Luksus Kalaha spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 5 år | Spilletid: Ca. 5 - 10 min. | Spillere: For 2 deltagere

"Kalaha er et klassisk familiespil, hvor børnene får lov til at stifte bekendtskab med taktik. Når vi spiller med vores datter på 5 år, er vi heller ikke i tvivl om, at kun er begyndt at forstå taktik, matematisksans og sandsynlighedsregning via Kalaha. Kuglerne er lavet af, glas i en flot sort farve, som passer smukt mod det lyse træ, som brættet er fremstillet i. Brættet er lavet af solidt lyst gummitræ, med en meget fin træstruktur, det fremstår meget robust..."

Luksuriøs træudgave af det klassiske Kalaha brætspil

Vores datter Agnes på 5 år, startede i august måned i storbørnsgruppen. Storbørnsgruppen er en gruppe for de kommende børnehavebørn i børnehaven.

Mange gange når vi skulle hente hende i børnehaven, sad hun i skyggen og spillede kalaha med de andre børn. Børnene sad nærmest i kø, for at komme til at spille det.

Lige der kom jeg selv i tanke om, at jeg da selv i min år som barn, virkelig elskede at spille kalaha. Jeg fik altid klø, af min storesøster og jeg ved stadigvæk ikke i dag, hvad hendes taktik var.

Historien bag kalaha

De fleste kender nok kalaha-spillet og det er der en grund til. Mancala eller Kalaha som vi kalder spillet i dag, er et spil der stammer tilbage fra 300-tallet e.kr.

Spillet stammer fra Nord-Afrika og højst sandsynligt fra Egypten. Der har man fundet mancala-spil lavet i ler, med tilhørende små sten. Der er også fundet mancala-spil udskåret i eksotisk træsorter og stenarter.

Den variant af mancala, som vi i dag kender som Kalaha, blev normaliseret i 1940 af amerikaneren William Julius Campingon Jr.

I England kaldes Kalaha også for Sowing-game, altså "så-spillet". Måske fordi de for 7000 år siden, måske sad og spillede med frø og puttede dem ned i hullerne.

Dette klassiske spil, har været spillet i mange varianter de sidste mange tusind år.

Om Luksus Kalaha Spillet

Kalaha er et bræt-spil for 2 spillere, der sidder overfor hinanden med spillet imellem sig.

Hver spiller har 6 ambos (små huller) og en kalaha (stort hul) for enden af brættet.

Hver spiller råder over de 6 ambos, der er udfor spilleren og kalahaen til højre for spilleren.

I hver ambos skal der placeres 6 kugler, begge kalahaer skal være tomme.

Den spiller der starter, tager kuglerne fra en af sine ambos og fordeler dem i de andre ambos fra venstre mod højre og i egen kalaha (modstanderens kalaha springes over).

I den ambos hvor den sidste kugle ryger i, tager man de kugler fra denne op og fortsætter.

Rammer den sidste kugle spillerens kalaha, må spilleren vælge hvilken ambos, han vil starte med så længe det på egen side.

Rammer spilleren en tom ambos, er turen færdig og går videre til den anden spiller.

Sådan fortsættes sådan indtil, at den ene af spillerne har fået tømt alle dens ambos. Denne spiller får derefter, de tilbageværende kugler i modspillerens ambosser, de ligges i spillernes kalaha.

Den spiller der var flest kugler i sin kalaha, har vundet spillet.

Spillet kan spilles med 6 kugler i hver ambos, altså i alt 72 kugler.

Eller med 3 kugler i hver ambos, i alt 36 kugler.

Lavet af stærke materialer

Denne udgave af kalaha som vi har testet, er uden tvivl i luksus-klassen.

Kuglerne er lavet af, glas i en flot sort farve, som passer smukt mod det lyse træ, som brættet er fremstillet i. Brættet er lavet af solidt lyst gummitræ, med en meget fin træstruktur, det fremstår meget robust.

Træet i spilpladen kommer fra udtjente gummitræer, som har været brugt til latex udvinding i minimum 25 år, inden de er blevet fældet og lavet om til industrielt træ, hvorefter nye hurtigt voksende træer bliver plantet i samme skovstykke.

Gummitræer betegnes derfor ofte som det "miljørigtigte" valg, da de sikrer et bæredygtigt skovbrug i flere sydlige lande, men varmt klima.

Således kan vi herhjemme spille Kalaha i en fantastik luksus-kvalitet og med god samvittighed for naturen, det er virkelig win-win.

Brættet måler 68*18*3 cm og der medfølger 75 glaskugler.

Vores erfaringer med Kalaha-spillet

Kalaha var for vores vedkommende, en glemt skat, der blev fundet frem igen. Det har på mange måder, beriget vores familie med en fælles spille-entusiasme, fordi vi alle har mange gode kalaha-erindringer med os.

At spille Kalaha er blevet en ny morgenrutine i vores lille familie. Det at stå op og spille sammen om morgenen, gør bare at vi er sammen, og får hygget os socialt allerede fra dagens start.

Derfor har vores Kalaha-spil også fået sin faste plads på spisebordet. Spilletiden er kort, ligger mellem 5 til 10 min afhængigt af kugleantallet, hvilket jo gør, at vi forældre ofte er lette overtale til et spil.

Alle forældre kender til det, at have sagt ja til at spille et børnespil og virkelig bare kede sig, men hvad gør man ikke for sine børn. Det kommer næppe til at ske med Kalaha, for kalaha kan noget helt særligt...

Det er et spil som både er taktisk, sjovt og udfordrende for både børn og voksne. Det er langt sjovere for børnene og spille imod voksne, når begge parter har det sjovt.

Kalaha er et klassisk familiespil, hvor børnene får lov til at stifte bekendtskab med taktik.

Når vi spiller med vores datter på 5 år, er vi heller ikke i tvivl om, at kun er begyndt at forstå taktik, matematisksans og sandsynlighedsregning via Kalaha.

Hver træk bliver nøje udvalgt og beregnet. Jeg må indrømme at hun tit vinder, uden at det er hensigten.

Selv om brættet er stort, at have med rundt omkring, har det ikke været en hindring. Det har blandt andet været med i kolonihaven hos farmor, hvor der er blevet spillet om is og om opvasken.

- Tine Rasmussen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilLegebyen

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen