Alder: Fra 8 år | Spillere: For 2 - 6 deltagere | Spilletid: Ca. 45 minutter | Mærke: Quest Hunters | Antal: 1 spil i æske.
"Mr. Matrix virkelig sætter gang i tænkning, når opgaverne skal løses. Man skal både lave regnestykker, finde nogle bestemte ting på en stor planche, lave en slags puslespil. Man anbefaler, at de mindre børn får et stykke papir og en blyant, hvis de skal skrive noget ned eller f.eks. lave et regnestykke. De større kan måske udfordres ved at prøve at gøre det i hovedet. ”Mr. Matrix” ligner lidt, ”Fangerne på fortet”, her skal de bare ikke løbe fra rum til rum, men løse mange gåder. Jeg vil mene, at det optimale antal for dette spil er 4-5 personer, så alle kan være i gang uden, at forstyrre hinanden for meget"
En spilanmeldelse af Mr. Matrix
I det sidste årti begyndte Ecape Rooms og escape games, at blive mere og mere populære. Escape Room er et slags event, hvor deltagene bliver låst inde i et rum og må udforske deres omgivelser og løse diverse gåder og opgaver for at komme ud. Som regel får man 60 minutter til at komme ud ad rummet eller prøve at komme ud hurtigst muligt og slå andres tid. Man kan også prøve live Escape Room i Danmark og der finders Escape Room efterhånden mange steder (f.eks. i København, Århus, Aalborg, Randers).
Brætspilsverdenen er også rig på Escape Room spil. Der findes en hel serie, der hedder ”Exit”, som tilbyder forskellige eventyr, f. eks. ”Det mystiske museum”, ”Det ensomme fyrtårn” eller ”Den gådefulde villa”. Man kan næsten fra navnet gætte hvor spillet kommer til at foregår henne. ”Unlock!” og ”Deckscape” er også populære spil med flere titler under sig.
Men alle de spil er som regel for spillere fra 12+ (nogle er dog fra 10+). Hvad så med de yngre børn? De kan også lide gåder og hjernevridere. Mange har prøvet at løse nogle opgaver til f.eks en børnefødselsdag, når man laver en skattejagt eller i nogle computerspil.
Escape Room spil for børn
Vi var så heldige at prøve et nyt Escape Room spil, der hedder ”Mr. Matrix” og som er anbefalet til børn fra 8 år. Questhunters.eu står bag spillet og det er ret nyt (fra 2021). Alt materiale til ”Mr. Matrix” er på dansk.
Jeg prøver, at fortælle lidt om spillet uden at afsløre for meget.
Børnene er på lejrtur med klassen i skoven, men bliver under et natløb væk fra de andre deltager. I skoven finder man på et tidspunkt en hytte, som tilhører en troldmanden Mr. Matrix. Han arbejder på en trylledrik, der kan forvandle mennesker til rotter. Han er på ingen måde gæstfri og låser spillerne inde i hytten, da han ikke vil opdages. Troldmanden går ud for at finde de sidste ingredienser til trylledrikken, og spillerne har nu 45 minutter til at slippe ud af hytten, inden troldmanden er retur.
For at sætte spil i gang, skal en gamemaster (en voksen) læse regler og gøre alt materiale klar. Spillet indeholde f.eks. 2 plastikbokse med en kodelås hver, hvor i man låser en nøglebrik (eller en rigtig nøgle) og i den anden nogle brikker til en af de opgaver. Børnene bliver præsenteret for en introhistorie, som kan læses fra regelbogen eller lyttes på hjemmesiden. Og så sættes tiden i gang.
Formål med spillet er at finde en nøgle, som kan låse op for døren til troldmandshytte, så man kan undslippe.
Meget livagtigt
Det vi kan lide ved ”Mr. Matrix” er at alle props er rigtig gode: kasser med kodelås, plastikedderkopper, plancher med gåder. Alt det gør, at man virkelig kan mærke atmosfæren i spillet, og gør det livagtigt. Alle ting er med i kassen. Det eneste man skal finde selv er en lille skål, hvor man skal putte nogle af brikkerne. Og så kan man virkelig gør en stor indsats, hvis man pynter det rum, hvor man skal spille med edderkoppespind, stearinlys, mørklægge rummet.
Gamemasterens rolle er at vejlede børnene og give dem nogle hints, hvis de ikke lige ved hvor de skal starte henne eller hvordan man skal komme videre
Vores vurdering
Mine drenge er 7 og 10 år, og de synes, at det var sjovt at spille. Min ældste tog dog en førende rolle i opgaveløsning, men min yngste løste også nogle opgaver. Jeg foreslog dem, at de kan prøve skiftes til at løse gåder, så det vil være fair for dem begge. De fik en del hints, som satte dem på rette spor. Og de synes, at det var godt, med alt det halloween pynt (som skulle repræsentere troldmands ting).
Mr. Matrix virkelig sætter gang i tænkning, når opgaverne skal løses. Man skal både lave regnestykker, finde nogle bestemte ting på en stor planche, lave en slags puslespil. Man anbefaler, at de mindre børn får et stykke papir og en blyant, hvis de skal skrive noget ned eller f.eks. lave et regnestykke. De større kan måske udfordres ved at prøve at gøre det i hovedet.
”Mr. Matrix” ligner lidt, ”Fangerne på fortet”, her skal de bare ikke løbe fra rum til rum, men løse mange gåder. Producenterne anbefaler spillet for flere end 2 spillere, men jeg tror, at det bliver svært at spille det til en børnefødselsdag, hvis de bliver 8 og flere, da alle nok vil prøve alt, og det kan give en del konflikter (hvem skal gøre det, i hvilke rækkefølge). Jeg vil mene, at det optimale antal for dette spil er 4-5 personer, så alle kan være i gang uden, at forstyrre hinanden for meget.
Spilæsken er 26,5x26,5x8 cm, men når man har prikket alle spilstykkerne ud, så fylder de alligevel ikke så meget plads ind i æsken. Karton, som spillestykkerne er lavet af, er ikke så tyk, men når man tager i betragtning, at spillet kun spilles kan en gang, så er det fint.
Jeg vil sige, at ”Mr. Matrix” vil være en perfekt og speciel oplevelse for en børnefamilie (måske prøve det med nogle fætter/kusine). Jeg vil ydermere anbefale det til skolerne, når de laver en anderledes undervisning (fordybelsesdage, matematik dage osv.) og SFOer. Institutionerne kan sagtens bruge spillet mere end en gang og til de forskellige årgange (dette er en mening fra en pædagog).
Hvis man kan lide ”Mr. Matrix”, så kan man prøve et andet Escape Room spil fra Quest Hunters, som hedder ”Mr. Moon” og er rettet mod børn fra 10 år. Her kommer børnene en tur i rummet som astronauter
- Anastasia Redkina
Læs også spilanmeldelsen af Taco Cat Goat Cheese Pizza
Læs også spilanmeldelsen af Sushi Go!
Læs også spilanmeldelsen af Dragon Market