Mondo spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spillere: For 1 - 4 deltagere | Spilletid: Ca. 20 - 30 min | Antal: 1 spil i æske

"Som et simpelt, hurtigt spil fungerer det ganske godt. (Det kan være en fordel, hvis man har børn, som ikke gider eller har tålmodighed til at spille i længere tid). Det er tilpas udfordrende og bliver det for nemt, kan man sagtens selv finde på flere regler, som kan øge sværhedsgraden. Er det for svært, kan man vælge at sætte tiden op til 5 min. og fjerne den bonus som det giver at blive først færdig"

En spilanmeldelse af Mondo

Et spil der er nemt at lære, hurtigt at spille og kræver god koncentration.

Spillet er i en lille fin og solid spilleæske. Den indeholder 48 landskabsbrikker, spillevejledning på de nordiske sprog og en plasticpose til at samle brikkerne i, når spillet skal pakkes sammen.
Man skal derudover bruge papir, noget at skrive med og noget som kan måle tid (fx et minutur eller mobilen). Disse ting følger ikke med spillet.

Spillevejledningen er kort og overskuelig. Det tog os få minutter fra spillet var åbnet til vi begyndte at spille. Der var en enkelt lille ting vedr. nogle vandfelter, som ikke stod beskrevet i reglerne. Her valgte vi dog blot at tolke reglerne på vores egen måde.

Selve spillet

I Mondo gælder det om at få bygget den ø, som kan indbringe flest point ud af 9 brikker (er man 2 spillere kan man vælge at bygge en ø med 16 brikker i stedet), som skal ligge i et kvadrat på 3*3 brikker. Man spiller i alt 3 runder, hvor der tælles point efter hver runde og vinderen er den, som samlet set har flest point efter sidste runde.

Landskabsbrikkerne er kombinationer af forskellige former for terræn. Der er savanne, ørken, skov og vand.
Øen skal bestå af vand i alle yderkanter og må ikke have et vandfelt på inder-kanterne. Disse 2 vand-kriterier SKAL være opfyldt for, at man kan få point. Har man ikke opfyldt disse to kriterier, så får man altså 0 point i den pågældende runde uanset, hvordan øen i øvrigt ser ud. Det var her, vi ikke helt kunne læse os frem til om et forkert placeret vandfelt talte som en inderkant, hvis man ikke nåede at få lagt en brik ned ved siden af den.

Man skal lave så mange korrekte landskaber som muligt, ved at få formet firkanter som er i samme terræn. Får man langt en brik, som laver et ”Mis-match” – altså fx lægger en ørken kant mod en skov kant, giver det minuspoint. Når tiden at gå inden man har lagt alle 9 brikker, vil man få minus for de tomme felter.

På nogle af landskabsbrikkerne er der også dyr og/eller vulkaner. Hvis man har brugt brikker med vulkaner, risikerer man, at de kan give minus point. For at undgå dette skal man holde øje med sine modspillere. Den/de spillere som har flest vulkaner på øen, får 1 minus for hver. Så hvis du kan se din modspiller, har 2 vulkaner allerede efter 6 brikker, så sker der altså ikke noget ved, at du har en enkelt vulkan. Bare hold antallet under de andres – hvis du kan.

Alle dyr på øen giver 1 point, så hvis det er muligt, er det godt at vælge landskabsbrikker med dyr på. Men det er bare ikke altid, at det er så nemt lige præcist at finde den brik, som passer med dem, du har i forvejen, som også har dyr og ingen vulkaner. Det betyder, at du ofte bliver nødt til at prioritere undervejs. Nogle gange kan det være nødvendigt at ofre et par point på et par vulkaner, til gengæld for at få point for et landskab. Et korrekt (firkantet) landskab giver nemlig 2 point pr. stk.

Landskabsbrikkerne har på bagsiden også terræn. Her er der dog tale om et ”rent” terræn, som altså kun indeholder 1 slags - fx en brik kun med ørken. Man må selv vælge, hvilken side af brikken, man vil bruge.

En runde varer max 4 min. (Hvis man vil øge sværhedsgraden, kan tiden sættes ned til 3 min. eller omvendt)
Når tiden starter, går alle i gang med at finde de brikker, som de vil bruge til deres ø, som man bygger på bordet foran sig. Man må kun bruge 1 hånd og tage 1 brik ad gangen. Man vælger selv om man vil lægge den pågældende brik tilbage i bunken, eller om den skal bruges som en del af øen. Men bordet fanger. Når først man har lagt en brik foran sig som en del af sin ø, kan den altså ikke flyttes mere.

Den første spiller, som får lagt alle 9 brikker, får en bonus på 4 point.

Vores vurdering af spillet

Mondo er et spil, som er hurtigt at lære og det tager ikke særlig lang tid at spille. Max 15 min pr. spil.
I de første spil skal man lige ”lære fidusen”. Det mest frustrerende er, når man står og mangler én bestemt brik for at det hele falder på plads, og man opdager den ligger hos en modspiller.
Så er man ofte nødt til at prioritere og regne lidt på, hvad der så bedst kan betale sig ud fra de resterende brikker.

I nogle runder nåede de 4 min. ikke at gå før vi alle var færdige med at bygge vores ø. Men det er faktisk vores vurdering, at tidsfaktoren giver noget godt til spillet. Man kan mærke presset ved at tiden går. Vi brugte en mobil, som blev lagt til side, så man vidste ikke engang HVOR lang tid, der var tilbage. Det giver helt sikkert et ekstra stress-element til spillet, som gør det lidt sjovere. Ligeledes giver det et element, at der er 4 ekstra point til den spiller, som først har lagt de 9 brikker. Det er gode point at gå efter, men samtidig er det slet ikke nok, til at man kan bruge det som en strategi alene.

Man kan helt sikkert træne sig bedre og bedre i dette spil, men der er også lidt en tendens til at nogle bare er bedre til at spille det end andre. Vi kunne i hvert fald tydeligt se, at der var nogen, som var meget hurtigere til at kombinere og have overblikket end andre.
Som et simpelt, hurtigt spil fungerer det ganske godt. (Det kan være en fordel, hvis man har børn, som ikke gider eller har tålmodighed til at spille i længere tid).
Det er tilpas udfordrende og bliver det for nemt, kan man sagtens selv finde på flere regler, som kan øge sværhedsgraden. Er det for svært, kan man vælge at sætte tiden op til 5 min. og fjerne den bonus som det giver at blive først færdig.

Det egner sig fint til både 2-3 og 4 spillere. Dog kan der opstå lidt problemer, hvis man er 4 spillere, og har en spiller med, som ikke er så hurtig. Der er kun et begrænset antal rigtig gode brikker, så er man 4 spillere, så ryger de ret hurtigt. Det kan give en lidt større ulighed i spillet, da den langsomme spiller dermed hver gang er låst fast til brikker, som ikke passer eller giver minus point.

Det kunne også være en mulighed, at man lavede det til et turbaseret spil, hvis der er stor ulighed imellem spillerne. Stress-faktoren kunne så være, at man satte en tid på hvert træk. På den måde når de hurtige spillere ikke at hapse alle de gode brikker, inden man får set sig om. Omvendt skal man stadig tænke hurtigt, for at vælge den bedste brik inden tiden løber ud og næste spiller må trække.
Denne version er ikke en del af spillet, men vores eget forslag til en variation, der kan bruges, hvis der er en tendens til at det er den samme spiller, som vinder stort hver gang og den samme spiller, som kommer på sidstepladsen hver gang.

Så konklusionen er: et udmærket spil, med mulighed for at lave egne variationer, der passer til spillerne. Nok ikke spillet man finder frem til en decideret spilleaften, da hvert spil kun tager 10-15 min. Til gengæld et fint spil til en hverdagsaften, campingturen, færgeoverfarten osv.

- Joan Frederiksen

Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride – New York

Læs også spilanmeldelsen af Imagic

Læs også spilanmeldelsen af Colour Brain

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen