Anbefales fra 15 år | Spilletid: Ca. 30 - 45 min. | Spillere: For 4 - 8 deltagere
"Ideen bag spillet er rigtig god, fordi man skal være skarp til at finde på alternative ord og associationer for at undgå at turen som stikordsgiver skifter til din modspiller. Der er mange stikordskort og der er 2 ord på hvert stikordskort, så der er rig mulighed for at spille mange spil. Plingo egner sig både til familien og aftener i brætspilsklubben…"
En anmeldelse af Plingo spillet
Plingo er et selskabsspil med et højt tempo, hvor det handler om at give ledetråde, gætte ord og stjæle turen fra hinanden.
I selskabskabspillet Plingo skal der gættes ord på tid. Plingo minder på sin vis om gæt og grimasser, bare udelukkende med brug af ord.
I spillet skal du enten være den der gætter et hemmeligt ord, eller være den der giver stikord, så det hemmelige ord gættes.
Det gælder om at stjæle rollen som stikordsgiver, så du kan få flest mulige point. Du kan stjæle turen, hvis du har et af de samme ord som den nuværende stikordsgiver.
Reglerne er hurtigt læst og lette at forstå.
For at vinde, skal du være dygtig til at finde på lidt anderledes og kringlede måder at beskrive et hemmeligt ord på.
Plingo blev nomineret til årets selskabsspil i 2016 af guldbrikken.
Hvad består spillet af?
Spillet består af små røde plastikpointbrikker, blyanter, en klokke, et timeglas, blokke med 7 linjer, samt en bunke kort med 2 hemmelige ord.
Desværre er blyanterne ikke spidsede, hvilket er lidt irriterende for folk uden en blyantspidser i hjemmet. Vi brugte bare kuglepenne.
Info fra producenten Game Inventors: "Det er der en god forklaring på. Hvis man transporterer spidsede blyanter, så sker der meget ofte det, at blyet knækker inde i blyanten, hvilket det IKKE gør, hvis man lader være med at spidse dem. Derfor er blyanterne ikke spidsede i spillet :)"
Man kan skrive sine hemmelige ord på begge sider af blokkene, så blokkene har en højere levetid. Når blokkene er helt udfyldt, kan man selvfølgelig bare tage et blankt stykke papir at skrive på.
Den lille klokke i spillet bliver brugt hyppigt, fordi man skal stjæle turen fra hinanden. Det er en høj lyd, som godt kan gå hen at give lidt hovedpine efter et intenst spil 45 minutter.
Pladsen i spilleæsken er udnyttet godt og der er ikke så meget spildplads. Kortene med de hemmelige ord fylder næsten halvdelen af æsken. Plingo er ikke så rejsevenligt, fordi der er mange dele i æsken.
Hvis man skulle komme med endnu en kritik af kassens design, ville det være smart, hvis udviklerne havde lavet en lille ekstra kasse til stikordskortene, fordi de flyver rundt i kassen. Det vil sige, at når man åbner kassen, ligger stikordskortene over alt.
Sådan spiller du Plingo
I starter med at vælge, hvor mange runder I vil spille. Jo flere spillere, jo færre runder. I vælger én person, der skal starte med at gætte. Gætteren skal gætte et hemmeligt ord ud fra stikord, som de andre giver gætteren.
Opsætning:
- Hver spiller får en blok og en blyant
- Ordkort, timeglas og klokken står midt på bordet.
Hver tur har to faser:
Skrivefasen:
Gætteren tager et kort fra bunken uden at kigge og viser kortet til de andre spillere. De andre spillere skal skrive op til 7 stikord, der minder om det hemmelige ord på kortet. De må ikke skrive dele af ordet eller en oversættelse af ordet.
Når den første person er færdig med at skrive 7 stikord på sin blok, slår hun sin hånd ned på klokken og siger ’Plingo!’ og de andre spillere skal stoppe med at skrive stikord. Den person, der er først færdig, får lov til at starte med at sige sine stikord til gætteren. Derfor giver det mening at tænke hurtigt.
Gættefasen:
Timeglasset bliver vendt. Gætteren får ét stikord ad gangen. Hvis en af de andre på holdet har samme ord, som stikordsgiveren, kan de trykke på klokken og sige ’Plingo!’ Så overtager de turen med at få gætteren til at sige det hemmelige ord. Stikordsgiverne må gerne sige flere ord end dem, der står på deres blok.
Hvis gætteren synes, at stikordsgiverens ord er for dårlige, kan gætteren ringe med klokken. Så går turen videre til næste stikordsgiver.
Så det handler om at være hurtig og have nogle gode ord, som giver associationer til det hemmelige ord.
Pointene bliver fordelt således at hvis gætteren siger det hemmelige ord inden tiden er gået, får både gætteren og stikordsgiveren 1 point. Hvis gætteren ikke siger det rigtige ord inden tiden er gået, får alle stikordsgiverne 1 point hver. Når gætteren har gættet ordet, går turen som gætter videre til den næste på holdet.
Spillet er slut når der er gået 45 minutter – eller hvis gruppen vælger en anden tidsgrænse for spillet.
Hvilke spil minder Plingo om?
Plingo er et fint spil, hvis man mangler lidt forandring fra andre klassiske selskabsspil som Hint, Tegn & Gæt og Bezzerwizzer.
Vores dom over Plingo
Ideen bag spillet er rigtig god, fordi man skal være skarp til at finde på alternative ord og associationer for at undgå at turen som stikordsgiver skifter til din modspiller.
Spillet kan desværre gå i stå, hvis gætteren ikke kan komme frem til det ord, der bliver forklaret – og de andre stikordsgivere ikke finder på bedre stikord.
Spillet er præget af hurtighed, idet stikordsgiverne skal være hurtige til at finde på 7 gode ord, så de kan få førstevalg til at give stikord til gætteren (og dermed muligvis vinde pointene).
Det betyder, at du bliver nødt til at stole på din intuition, fordi der ikke er tid til at overveje ordene nøje, når de skal skrives ned. Det betyder således også, at der ikke er ret meget taktik i dette spil. Det handler udelukkende om at tænke hurtigt og have et kreativt ordforråd.
Du bliver virkelig udfordret på dit ordforråd, fordi du skal være hurtig, men du skal også tænke dig om, så du ikke vælger de mest indlysende ord i tilfælde af at din nabo også har det ord. Så mister du nemlig din tur.
Der er mange stikordskort og der er 2 ord på hvert stikordskort, så der er rig mulighed for at spille mange spil. Plingo egner sig både til familien og aftener i brætspilsklubben, da det kun er fantasien, der sætter grænser for stikordene.
Hvis vi skal komme med en kritik - eller ulempe om man vil, vil vi gerne påpege, at man skal være minimum 4 personer til at spille, hvilket i ordets betydning, betyder, at du skal samle et selskab på minimum 4 personer, hvilket undertiden kan være svært.
- Nicoline Sørensen