Alder: Anbefales fra 15 år | Spilletid: Ca. 15-30 min. | Spillere: For 2 eller flere deltagere/hold
"Det her er et spil, hvor viden er godt at have, men held og lidt gambling er lige så godt. Det er rigtig godt, at spillet er lavet på den måde, at man kan gætte før og efter ledetråd. Det giver netop gambling elementet. Tør man satse på sin egen tankegang ift. hvad der mon skiller sig ud, eller vil man hellere vente og spille sikkert?"
Outsider - et fint lille spil
Outsider er et fint lille spil, der er nemt at gå til, og som kan tage lige præcist så længe, som I ønsker. Selve spilleæsken fylder ikke så meget, men den er stadig i rigtig god og solid kvalitet.
Det første vi lige bemærkede, var at farven på æsken, går igen på tingene indeni. Det er en meget lille detalje, men det gør det alligevel lidt mere indbydende ikke mindst, fordi det har en fin limegrøn farve.
Det er eksempelvis lidt mere forfriskende at sidde og spille med en limegrøn terning og poletter end den kedelige hvide terning, som er med i mange andre spil. Det virker gennemtænkt.
Outsider spilæsken indeholder
- spillevejledning
- terning
- svarkort til 4 deltagere eller 4 hold
- Spørgsmålskort med i alt 360 opgaver
- 60 poletter
Spillevejledningen er ganske kort, og meget hurtig at læse og forstå. Kortene – både spørgsmål og svarkort – er også i god kvalitet, der ikke sådan lige med det samme bliver slidt.
Hvordan vinder man i Outsider?
For at vinde spillet skal man være den spiller eller det hold, som først samler 15 poletter. For at vinde poletter skal man kunne gætte, hvilken ud af 4 ord, der skiller sig ud fra de andre.
Man skiftes til at være oplæser. Denne trækker et kort, slår med terningen og læser de 4 ord op, ud fra det tal som terningens øjne viser.
De 4 ord må læses langsomt og igen, og kortet må også gerne lægges på bordet, så alle selv har en mulighed for at se på kortet. Svarene står på bagsiden, så den skal man selvfølgelig passe på med ikke at vise.
Når de 4 ord er læst højt, skal hver deltager beslutte om de vil gætte på svaret med det samme eller om de vil vente til de får en ledetråd, som også står på bagsiden.
Oplæseren må gerne gætte med på dette tidspunkt, men kan ikke få lov at gætte med efter ledetråden/emnet er læst højt, da han/hun dermed også har set det rigtige svar.
Herefter læses ledetråden højt, og de resterende skal nu gætte på hvad de tror skiller sig ud.
Man giver sit svar ved at tage et af de 4 svarkort, man har på hånden, og lægge dette på bordet med bagsiden opad, så ingen andre kan se det.
Svarkortene har hvert sit bogstav fra A til D som passer med ordene.
Når alle deltagere har givet deres svar, vendes svarkortene på skift og til sidst læser oplæseren det rigtige svar.
Har man gættet rigtigt inden man fik ledetråden, får man 2 poletter. Har man gættet rigtigt efter at have fået hjælp af ledetråden, får man 1 polet. Har man ramt ved siden af, får man ingen poletter.
Eksempel på spørgsmål
Et eksempel på et spørgsmålskort er ordene: Bee Gees, Destiny’s Child, The Carpenters, The Supremes.
Ledetråden bagpå kortet er ”trioer”.
Det rigtige svar på dette spørgsmål er The Carpenters, da de var en duo og ikke en trio. Således passer de ikke ind med de andre og er "outsideren".
Et andet eksempel på samme kort er ordene: Aldi, Kiwi, Rema 1000, Superbrugsen.
Ledetråden er Discountbutikker. Det rigtige svar er Superbrugsen, da de ikke profilerer sig på discount.
Hvis man synes det tager for lang eller for kort tid at nå de 15 poletter, der skal til for at vinde, så kan man sagtens lave det om til at man i stedet spiller x antal minutter.
Løber man tør for poletter, kan man alle lægge fx 5 poletter tilbage i bunken, eller man kan skrive antal poletter ned, som hver spiller havde og lægge dem alle tilbage på midten af bordet.
Til sidst lægger man så alle ”papirpoint” sammen med de poletter, man har fået, efter alle poletter kom tilbage i puljen.
Som det måske kan fornemmes på disse to eksempler på samme kort, så er det en bred vifte af kategorier man kan ramme. Der er både kultur, sport, musik, biologi, økonomi og en hel masse mere.
Vores vurdering af Outsider spillet
Vil vove den påstand, at der er så mange forskellige kategorier og finurligheder i at gætte svaret, at der ikke er nogen, som nemt bare lige kan komme med alle svar. Det her er et spil, hvor viden er godt at have, men held og lidt gambling er lige så godt.
Det er rigtig godt, at spillet er lavet på den måde, at man kan gætte før og efter ledetråd. Det giver netop gambling elementet. Tør man satse på sin egen tankegang ift. hvad der mon skiller sig ud, eller vil man hellere vente og spille sikkert?
På nogle af kortene kan det næsten blive for nemt, når man har hørt ledetråden. På andre så kunne man lige så godt have gættet inden - for at få chancen for 2 poletter, fordi ledetråden ingen hjælp gav.
Det er samtidig meget forskelligt, hvem der får hjælp af den givne ledetråd og hvem der ikke gør. Det handler igen meget om, hvorvidt man lige kommer ind i den rette tankegang, som giver det rigtige svar.
Outsider egner sig også meget fint til at være et holdspil. Men umiddelbart vil jeg ikke anbefale, at man er alt for mange på et hold. 2-3 personer vil for vores vedkommende være et max på ét hold.
Vi vil anbefale, at man er minimum 3 personer til at spille det, da gambling elementet forsvinder en lille smule, når man kun er 2 spillere, hvor den ene hele tiden er tvunget til at gætte inden ledetråden, fordi han/hun er oplæser.
Spillet anbefales fra 15 år og opefter, men det er vores vurdering, at det måske passer bedre til de noget ældre. Jeg har en nevø på 17 og en niece på 19, og der er en del kort, hvor de ikke har en chance for at have en baggrundsviden, der kunne hjælpe dem, fordi de er for unge.
Omvendt så er dette jo netop et spil, hvor gætteri fylder meget generelt, så hvis man er ligeglad med bare at gætte løs, så kan det sagtens spilles af unge – ja i teorien kunne 12-14-årige såmænd også spille med så.
En anden idé er, at man fx kan bruge kortene fra Outsider spillet, når man er samlet til en mindre fest, og bare vil lave lidt sjov. Drop regler, terning, poletter og evt. svarkort. Eller lav måske ekstra svarkort på alm. papir, så alle gæster har et sæt og læs så ellers bare et helt kort ad gangen og lad folk svare, som de har lyst...
- Joan Frederiksen