Ligretto spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 10 - 20 min. | Spillere: For 2 - 12 deltagere

"Det er et spil, hvor man virkelig skal koncentrere sig, og der er også en vis risiko for at et kort eller to kan ske at blive krøllet lidt i kampens hede. Jo flere spillere man er, des mere skal man koncentrere sig, og der er ikke tid til at læne sig tilbage, og se hvad de andre mon gør. Det er et anderledes og sjovt spil, fordi man er ”på” hele tiden og får pulsen lidt op..."

Ligretto i rød, grøn, blå og gul

Ligretto er et kortspil, som har taget nogle elementer fra andre kortspil, vi kender i forvejen og samlet det i et nyt spil. Der findes 3 forskellige kasser/spil. En blå, rød og grøn udgave (derudover en gul som er juniorudgaven).

Der er som sådan ikke forskel på de forskellige udgaver udover, at det er forskellige farver på kortene i de 3 udgaver. Det er lige meget, hvilken af de 3 udgaver, man køber, da alle 3 kan spilles individuelt og er med de samme regler.

Har man 1 spil, kan man spille 2-4 spillere, har man 2 spil kan man spille 2-8 spillere og har man alle 3 spil, kan man spille 2-12 spillere.

Man kan ikke spille flere, hvis det er flere spil af samme farve, da bagsiden på kortene i så fald vil være ens og det er ret vigtigt, at ingen har samme bagside-farve.

Spillet er samlet i en lille kasse, som er nem at tage med sig. Hvis man synes, at kassen er for ”uhandy”, kan man bare tage kortene op derfra og samle med en elastik i stedet.

Spillet minder lidt om Mattels Skip-Bo og spillet ”nervekrig”, som spilles med almindelige spillekort.

Sådan spiller du Ligretto

Hver spiller får et sæt kort med hver sin farve på bagsiden. Man lægger mellem 3 og 5 kort (afhængig af hvor mange man spiller) med talsiden opad foran sig, samt 10 kort i en stak med talsiden opad (dette er ligretto stakken, som man skal komme af med hurtigst muligt). De resterende kort er reservestakken, som man også skal bruge undervejs.

For at komme af med sine kort skal man bygge stakke op i midten af bordet fra 1-10. Disse stakke må/skal alle spillere bruge. Har man et 1 tal i sin Ligretto-stak eller iblandt de 3-5 kort, man har lagt foran sig i sin egen række, må man lægge dette ud på midten af bordet og starte en fælles stak. Nu kan man så fortsætte med at lægge nr. 2 -3 – 4 og så fremdeles ovenpå i den samme farve vel at mærke.

Kan man ikke lægge noget ud, kan man bruge reservestakken. Dette gøres ved at man vender 3 kort ad gangen og bruge det 3. kort, der kommer frem. Sådan må man fortsætte igen og igen. Kommer man igennem sin reservestak, blander man kortene og fortsætter igen med at vende 3 kort ad gangen.

Men det gælder om at være hurtig – for alle spiller på samme tid!

Det gælder altså om at holde øje med sine egne kort, vende nye kort og samtidig holde øje med modspillernes kort og de fælles stakke på bordet – så hold tungen lige i munden.

Sådan vinder du i Ligretto

Hvis en person når at komme af med alle sine kort i Ligretto-bunken, skal personen råbe ”Ligretto – stop”. Ingen må nu røre flere kort og der skal tælles point. Faktisk kan man godt komme ud for, at personen der først kom af med sine kort i Ligretto-stakken - ikke er den, der vinder spillet.

Point tælles ved at resterende kort i Ligretto-stakken giver 2 minus pr. stk. og hvert kort i fællesstakkene på midten af bordet giver 1 point.

Det er her, det er særligt vigtigt, at man netop har hver sin bagside farve, da det skal bruges til at tælle point fra fællesstakkene, så man kan se, hvor mange kort hver spiller har lagt ned i midten.

Spillet anbefales fra 8 år og vurderes til at tage cirka 10 minutter. Vi har spillet det nogle gange og vores gennemsnitstid har lagt på cirka 18 minutter. Det er vores vurdering, at man sagtens kan spille det fra 8 år og måske også lidt yngre. Det er et simpelt opbygget spil, så hvis man kan tal-rækkefølgen fra 1 til 10 er det muligt at spille med.

Det er et spil, hvor man virkelig skal koncentrere sig, og der er også en vis risiko for at et kort eller to kan ske at blive krøllet lidt i kampens hede.

Jo flere spillere man er, des mere skal man koncentrere sig, og der er ikke tid til at læne sig tilbage, og se hvad de andre mon gør. Det er et anderledes og sjovt spil, fordi man er ”på” hele tiden og får pulsen lidt op.

Ligretto er et spil med fællestræk med andre kortspil, men særligt muligheden for at man kan spille 12 personer på én gang, gør at det virkelig skiller sig ud. Vi har endnu kun haft 2 udgaver af Ligretto i spil, men har allerede besluttet os for, at købe den sidste udgave og tage et spil med hele familien, hvor vi er 11 personer.

- Joan Frederiksen

Billeder af Ligretto med mange spillere

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen