Logik spilanmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende spil på Legebyen.dk!

Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 20 - 30 min | Spillere: For 3- 7 deltagere

"Vi synes, at udgaven for viderekomne var den sjoveste, fordi det var mere abstrakte udsagn, men vi havde fordelen af at have begge spil. Har man ikke det, vil jeg klart anbefale at prøve begynderudgaven først, så man kan prøve spillet af. For det er mere ”underligt” og pudsigt i sin ordlyd, end i hvert fald jeg er vant til. Jeg kan derfor forestille mig, at de fleste af dem, jeg kommer til at spille det med, vil foretrække begynderudgaven. Måske vi så på sigt, vil forsøge os med udgaven for viderekomne..."

En spilanmeldelse af Logikspillende

Logik – for begyndere og Logik - for viderekomne

Reglerne går i al sin enkelhed ud på at gennemskue logikken i udsagnet på kortene.

Gætter man rigtigt, får man kortet, og vinderen er den med flest kort, når alle kortene i bunken er væk.

Der er 3 svar muligheder: JA, NEJ og SLUDDER.

Hver spiller har 1 chance for at gætte – og det er således kun ens første svar, der gælder.

Logik er et alle-mod-alle spil, og der kræves ingen forhåndsviden omkring f.eks. strikkede vanter eller varme saunaer, men blot viden om modsætninger, og et stribet vante ikke også kan være ternet (selvom der er striber i tern, så er stribet og ternet to forskellige ting, hvorfor den ene udelukker den anden). Og så skal man være indstillet på at udsagnene er fjollede og føles gentagende, selvom de ikke er det.

Ifølge reglerne skal man skiftes til at læse kortene op – vinderen af kortet, læser næste kort i bunken. Man kan dog også sagtens lade den samme person om at læse op, men så kan kortlæseren ikke være med til at svare.

Kortene består af udsagn med oplysninger om et objekt, f.eks. ”Kan en varm sauna, der er lukket, være tom, hvis den er nymalet?” (svaret er Ja)

Begge spil består hver af 90 kort med henholdsvis 12 og 10 forskellige temaer/objekter i begynder og viderekomne; bl.a. en kat, en rocker, en slagter og en karamel. Alle objekter har mindst 6 tilhørende kort. Kortene ligger i æsken i 3 bunker à 30 kort – så kan man selv vælge, om man vil spille 1, 2 eller alle tre bunker samtidig.

Reglerne er således nemme og hurtige at sætte sig ind i. Derudover består Logik ikke af en spilleplade, spillebrikker eller andet end de 90 kort, og derfor er Logik et spil, man kan tage med sig; f.eks. tog-, bus- eller bilturen, hvis man skal køre langt.

I Logik for begyndere består udsagnene af 3-4 informationer inkl. et objekt, f.eks. ”Kan en glashylde være lavet af træ hvis den er ren?” eller ”Kan en firkantet karamel være rund hvis den er blød?” I begge tilfælde er svaret ”Nej”, fordi glashylden ikke også kan være lavet af træ og karamellen ikke kan være både firkantet og rund. Karamellen snød mig, fordi jeg tænkte, at den vel godt kunne være rund – altså i smagen. Men det var ikke korrekt.

Udgaven for viderekomne består af 5 information inkl. et objekt, f.eks. ”Kan en syg bæver, der er vågen, være mæt, hvis den sover?” Svaret her er ”sludder” – for udsagnet er selvmodsigende, da bæveren ikke både kan være vågen og samtidig sove. Om den er syg og/eller mæt har ikke noget med sagen at gøre, men er blot med til at skabe forvirring.

Der står i spillevejledningen, at det er umuligt at lære udenad. Selvom temaerne er de samme, går elementer af udsagnene igen på tværs af temaerne, men med et tvist, hvorfor man ikke på forhånd kan vide, at kortet ”med den fulde svensker” er enten Ja/Nej/Sludder – for der er flere kort med en fuld svensker.

4 personer, 1 bunke à 30 kort tager omkring 15 minutter at komme igennem – uanset udgaven. At man selv kan bestemme, om man vil spille 1 eller flere bunker gør Logik til et spil, man kan spille, uanset hvor lidt eller meget tid man har; for det er ikke påkrævet at man når til f.eks. 500 point som i kortspillet 500, eller at man kommer hele pladen rundt som i diverse brætspil med et start- og et slutfelt.

Ifølge spillevejledningen er Logik for 3-7 deltagere fra 10 år. Det lyder dog lige lavt nok sat. Logik for begyndere tror jeg dog er for børn ældre end 10 år. Måske 14-15 år, når de har fået en lidt mere abstrakt tankegang og kan håndtere mange oplysninger på én gang. Endvidere skal man have kendskab til modsætninger og vide, hvordan disse logisk forhold sig til hinanden; at de udelukker hinanden, idet en ”skallet professor ikke også kan være langhåret”. Samt være hurtig til at tænke.

Logik for viderekomne er endnu mere kompliceret og er derfor kun for endnu større børn og voksne. For her består udsagnene af endnu flere oplysninger, der skal gøres rede for.

Vi synes, at udgaven for viderekomne var den sjoveste, fordi det var mere abstrakte udsagn, men vi havde fordelen af at have begge spil. Har man ikke det, vil jeg klart anbefale at prøve begynderudgaven først, så man kan prøve spillet af. For det er mere ”underligt” og pudsigt i sin ordlyd, end i hvert fald jeg er vant til. Jeg kan derfor forestille mig, at de fleste af dem, jeg kommer til at spille det med, vil foretrække begynderudgaven. Måske vi så på sigt, vil forsøge os med udgaven for viderekomne.

Fordi for nogen vil det være godt, at det er de samme 10-12 objekter der går igen (afhængig f udgaven), mens det for andre vil blive kedeligt. Men det er en smagssag, og nogen vil mene at det at det er få objekter gør det nemmere at overskue, mens andre måske vil synes det er sværere, fordi man skal lytte godt efter, fordi nogle af sætningerne går igen – men med et tvist, der adskiller svarmulighederne fra hinanden. Er man nogen af dem, der synes det er træls, at det nogle gange er de samme 1-2 objekter i træk i løbet af flere kort – og forudsat man har begge spil – kan man jo overveje at blande kortene spillene i mellem. Teksten ”Logik for ” er farvekodede – begyndere er sølv, mens viderekomne er guld – og det er derfor muligt at sortere kortene fra hinanden igen, hvis man blander. At blande spillene kan også være en idé, hvis man spille blandede børn og voksne; så bliver det ikke hurtigt kedeligt for de voksne at spille, og børnene kan være med – og få trænet deres logiske evner.

De fleste spil er i dag lavet med henblik på at være 4 eller et andet lige antal spillere. Men her skiller Logik sig positivt ud; fordi Logik er et alle-mod-alle spil, gør det ikke noget, at man er et ulige antal. Dvs. at Logik er et spil, man kan hive frem, hvis du nu ikke lige var muligt for alle 4 medspillere at mødes, eller hvis nogen hiver en ekstra person med, og man derved bliver et ulige antal spillere. For selvom det fungerede fint for os at spille 4 personer, vil jeg alligevel anbefale, at Logik bliver spillet, hvis man enten er færre eller flere end 4 personer.

Dette anbefaler jeg, fordi Logik jo har 3 svarmuligheder; så spiller man 3 personer er man reelt set kun 2 spillere til at gætte, hvorfor der er risiko for, at svaret ikke bliver gættet. Er man 5 personer eller flere om at spille er der reelt set flere end 4 spillere til at svare, hvorfor svarhastigheden også bliver et element – for måske var en anden hurtigere end én til at komme med den sidste og tredje svarmulighed? Men da vi spillede 4 personer, var der jo 3 spillere til at svar, hvilket betød, at man godt lidt kunne lurepasse på de svære udsagn, fordi hvis de 2 andre gættede forkert, jamen så var man jo selv sikker på at vinde kortet.

Husk dog altid at blande kortene godt, inden I starter med at spille. For det kan hurtigt blive træls, hvis det samme objekt går igen i 3-4+ efterfølgende kort. Det var i hvert fald vores største anke. Men at spillets 90 kort er fordelt på kun 10-12 temaer giver dog rigtig god mening, netop fordi det er et spil, man ikke skal kunne lære udenad.

- Desiré Diget Andreasen

Bestil Logik spillene her...
Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilDanspil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris799,95 kr
På lager
Se varen