Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 20 min. | Spillere: For 2 - 6 deltagere
"Derhjemme var mine søskende og far ret vilde med det, og spurgte efter flere spil, da vi var færdige med det første. På mit arbejde med alle de skønne teenagere, var det også ret eftertragtet. Jeg spillede flere runder, da der var kø til at være med :D Det vil jeg vove at påstå er en indikator på en ret god succesrate."
Introduktion til L.A.M.A.
I 2019 var L.A.M.A et af de kun tre spil, der blev nomineret til den prestigefyldte pris Spiel Des Jahre (årets spil i Tyskland).
Prisuddelingen Spiel Des Jahres betragtes af rigtige brætspilsfans, som et modsvar til filmverdenens Oscar-uddeling. Når Spiel Des Jahres anbefaler et spil, så lytter hele brætspilsverdenen! L.A.M.A. vandt dog ikke prisen som Årets Spil i 2019, den gik i stedet til Just One spillet. Dog er det en meget stor ære, blot at være nomineret.
L.A.M.A er et spil, som hurtigt kan læres. Det er et let tilgængeligt spil, der er hurtigt indlært. Det er sjovt og intuitivt og kan også læres uden voksen deltagelse.
Generelt om spillet
Når man siger L.A.M.A tænker man straks på et lidt spyttende, kamelagtigt dyr… så mine første tanker gik henimod, om det var et spil, der handlede om at spytte længst eller lignende. Ikke at det ikke kunne være sjovt også… Meeeen jeg var ret positivt overrasket over, at det var et lidt mere Uno-lignende kortspil.
Det er et enkelt spil med ikke alt for mange og komplicerede regler, hvilket jo også er noget af det, som har givet Uno den succes, som de er kendt for, og som det udemærker sig ved.
L.A.M.A giver et glad indtryk, når man bladrer igennem kortene og reglerne, så det smitter af på selve spillet også. Det henvender sig til flertallet over 8 år, da det hverken er for svært til de yngste og for kedeligt til de ældste.
Derhjemme var mine søskende og far ret vilde med det, og spurgte efter flere spil, da vi var færdige med det første. På mit arbejde med alle de skønne teenagere, var det også ret eftertragtet. Jeg spillede flere runder, da der var kø til at være med :D Det vil jeg vove at påstå er en indikator på en ret god succesrate.
L.A.M.A er udviklet af den tyske herre Reiner Knizia, som designer spil på fuld tid i England. Han udgav sit første spil i 1990, det var spillene Gold Digger og Desperados. Han er sidenhen blevet en af de spil designere inden for den verden med mere end 600 spil og bøger på CV’et.
Han har blandt andet udgivet spil relaterende til Lord of the Rings, Game of Thrones, Lego og Monopoly. Han har vundet flere priser, end jeg lige vil nævne her, men det er fra mange forskellige lande. I 2019 udgav han spillet L.A.M.A, som dette blogindlæg handler om.
Det er som nævnt et samlende spil, der kan spilles på tværs af aldersgrupper. Det er en lille kompakt æske, som er nem at have med i tasken, så den er oplagt til familieferier.
Jeg havde skrevet den på listen over spil, der skulle med på skoletur, hvis det blev til noget. Nu er jeg lidt mere tilbageholdende med at spille det på arbejdet, da kortene er af så god og lækker kvalitet, at jeg ikke vil laminere dem for at kunne spille corona-venligt ?.
Spillet bliver hurtigt lidt strategisk, da det handler om, at man skal komme af med sine kort hurtigst muligt i en rækkefølge, der er ret velbeskrevet. Dog kan man også melde pas, men får så sine resterende kort på hånden som point. Det lyder jo umiddelbart ret godt, dog med den undtagelse at det handler om at have færrest point, når spillet slutter.
Man begynder hurtigt at tænke over, om det mon er det værd, når man trækker nye kort på hånden, for tænk nu, hvis man ikke når at komme af med den igen ?
Spillets komponenter
Æsken illustrerer en smilende lama omgivet af nogle stærke farver, der giver den et glad udtryk. Der er en regnbue i baggrunden, som er kendt for at signalere lykke, held og bedre tider, hvilket L.A.M.A rammer meget godt.
Når du åbner æsken, finder du 50 kort med et lækkert finish. De er flot illustreret med lamaen på bagsiden og tal i farver på forsiden, derudover er der LAMA kortene.
Der er 70 pointbrikker I hhv. sort og hvid.
Regelbogen består også af illustrationer og beskrivelser, som også findes som en How-to-play video på YouTube.
Alle delene er i god kvalitet og kan godt klare nogle knapt så forsigtige børnefingre.
Regelbogens tilgængelighed
Reglerne til L.A.M.A er beskrevet på en let og forståelig måde. Der er ikke meget at være i tvivl om, og den kan let anvendes som et lille opslagsværk undervejs i spillet.
Der er eksempler på, hvordan man spiller undervejs og billeder til illustration.
- Camilla Liv Pedersen
Læs også anmeldelsen af Just One - Årets Spil i Tyskland 2019