Vi har dog mange andre spændende brætspil på Legebyen.dk!
Alder: Fra 18 år | Spilletid: Ca. 30 - 60 min. | Spillere: For 4 eller flere deltagere
"Det gav et frisk element i spillet, og det var morsomt, at man kunne sidde og grine lidt med, af de ord man selv havde fundet på, når en anden skulle forsøge at forklare sig frem til det pågældende ord..."
Rødmer du nu?
Hvis man kender til Alias spillet i nogle af de andre udgaver, så kan man hurtigt se, at denne udgave lægger sig meget op ad de andre versioner. Endnu engang gælder det om at kunne forklare alverdens ord, uden at ”bryde reglerne”, og på en måde så holdkammeraterne kan gætte flest mulige indenfor den givne tid.
Spillevejledningen er kort og den er let at forstå. Man kan derfor ret hurtigt gå i gang med spillet efter man har pakket det ud. Der er 6 spillebrikker i forskellige farver, og man spiller i hold. På æsken står der 4+ spillere. Vores vurdering er, at man max skal være 3 spillere på hvert hold, hvilket vil sige minimum 4 spillere og maximum 18 spillere, hvis alle 6 brikker er i spil.
Det anbefales til 18 år og opefter og spillet lægger meget op til, at det er frække, vovede og grove ord, som er med i denne udgave. Som det ses på æsken, så lægger det op til, at kortene (altså ordene) vil få dig til at rødme. Det var dog ikke helt tilfældet.
Ud af de kort vi indtil videre er stødt på igennem spillet, så har der faktisk kun været et enkelt ord, som vi opfattede som decideret ”frækt” – det var ordet ”erektion”.
Nu har vi ikke kigget ALLE kort igennem og det er muligt, at der er flere ord som er tilsvarende eller mere frække end det. Men det virker nu som et meget politisk korrekt spil – så at sige.
Umiddelbart vil vi – ud fra de ord vi har set indtil videre – sagtens kunne spille det med nogle fra ca. 15 års-alderen og opefter.
Hvad med indholdet?
På æsken står der spillet tager 45+ minutter, hvilket ikke er helt ved siden af. Det kommer selvfølgelig an på hvor god man er til at forklare og til at gætte. Vi var ret gode til at nå en del ord for hvert træk, og kom derfor ret hurtigt rundt på spillepladen, og det passede meget godt med at det tog lige knap 45 min.
Der er ikke så mange felter rundt på spillepladen, hvilket er med til at et spil ikke tager så lang tid, som nogle af de andre varianter. Bliver man glad for at spille det, er det jo nemt lige at snuppe et spil mere.
Der er en ny variation i denne udgave, som vi ikke er stødt på før.
Her skal man nemlig selv være med til at finde på ord, der skal forklares. I starten var vi ikke begejstret for den ide og tænkte først, at vi da bare kunne springe den del over, og kun spille med de kort, som var lavet til spillet. Men vi prøvede det nu alligevel, og det viste sig, at være ret underholdende på den måde.
Alle skrev ord på et kort, så det passede med, at der altid var minimum 12 kort i den medfølgende æske. Når man passerede nogle specielle felter på spillepladen, skulle man i næste runde trække kort fra denne æske, og forklare de hjemmelavede ord i stedet for dem, der allerede var lavet i spillet.
Vores erfaringer med spillet
Det gav et frisk element i spillet, og det var morsomt, at man kunne sidde og grine lidt med, af de ord man selv havde fundet på, når en anden skulle forsøge at forklare sig frem til det pågældende ord.
Det viste sig så faktisk også, at vi indimellem kunne have svært ved at gætte et ord, som vi selv havde skrevet på kortet, når en anden skulle forklare det, da man måske ikke lige havde tænkt i samme baner ift. hvordan det kunne forklares. Her har man jo så muligheden for at gøre det endnu mere frækt, hvis man ønsker det.
Det er vigtigt i lige netop den del af spillet, at man tænker sig lidt om, når man skal skrive et ord på kortet. Det må gerne være noget sjovt og også udfordrende, men det ødelægger spillet, hvis man gør det ALT for svært.
Det er så spillemæssigt heller ikke altid en fordel, da man jo selv risikere at trække det kort, man selv har skrevet og skulle forklare det for sin medspiller.
Vi valgte at skrive videre på de samme kort, som vi var startet med i stedet for at tage nye hele tiden, og så var det jo bare altid at læse det nederste ord på kortet, så man vidste, at det var det nyeste ord, der endnu ikke havde været forklaret/gættet.
Selve kortene er lavet således, at der er en grå og en blå side. Det gør det nemmere at sikre, at man putter kortene i ”den hemmelige æske” med tekstsiden nedad. Ligeledes når man skal bruge kortene, kan man bedre se, hvorledes man tager dem ud af æsken uden selv at komme til at se flere kort end dem man selv skal forklare. Der er mulighed for at skrive 6 ord på begge sider af kortet.
Det er dog vigtigt, at man igennem samme spil på forhånd er enige om, hvorvidt man skriver på den blå eller den grå side, for netop at få ovenstående fordel ved det. Der er en blyant med i spillet, og kortene er lavet således, at det er nemt at skrive med blyant derpå, hvilket også gør det muligt at viske ud og bruge kortene igen og igen.
Der er dog en hel del kort med, så man ikke behøver at viske ud og genbruge sådan lige med det samme.
En fin variation af ALIAS spillene, som er nem at gå til og med et nyt element, der giver mulighed for, at man selv bestemmer i hvilken retning spillet skal gå.
- Joan Frederiksen
Læs også anmeldelsen af Alias: Kvinder Mod Mænd
Læs også anmeldelsen af Familie Alias