Partners Plus+ spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 45-60 min. | Spillere: For præcis 6 deltagere.

"Partners+ er et rigtigt sjovt spil, og det er udfordrende, for der er mange farver og brikker at holde styr på, foruden en stor spilleplade med mange felter. Idet man samtidig spiller i par/hold er det heller ikke nok, kun at koncentrere sig om sine egne brikker, men også tænke på, hvordan man kan hjælpe sin partner..."

Partners+ er 6-personers udgaven af ”Ludo for voksne”-spillet, Partners. Man behøver dog ikke at kende det originale Partners-spil for at spille Partners+ eller læse denne anmeldelse. Et vist kendskab til Ludo, vil dog være en fordel.

Praktisk

Den forholdsvis store spilleplade på 58 cm x 58 cm består af 84 felter, foruden en startcirkel og et målfelt i hver af de 6 spillebrikkers farver.

Spillet kan spilles både med 3 par (2 farver sammen) eller med 2 hold (3 farver sammen). Spiller man 3 par er man Partner med farven diagonalt overfor en, dvs. grøn danner par med rød, blå med orange og lilla med gul. Spiller man derimod 2 hold mod hinanden, danner farverne rød, gul og blå hold mod orange, grøn og lilla.

I æsken findes spillereglerne på dansk.

Jeg har ikke prøvet at spille Partners+ som 2 hold, hvorfor selve anmeldelsen (ikke forklaring af reglerne) tager udgangspunkt i, at der spilles med 3 par.

Regler og kort

Partners+ går ud på at få alle sine egne og partnerens eller holdspillernes 4 brikker i mål.

I Partners+ bruger man kort til at rykke brikkerne rundt med. Der er 13 forskellige kort, men 17 forskellige muligheder for at rykke rundt på spillepladen, idet nogle af kortene har mere end én anvendelsesmulighed. Hvert kort må dog kun bruges én gang.

Hvert spil består af x runder af 4 ture per spiller.

Ved begyndelsen af hver runde modtager hver spiller 4 kort, som de skal spille efter. Man skiftes til at blande og dele kortene ud ved hver tredje runde. Inden runden startes, vælger alle ét kort, som de bytter med deres partner. Ved spil i hold afleverer man byttekortet til den holdspiller, der sidder til venstre for én.

For at kunne rykke en brik ud af startfeltet, skal man smide et kort markeret med startsymbolet (<3)

Har man ikke et sådan, når spillet begynder, skal man lægge alle 4 kort, man har på hånden ved ens tur, og vente på, at runden bliver spillet færdig, før man igen får nye kort.

Det samme gælder for de andre kort inde i runden; man skal kunne flytte sin brik det samlede antal felter, der står på kortet, ellers må man smide hele hånden; sidder man således med en 9’er, men har kun mulighed for at rykke 7 felter, skal man enten vælge et andet kort, eller smide kortet, men ikke rykke (sidstnævnte kun hvis man ikke har andre muligheder, og i så fald smider man alle kort på hånden).

Smider man kortet uden at foretage sig noget, skal man også smide hele hånden, og skal således vente til næste runde, og fire nye kort, før man igen er med i spillet.

Man skal kunne flytte sin brik det samlede antal felter, der står på det kort man smider ved ens tur. Sidder man således med en 9’er, men har kun mulighed for at flytte 7 felter, skal man således vælge et andet kort. MEN fordi man ved hver runde SKAL foretage et træk, kan man ikke bare springe en tur over, hvis man ikke har kort på hånden, man kan rykke med. Så skal man i stedet smide hele hånden.

Det gælder uanset om det er spillets allerførste runde, hvor man ikke havde fået en (<3) eller en senere runde, hvor man måske ikke har mulighed for at foretage et træk ved ens tur. Er der således én tur, hvor man ikke kan foretage sig noget, mister man resten af sine ture i runden, fordi man smider alle sine kort på én gang – uanset om man sidder med 4 eller 1 på hånden.

