Pentago spilanmeldelse

Alder: Fra 8 år | Spilletid: Cirka 5 - 15 min. | For 2 spillere

"Pentago er et simpelt, men underholdene spil som som helt sikkert kræver at man tænker sig om, men som alligevel ikke er mere krævende at man sagtens kan hive det frem for at spille om hvem der skal tage opvasken, uden man behøver meget introduktion eller forberedelsestid..."

Glem alt hvad du ved om fire på stribe!

Pentago er et strategispil meget lig det klassiske fire-på-stribe. Der er dog nogle helt væsentlige forskelle i de to spil der gør, at Pentago bliver langt mere underholdende og meget mere strategisk! I Pentago er målet for hver af de to spillere at få fem på stribe. Det lyder jo bekendt, men det som giver Pentago en ekstra dimension af strategi og logik er, at pladen som man spiller på kan bevæge sig.

Indpakning og kasse

Pentago kommer i en ret stor kasse, i forhold til hvor lidt spillet faktisk fylder. Kassen er normal brætspilsstørrelse, ca. 25x25 centimeter, og er en solid æske som nok skal holde i mange år.

I kassen er selve spillepladen med tilhørende låg til transport, et regelhæfte med regler på dansk, engelsk og mange andre sprog samt 36 glaskugler (18 hvide og 18 sorte), som fungerer som spillebrikker.

Spillepladen, som er lavet af solid plastik, fylder kun 17x17 cm. Låget, som kan sættes på spillepladen med alle 36 kugler i hver deres felt, gør at det er nemt at transportere spillet med sig, uden at have hele kassen med. Låget sidder ret godt fast på spillepladen, så man behøver ikke være nervøs for at der pludselig er glaskugler over hele gulvet.

Selve spillet

Spillet spilles på den specielle spilleplade som er inddelt i fire plader med hver 3x3 pladser som hver af spillerne kan lægge deres glaskugler i. Det vil sige at spillepladen er en stor plade med 6x6 pladser, hvor det gælder om at få fem af sine glaskugler på stribe – enten diagonalt eller vinkelret på pladen. Det specielle ved spillepladen er, at hver af de fire plader kan dreje uafhængigt af de andre plader, hvilket gør at spillerpladen hele tiden er i bevægelse.

Spillet spilles ved, at man skifter til at have sin tur. Under hver tur skal man placere en af sine glaskugler på en ledig plads på spillepladen, og derefter dreje et af de fire felter 90 grader. Man må selv vælge hvilket felt man vil dreje, og hvilken retning. Det giver utallige muligheder for at lægge forskellige strategier der gør, at du bliver den første til at få fem på stribe og dermed vinder spillet.

I mange spil hvor pladen bevæger sig, risikerer man at komme til at flytte på nogle brikker der ikke skulle flyttes, men det sker ikke her. Selve drejemekanismen er rigtig nem og intuitiv, og bevægelsen kan faktisk udføres med én finger. Gummifødder på undersiden af spillepladen gør, at den ikke skrider på bordet når man laver bevægelsen, og glaskuglerne vejer så meget i pladen, at de helt sikkert bliver liggende. Vi var overraskede over hvor lækkert det var at flytte pladen, og vi har ikke prøvet at det er gået galt eller har været svært.

Træn din geometri og vind over modstanderen!

Hver spil tager cirka 5-10 minutter, og ikke over 15, så man kan sagtens spille mange spil i streg. Ikke to spil er ens, men ligesom i alle andre strategispil med geometri som element, kan man lægge en række strategier ud fra nogle mønstre som man kan se i spillet.

Jeg testede spillet sammen med min kæreste, og vi har spillet nogle gange hvor vi har spillet bedst ud af 10. Man skal bruge lidt tid på at vænne sig til, at man ikke bare kan lægge fem glaskugler på en lige stribe, og så har man vundet. Problemet er, at man er tvunget til at flytte en af pladerne hver gang, og at man ikke er klar over om modstanderen drejer pladen for egen vinding, eller for at ødelægge dit spil.

Ligesom med pladen, så er dynamikken med at placere glaskuglerne et dobbeltspil hvor man ikke altid er klar over om ens modstander prøver at få fem på stribe med den kugle vedkommende placerer, eller om de har placeret den for at ødelægge dit næste træk.

Hvis man vil vinde i Pentago, så skal man hele tiden visualisere spillepladen for sig, på mange forskellige måder. Hvordan ser spillepladen ud, når jeg drejer det her felt et hak til højre? Hvad sker der hvis min modstander placerer en kugler der, og drejer feltet til venstre?

Er man rigtig god til at ”læse” fremad i spillet, læse sin modstanders strategi, og samtidigt forudsige hvordan spillepladen bevæger sig, så har man en fordel. Dog er det en ting man hurtigt lærer, når man spiller spillet, så alle kan være med. Børn og voksne kan sagtens spille mod hinanden i dette spil. Der er ingen tekst der skal læses – det handler kun om at være kløgtigere end sin modstander!

Opsummering

Kan du lide de klassiske, abstrakte strategispil som Kalaha, fire-på-stribe, skak, Den fortryllede labyrint og lignende, så vil du helt sikkert også finde en god underholdningsværdi i Pentago. Selve spillet og dets elementer er af god kvalitet, og selve spillet er intuitivt men stadig helt simpelt. Reglerne er meget lette at forstå og er lynhurtige at sætte sig ind i.

Dermed ikke sagt, at det behøver være nemt at vinde, for man kan sagtens komme til at bruge rigtig lang tid på at lægge smarte strategier og prøve at læse fremad i spillet, for så at få det hele ødelagt ved at ens modstander gør noget uforudset og griner dig op i ansigtet, mens du febrilsk prøver at finde en løsning der kan vende (bogstaveligt og illustrativt) spillet til din fordel igen.

Pentago er et simpelt, men underholdene spil som som helt sikkert kræver at man tænker sig om, men som alligevel ikke er mere krævende at man sagtens kan hive det frem for at spille om hvem der skal tage opvasken, uden man behøver meget introduktion eller forberedelsestid.

- Anders Bertelsen

 

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilGames4u

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen