Myretuen spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 7 år | Spilletid: Ca. 30 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere.

"Myretuen, et brætspil som taget længere tid, end mange af de typiske spil for mindre børn. Mellem 20 og 45 minutter er typisk for spillet. Hjemme hos os, har vi alle sammen spillet det. Det kan nemlig samle hele familien, både voksne, store børn og de mindre børn..."

Myretuen var mit yndlings brætspil

Denne gang var det mig (Tine på 33år), som ikke kunne få armene ned, da pakken fra Legebyen.dk ankom.

Nede i kassen med spil, vi skulle teste lå nemlig Myretuen. Myretuen var mit yndlings brætspil i min barndom tilbage i 90'erne. Helt nøjagtigt blev Myretuen første gang spillet i 1990, det vil sige at det i år (2020) har 30 års jubilæum. Allerede tilbage i 1990, blev myretuen kåret til Årets Familiespil af Legebranchen LEG.

Der er bare ikke noget sjovere og bedre end, at genopleve gode, og sjove spille-minder, fra ens barndom. Spillet går ud på, at fange modstanderens myre, så du kan samle puslespillet med myredronningen og vinde spillet. Desværre er det ikke alle myrerne, der lader sig fange så let.

Optakt til spillet

Brikkerne blandes og lægges med den farvede side opad. Brikkerne sorteres i farverne grøn, blå, gul og rød og hver spiller får et sæt i den farve de vælger.

Ved spil med kun 2 spillere, får hver spiller 2 sæt farvede brikker.

Brikkerne starter i deres egen farve myretue (myretuen er den med billedet af dronningen). Brikkerne placeres efter deres farve, på felterne på spillepladen ved egen dronning.

I spillet kan man kun rykke med sine egne brikker/myre.

Myretuerne har to start felter og spillerne kan selv bestemme, hvilken en de vil benytte.

Der med følges 2 stop-brikker, som er små afspærringsskilte.

Spillets start

Den yngste spiller starter og turen går i urets retning.

Spillerne slår med 2 terninger, og man bestemmer selv om man vil dele slaget ud på 2 brikker, eller rykke begge terningernes værdi, med blot en brik. Det vil sige, at slår du en 2'er og en 4'er, kan der rykkes 6 felter med en brik, eller 2 felter med en brik og 4 felter med en anden brik.

I spillet er det op til den enkelte spiller, hvor mange brikker man vil have i spil. Når brikkerne er ude på spillepladen, kan de rykkes i alle retninger med mindre, der står en stop-spærring og blokerer.

Stop-spærringen kan bruges, når en spiller slår et dobbelt slag. Spilleren der har slået det dobbelte slag, må bestemme hvor stop-brikken/spærringen skal stå, derefter kan ingen komme igennem den, ikke engang den spiller der placeret den.

Er begge stop-brikker/spærringer i brug på spillepladen, og der igen bliver slået et dobbelt slag, må spilleren flytte en af de 2 stopbrikker/spærringer til et nyt sted.

Ved et dobbeltslag, får spilleren også en ekstra slag.

Det gælder om, at fange modstandernes myre. For at kunne det skal man lande på et felt, hvor en myre fra modstanderen står, og samle dem op med ens egen magnet brik.

Hvis din fangst (modstanderen) tiltrækkes når du sætter din brik oven på, har du taget den til fange. Men afvises magneten modstanderen, så må modstanderen tage din brik og vende den om, og sætte den under sin brik og så er man selv blevet fanget.

Når nu man har fanget modstanderens myre, er det med at få fart på og komme hjem til myretuen. Fordi de andre myre kan lande på dig og fange både dig og din fangst.

For at komme ind i myretuen skal du slå præcis det antal øjne, som der er ind til din myretue. Slår man ikke det præcise antal øjne, kan man rykke med en anden brik eller lade turen gå videre, hvis man ikke har nogle brikker og rykke med.

Når man kommer hjem, til sin myretue med sin fangst, må man vende de fangede myre om og bruge dem til at samle puslespillet med dronningen. Det er kun de fangede myre fra modstanderne, der må bruges til brikker til puslespillet.

Får man 2 ens brikker til dronninge-puslespillet smides de, overflødige i fængslet, som passer til deres farve.

Lander man på feltet, med myren der er fængslet, må man få alle de myre som der er i fængslet. Er myrerne ens egne, skal de tilbage til de blankefelter ved myretuen og starte forfra. Men er det modstanderens myre, så må man fange dem alle sammen også selv om der ikke er til tiltrækningskraft og de bliver frastødt.

Det kan ske, at alle dine myre er blevet fanget og brugt til puslespillet og resten er i fængsel. Du har derfor ingen mulighed for at kunne rykke, sker dette skal du nævne et tal mellem 2 og 12 og kaste med terningerne. Bliver øjnene det tal som du sagde, får de dine myre ud af fængslet. Man har 3 runder til at prøve dette, lykkes det ikke er man ude af spillet.

Vinderen er den som først får samlet sit myredronninge-puslespil, af modstanderens brikker.

Hvis der kun er 2 spillere, får spillerne hver især 2 sæt myre i hver deres farve.

Spillerne skifter mellem at spille med hver farve, og må ikke rykke med begge farver i samme tur.

Der gælder også det samme med, at der ikke må manges myre i egen farve og kun samle myredronninge puslespillet med modstanderens farve myre. Myredronninge puslespillet skal bygges i den myretuen som svarer til den farve myre som fangede modstanderen.

Vores oplevelser med Myretuen

Myretuen er en rigtig familiespil klassiker, og vi har spillet det utallige af gange. Spillet er rigtig sjovt, udfordrende og nervepirrende fordi der hele tiden er en chance for at blive fanget. Det er nemlig ikke givet på forhånd, hvordan tiltrækningskraft er på myrerne.

Spillet har både været med på ferie og med vores datter, når hun har overnattet hos veninderne og det har også været lånt ud til vores venner.

Spillet er anbefalet fra 7 år og op efter, hvilet giver rigtig god mening. Der en nemlig en masse grundlæggende, spillekompetencer som skal være på plads for at kunne spille Myretuen. Eksempelvis; "at kunne vente på tur", "at kunne tælle øjnene på terningerne sammen", "at kunne tælle felterne", "samle puslespillet", "forstå grundlæggende regler" og "kunne tåle, at tabe og at ens myre bliver fanget".

Myretuen, et brætspil som taget længere tid end mange af de typiske spil for mindre børn. Mellem 20 og 45 minutter er typisk for spillet. Hjemme hos os, har vi alle sammen spillet det. Det kan nemlig samle hele familien, både voksne, store børn og de mindre børn.

Vi forstår godt, at spillet igen i år, er blevet kåret til Årets Familiespil 2020 af Index Retail, en spilpris-uddeling, som både er baseret på salgstal fra legetøjsbutikker og boghandlere og udvalgte testfamilers vurderinger.

Myretuen er et god gedigen genoptryk, af et klassisk familiespil. Det er kåret som Årets Bedste Familiespil - både for 30 år siden - og idag. Så det er et familiespil, der virkelig kan noget helt særligt, nemlig at hele familien hygger sig sammen og finder det sjovt og spændende.

- Tine Rasmussen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen