Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 20 - 30 min. | Spillere: For 2 hold (så helst 4 eller flere deltagere...)
"Lad mig starte med at sige: det var ikke sidste gang, vi snupper det med på besøg hos familien. Det var dejligt simpelt og ligetil, så alle kunne være med. Der var mulighed for at tilpasse tid og faktisk også reglerne – bl.a. besluttede vi, at man måtte tegne fra begge sider af kortet, så man havde 10 ord at vælge imellem. Det er fedt, at man kan tilpasse tiden ift. hvor længe man vil spille og hvor svært, man synes det skal være..."
En spilanmeldelse af Pictionary Air
Her er der tale om et selskabspil, som vi ikke har set før. Jeg kommer sådan til at tænke på USA og de film, hvor man ser hovedpersonerne spille en form for tegn og gæt i deres stuer på et flipboard. De fleste spil vi kender her i Danmark, er forskellige former for brætspil, som vi samles om ved spisebordet. Ved Pictionary Air er der tale om et ”sofa-spil”, hvor man kan sidde og hygge i dagligstuen, mens man ihærdig gætter på livet løs.
Spillet kommer i en særlig indpakning, som ikke skal bruges igen. Indeni er der en lille kasse på 11*27*5cm som kort og tegnepen kan være i fremadrettet. Det er ikke en super solid kasse, men det fungerer.
Spillet indeholder en tegnepen, 112 kort med ord på begge sider i en lille holder og spilleregler. Det er en meget kort spillevejledning, der er med, men der er heller ikke behov for mere, da det er ret simpelt opbygget.
For at spille skal man downloade Pictionary Air appen – denne fås til både Android og Apple enheder.
Den er gratis at downloade, og kræver kun data mens den hentes ned.
Tegnepennen bruger batterier, men disse medfølger, så man kan gå i gang med at spille med det samme. Dog skal man bruge en lille skruetrækker for at isætte/skifte batterier. Tegnepennen skal være tændt og rettet mod den enhed, som kører appen. På siden af tegnepennen sidder der en knap, man kan trykke ned. Når man vil tegne, skal denne knap trykkes ned. Hvis man vil flytte pennen uden at lave streger undervejs, slipper man knappen og så registreres bevægelsen ikke på skærmen.
Der er mulighed for, at man kan dele skærmen og få det over på et tv via chromecast, Apple TV eller lignende streamingenheder.
Kan man ikke få det til at lykkes på den måde, er der mulighed for at man vha. en adapter kan få forbindelse direkte til fjernsynet via HDMI – denne medfølger dog ikke.
Om selve Pictionary Air spillet
Man deles i 2 hold, som på skift skal tegne ordene på det kort, de trækker. Der er 5 ord på hvert kort. Det nederste ord er rødt og giver 2 point, da det er sværere end de andre ord på kortet. Man må tage ordene i vilkårlig rækkefølge, så man kan få de nemmeste lavet først.
Man vælger på skift en tegner, som skal få holdet til at gætte flest mulige af de 5 ord på kortet. Imens er der en, som styrer enheden, der streames fra.
Hvis man er heldig (eller måske bare mega god til at tegne) at nå alle 5 ord, får man i alt 6 point. Man må ikke tage et nyt kort, selvom der er tid tilbage.
Men dette er ikke bare tegn og gæt. Man kan nemlig ikke selv se sin tegning.
Man skal så vidt muligt stå med ryggen til skærmen, der streames til, så det kun er alle andre, der kan se tegningen. (Det forvirrer sikkert også bare endnu mere, hvis man skulle kigge med på skærmen og alt er spejlvendt).
Vi fandt ud af, at det er bedst, hvis man står lidt skråt væk fra tv’et. Enheden registrerer lyset fra tv’et, hvis man står foran det og tegner. En ret væsentlig detalje er, at man skal sørge for at enheden, der registrerer tegningen, står HELT stille. Det allerbedste er nok, hvis man bruger en mobil eller tablet/ipad, som har en holder på. Alternativt kan man selv få stablet noget op, som enheden kan stå op ad.
Det er tilladt at interagere med sin tegning, hvilket oftest er nødvendigt.
Man må ikke bare stå og mime uden brug af tegningen. Hvis man fx skal tegne ”pude”, kan man altså tegne en firkant som skal ligne puden, og lægge hovedet på den og lukke øjnene.
Det kunne også være ”sæbebobler”, hvilket kan være svært at tegne i luften. Men når man tegner OG puster til ”sæbeboble-pinden” og det resulterer i bobler - som man tegner, imens man puster – så bliver det langt nemmere at gætte.
Det skal dog siges, at man jo ikke selv kan se, hvor man har tegnet helt præcist, så man skal holde godt øje med hvor i luften, man har været i gang med at tegne usynligt.
På appen kan man lave forskellige spilindstillinger, så det er tilpasset til ens behov.
Tiden på en runde kan være mellem 45 sek. og 120 sek. Man kan vælge 3, 5, 7 eller 10 runder. Hvis man har 2 tegnepenne, kan man vælge ”ALL PLAY” som er en funktion, hvor begge hold dyster samtidigt.
Derudover er der flere hjælpefunktioner i appen, som både viser video og guider på, hvordan man spiller, hvad man kan gøre ved fejl på spillet, tegnetips osv.
Skulle man undervejs miste papiret med spilleregler findes dette også på appen – dog på engelsk. Der er mulighed for at optage undervejs, så tegneren kan se sin egen præstation bagefter. Det kunne vi dog ikke helt få til at virke optimalt, men det kan evt. skyldes manglende plads på vores mobiler.
Vores vurdering af Pictionary Air familiespillet
Vi spillede det første gang sammen med vores ”store” familie. Det vil sige mormor, morfar, moster, onkel, fætre, kusine og os 4 i husstanden. Aldersspredningen var fra 13 til 65 år.
Lad mig starte med at sige: det var ikke sidste gang, vi snupper det med på besøg hos familien.
Det var dejligt simpelt og ligetil, så alle kunne være med. Der var mulighed for at tilpasse tid og faktisk også reglerne – bl.a. besluttede vi, at man måtte tegne fra begge sider af kortet, så man havde 10 ord at vælge imellem.
Det er fedt, at man kan tilpasse tiden ift. hvor længe man vil spille og hvor svært, man synes det skal være. I starten var vi slemme til at tænke for meget Tegn & Gæt, hvilket betød, at vi ikke gættede så mange ord, og man var lidt frustreret over sværhedsgraden på en del ord, når man var den, der skulle tegne.
Men da vi kom i tanke om, at man måtte interagere med sin tegning, så gik det hele meget bedre og det blev tilsvarende meget sjovere. Det betød også, at alle kunne være med selvom alle ikke var lige gode til at tegne.
Vi valgte at være ret gavmilde ift. at uddele point, selvom ordet ikke var gættet helt præcist som det stod på kortet. Pictionary Air er lidt den slags spil, som handler mere om at deltage end om at vinde. Det er bare sjovt, mens det står på og slutresultat betyder ikke helt så meget.
Vi var 5 på det ene hold og 6 på det andet hold. Vi valgte derfor at tage 7 runder, så alle fik lov at tegne mindst 1 gang. Det er helt bevidst, at jeg skriver ”fik lov til”, for der var faktisk rift om hvem der skulle tage de(n) ekstra ture, som var tilovers. Det siger meget om spillet, synes jeg. Vi kommer helt sikkert til at spille det igen… og igen... og igen...
- Joan Frederiksen