have et godt overblik og tålmodighed.

MoYu Rubiksterninger (4x4x4 & 5x5x5)

Jeg har også prøvet, at løse to andre MOYU terninger.

Den ene er 4 x 4 x 4 og den anden er 5 x 5 x 5.

De henvender sig til børn fra 6 år, dog tvivler jeg på at der er ret mange børn på 6 år som kan løse dem ;-)

De to terninger ligger godt i hånden og er nemme at dreje på kryds og tværs.

Min tålmodighed er virkelig sat på prøve i forsøget på at løse de to Rubiks terninger fra MOYU, hold nu op hvor er de svære og det er som om jeg slet ikke kommer tættere på at løse dem.

Jeg har følt mig tvunget til at opgive at løse disse to...

Nu er vi snart igennem min bunke af Rubiksterninger.

Vi mangler dog lige et par stykker endnu...

MoYu Labyrint professorterning

Jeg har nemlig også set nærmere på en labyrint-terning fra MoYu. Den henvender sig til børn fra 6 år.

Den er bygget op med en labyrint på hver side og ved at vippe terningen, kan man få kuglen igennem labyrinterne.

Den er efter min mening lidt kedelig, men den er noget nemmere at bruge end de andre.

Rubiks Slangen

Det sidste produkt jeg har undersøgt, er en gaveæske bestående af to terninger. Den består af en "normal" RubiksCube terning som er 3x3x3 og en Rubiks Slange. Sættet henvender sig til børn fra 10 år.

Jeg startede med at forsøge mig med slangen. Allerede da jeg foldede den ud, kunne jeg godt se at det ville blive noget af en opgave at få løst den.

Men alligevel så lykkes det mig at samle den, på kun 20 min.

Ligesom med de andre par stykker som jeg har fået løst, så var dette her også 100% held og havde intet med teknik at gøre. Jeg er derfor heller ikke sikker på, at jeg ville kunne løse den endnu engang.

Rubiks slangen minder slet ikke om de andre slags terninger og jeg synes det gør den lidt mere spændende og interessant.

Den Originale Rubiks Cube (3x3x3)

Den sidste terning jeg har forsøgt mig med, er den originale Rubiks terning som er 3 x 3 x 3 felter, og som forventet så er den også virkelig svær.

Jeg har forsøgt at samle den ved hjælp fra de forskellige film på internettet, jeg har set dem igen og igen, men uden held.

Jeg synes videoerne er svære at følge, jeg ved ikke om det bare er mig, men jeg har meget svært ved at huske de forskellige steps og bliver hurtigt forvirret over det.

Det er derfor ikke lykkes mig at samle denne terning, dog har jeg endnu ikke opgivet den. Måske, hvis du spørger mig om et år, kan jeg sige at ja, det lykkedes...

Min mening om professorterningerne

Efter at have set nærmere på de mange forskellige typer af Rubiksterninger, så må jeg være ærlig og sige, at det virkelig har udfordret min tålmodighed og min koncentration!

Det har været en krævende og meget anderledes opgave jeg har været på, og jeg har hel sikkert lært noget!

Jeg har lært, at jeg ikke har tålmodighed nok, til at komme i mål med alle terningerne.

Men jeg har også oplevet, hvor hurtigt tiden den går, når jeg sidder med en af terningerne i hænder og fordyber mig i opgaven.

Jeg er fokuseret og arbejder målrettet i forsøget på at løse opgaven.

Dog har jeg også måtte indse, at nogle af dem er for svære og for krævende for mig.

Efter at have prøvet at løse de mange professorterninger, så må jeg indrømme, at jeg er dybt imponeret over de mennesker, som kan løse terningerne på få sekunder og dem der endda kan løse dem med lukkede øjne. Det er virkelig vildt!

Men jeg nåede det mål jeg havde sat mig, med mindst at løse tre af disse terninger. Så jeg er glad og tilfreds :-)

Jeg vil anbefale andre at prøve at købe en eller flere af disse terninger og give dem et forsøg. Det er rigtig god hjernegymnastik.

Held og lykke! Husk tålmodighed er vigtigt!

- Carina Lund

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilIqpuzzleProfessorterningRubikscube

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris837,95 kr
På lager
Se varen