Når den første spiller i parret eller på holdet har alle fire brikker i mål, spiller vedkommende videre med sin(e) partner(e)s brikker om at komme i mål.

Vinderne er dem, der først får alle 8-12 brikker (afhængig af om man spiller i par eller hold) ind i de respektive målfelter.

Undervejs i spillet har man mulighed for at genere sine modstandere, f.eks. ved at slå dem hjem eller flytte deres brikkers placering på pladen. Derudover spærrer man også for de andre brikker, når man har en brik stående på sit eget startfelt (<3)

Et rigtigt sjovt spil

Partners+ er et rigtigt sjovt spil, og det er udfordrende, for der er mange farver og brikker at holde styr på, foruden en stor spilleplade med mange felter. Idet man samtidig spiller i par/hold er det heller ikke nok, kun at koncentrere sig om sine egne brikker, men også tænke på, hvordan man kan hjælpe sin partner, samt prøve at forstå dennes strategi, især når der skal byttes kort i starten af hver runde.

Foruden de mange brikker, muligheder for at rykke rundt på pladen og det strategiske element ved at spille i par eller hold, er felternes farvevalg en ekstra udfordring. For det er med til at forvirre spillerne, at feltfarverne ikke skifter brat, men i stedet nuanceres rundt om pladen, således at blå bliver til lilla, som så efterhånden bliver til rød, orange, gul og frem til grøn, som så bliver blå.

Denne ”farveblindhed” gør det til tider lidt svært at skelne nogle af spillebrikkerne fra hinanden, hvilket kan have konsekvenser for ens spil. Men det er jo blot med til at gøre spillet sjovt; at den strategi man havde lagt alligevel ikke kan bruges, fordi den var lagt efter den forkerte farve brik, hvorfor planerne skal ændres. Det er derfor en god ide at sørge for at have ordentlig belysning på pladen og ikke nøjes med at spille i stearinlysets skær - selvom det måske kan være hyggeligere.

Jeg har nu spillet Partners+ nogle gange, men kun i par. Hver gang har vi talt om, at spillet tager en del tid og er ret udfordrende – og det selvom vi kun har haft ”hinanden” at skulle tage hensyn til.

Jeg forestiller mig, at holdudgaven naturligvis også er sjov, men måske også mere udfordrende end parudgaven. For her vil der være flere at tage hensyn til og dermed være opmærksomme på ikke at slå hjemme, rykke rundt på, og hvilke farver er det nu lige, man er på hold med? Men det giver bare det ekstra element, som gør spillet sjovt – også selvom man er blevet voksen, og måske for længst er kommet over ”ludo-fasen”. Jeg skal derfor helt sikkert også prøve at spille Partners+ i hold.

På æsken står der, at Partners+ er for alderen 8 år og opefter. Jeg mener dog at man som barn minimum skal gå i 5.-6. for at kunne være en selvstændig spiller; dels for at kunne forstå det strategiske element, men også for at kunne overskue spillets mange forskellige spillere og muligheder for at rykke rundt på pladen. Så har man større børn i hjemmet, kan man sagtens give sig i kast med Partners+ sammen med dem. Og ellers er det jo også hyggeligt at være en voksen og et barn sammen om en spillefarve.

Har man ikke mulighed for at samle 6 personer til at spille Partners+, kan man jo spille det originale Partners, som kun er for 4 personer. I forhold til kompleksiteten, er dette spil også en anelse lettere for børn at forstå. Men ellers er Ludo jo også altid et hyggeligt spil for hele familien, især hvis man har mindre børn.

Kender man Partners i forvejen, er det værd at notere sig, at Partners+ tager længere tid end det originale, at der er lidt ændrede spilleregler og at der er kommet nye kort til.

- Desiré Diget Andreasen

Læs også anmeldelsen af Partners spillet (for 4 deltagere)

Læs også spilanmeldelsen af Ludo for 2-6 deltagere

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilGame inventors

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen