Kryds og Bolle spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 4 år | Spilletid: Ca. 5 - 15 minutter | Spillere: For præcist 2 deltagere

"Kryds og bolle er et spil med en lang historie. Det er enkelt og hurtigt at spille for alle børn og voksne, og du kan få det i en toplækker kvalitet på Legebyen.dk. Pladen er i lyst træ og brikkerne er store og pæne. På trods af størrelsen, vejer de næsten ingenting, så de er meget lette at håndtere for selv de mindste brætspillere..."

En superklassiker i topkvalitet

Kryds og bolle er ikke bare et gammelt spil. Det er rigtig gammelt. Klassikeren skak er blevet spillet i cirka 500 år i nogenlunde den form, vi kender nu. Men spil som kryds og bolle er fundet så langt tilbage som år 1.300 før vores tidsregning. Det vil altså sige, at det er mere end 3.000 år gammelt.

De ældste eksempler på spillet er fundet ridset ind i tagsten i bygninger, der stammer fra det gamle Ægypten. Man kan forestille sig nogle arbejdere, der har fordrevet tiden med at spille kryds og bolle mod hinanden, mens de spiste deres frokost. Men ingen ved selvfølgelig, hvor indridsningerne reelt stammer fra.

Blev spillet i Romerriget

Senere finder man spillet i det romerske imperium omkring 100 år før vores tidsregning. Her blev det kaldt Terni Lapili, som betyder tre sten ad gangen. Det svarer til tre på stribe. I den version af spillet, havde hver spiller kun tre brikker, og derfor var der hele tiden åbne felter, så spillet kunne fortsætte i det uendelige.

De moderne versioner har typisk fire brikker til hver spiller, ligesom den version, jeg anmelder her. Men man kan jo altid fjerne en brik hver og gå de gamle romere i bedene.

Man ser kryds og bolle dukke op flere gange gennem historien, men det fik sit moderne gennembrud som et børnespil i England i 1884, hvor det hed Noughts and Crosses – altså nuller og krydser.

Enkelt og fængende

Ud over at være et af de ældste brætspil, er kryds og bolle også et af de mest enkle. Som du sikkert ved, gælder det om at få tre på stribe på en lille plade med ni felter. Du kan både få tre på stribe diagonalt, på kryds og på tværs.

Men det er netop fordi, spillet er så enkelt, at det har overlevet gennem tiden. Det kræver bare noget at skrive eller ridse med og en overflade at skrive eller ridse på. Og derfor har det været et oplagt tidsfordriv for to personer – i hvert fald inden vi fik smartphones.

Simpel strategi

Spillet går i høj grad ud på at tænke nogle træk frem. Men på grund af spillets enkle udformning er det noget nemmere at overskue de mulige træk end i skak for eksempel.

Derfor er det et perfekt spil til mindre børn. Allerede fra 4-års alderen kan de begynde at spille med. Lidt større børn kan bruge spillet til at begynde at lære det med at tænke et par træk frem. Og det er en evne, der kan blive værdifuld på mange måder.

I øvrigt kan man faktisk lære en metode til at vinde kryds og bolle hver gang. Men den må du selv Google dig frem til ;-)

Et stykke godt design

Og nu til det, som hele den her anmeldelse egentlig handler om, nemlig luksus versionen af kryds og bolle, fremstillet i lækkert træ.

Reglerne kender du, så jeg fokuserer kun på kvalitet og udformning. Og begge dele er helt i top.

Pladen er i lyst træ og brikkerne er store og pæne. På trods af størrelsen, vejer de næsten ingenting, så de er meget lette at håndtere for selv de mindste brætspillere.

Et stykke godt design man kan have stående fremme.

Jeg går altid ind for at tingene bliver lavet i solid kvalitet og naturmaterialer, så det holder længe. Og det leverer Legebyen.dk med denne udgave at det klassiske spil.

Jeg har tidligere anmeldt Kalaha-spillet i luksustræ, og det har jeg stadig stående fremme, fordi det simpelthen er pænt at se på. Det skader selvfølgelig heller ikke, at det hele er designet her i Danmark.

God spillelyst.

- Søren Vinggaard Hellerung

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilLegebyen

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen