Lynhistorier spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: 30 - 60 min. | Spillere: For 2 - 6 deltagere

En spilanmeldelsen af Lynhistorier

Alder og sværhedsgrad

  • Lynhistorier handler ikke om at præstere eller vinde, derfor er der heller ikke nogen
  • defineret sværhedsgrad på spillet. Du kan spille det med hvem som helst og praktisk talt hvor som helst.
  • Der er reelt hverken alders- eller tidsbegrænsning, dog kan det anbefales fra 6 år og opefter.
  • Regler og kort er på dansk, engelsk, svensk og norsk.

Generelt om spillet

Lynhistorier er udgivet af producenten Klodshans for viderekomne og udviklet af Pernille Jacobsen og Henrik Krogh, som står bag virksomheden.

De beskriver selv på deres hjemmeside Klods-hans.com, at de ”… siden 2001 har leget med livet, som det former sig på en arbejdsplads, zoomet ind på situationer fra hverdagen, spolet frem og tilbage og prøvet nye roller af og leget med den nye ønskede virkelighed.”

De ønsker at skabe nærvær mellem mennesker via leg, spil, rollefordeling og struktur. Dette kommer til udtryk i spillet Lynhistorier, hvor deltagerne fortæller historier, som de får gravet frem fra minderne via fortællekort med en kort tekst på.

Teksten er udformet således, at den med få ord skaber genklang i spillernes erindringer. En tekst kan f.eks. lyde således: ”Jeg havde sommerfugle i maven”.

Med så simpel en sætning kan der dannes flere forskellige billeder i ens erindring, som kan munde ud i en historie. Den historie kan spilleren fortælle på 3 min., det er den tid timeglassets sand tillader.

Jeg kommer selv i tanke om første gang, jeg skulle prøve min spritnye racercykel, som jeg fik af min mormor og morfar til min 5-års fødselsdag. Straks husker jeg sommerfuglenes basken med vingerne, en kilden fornemmelse i maven og maj-solens sommervarme. Alt i alt et godt minde, der atter bliver vakt til live.

Jeg har haft anledning til at spille Lynhistorier ved flere lejligheder. Det har været en god hjælp til at lære mere om mine vejlednings-elever på skolen, da jeg fik ting at vide om dem, som normalt ikke ville dukke op i en vejledningstime.

Det har været virkelig godt for vores relation, da de også tilsvarende har lært ting om mig. Det har bidraget til at udvikle deres lytteevner og evne til socialt samspil, idet de skulle prøve blot at lytte og kun én gang undervejs måtte stille spørgsmål og kun én gang fortælle deres egen erindring om mit fortællekort.

Disse egenskaber har jeg også søgt at udvikle i min danskundervisning ved at tage Lynhistorier med. Det har været en god måde at skabe større sammenhold på mine danskhold og en måde at hjælpe dem til at blive bedre fortællere.

Særligt da de har skullet bringe deres sanser i spil ved at genkalde sig lugte, lyde, farver og følelser. Det er også egenskaber, som har gavnet deres skrivearbejde, hvor Lynhistorier f.eks. har været brugt som en starter i novelleskrivning, eventyr og essays, da de har kunnet bruge egne erindringer i deres skriverier.

Jeg har anbefalet Lynhistorier til mine kollegaer, som har haft det med i deres undervisning og til gangmøder. Det blev så populært, at vi måtte købe et eksemplar til skolen også, da mit ellers hele tiden var udlånt. Eleverne har også selv siddet med det i aftenvagterne og delt deres historier med hinanden.

Det her med at dele historier med hinanden er også hele essensen bag spillet, hvilket jeg synes er så fint illustreret i de videoer Pernille og Henrik har lavet.

Her fortæller de, at hele ideen startede med denne ældre kvinde, som delte en helt almindelig hverdagshistorie med Henrik. Det førte videre til fortællingen om Moth i New York, hvor mennesker stillede sig op på scenen og delte en historie fra deres liv. Hvilket igen ledte videre til tanken bag spillet Lynhistorier.

Det handler ikke om at være en fantastisk historiefortæller. Det handler ikke om at være vildt original i sine ideer til en fortælling. Nej det handler om at dele den lille historie fra minderne, og det handler om at være en god tilhører, en god lytter. For hvis der er en god lytter til stede, skabes der plads til en god historie. Det håber jeg, at andre, som prøver spillet Lynhistorier, også vil opleve.

Spillets komponenter

  • 100 fortællekort med tekst på dansk, norsk, svensk og engelsk
  • Et timeglas med sand til højst tre minutter
  • Hjælpekort, som sætter nye tanker i gang hos fortælleren
  • To slags hjælpebrikker som kan anvendes af lytterne.
  • Spilleregler på Dansk, Norsk, Svensk, og Engelsk

Regelbogens tilgængelighed

Reglerne for spillet er velbeskrevet i de medfølgende regelbøger. De er let tilgængelige, og der er velafgrænsede afsnit for delene i spillet.

Dog kunne jeg godt ønske mig, at hjælpekortene er bedre beskrevet. Er der forskellige kort, som hører til de forskellige fortællekort? Der er nogle af hjælpekortene, som ikke rigtigt passer til fortællekortene, hvorfor de skaber mere forvirring end de egentligt hjælper.

Det er dog også den eneste anke jeg har ift. reglerne. De kan også let forsimples, så man fjerner de komponenter som er hjælpebrikker og hjælpekort. De giver en god dimension til spillet, men det kan også spilles uden, hvilket bare er en ekstra bonus.

Timeglasset er jeg både for og imod. For nogle kan det være gavnligt, at der er en tidsbegrænsning, så de ikke sidder og fortæller i alt for længe. Dog kan det også opleves som om, at man er nødt til at bygge på og bygge på.

Det kan dog let afhjælpes ved at få talt om det inden. En historie behøves ikke at være lang for at være god. Det hjalp mine elever rigtig meget, da de så pludselig havde mange minder, de kunne dele.

- Camilla Liv Pedersen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilKlodshans

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen