Klodsmajor spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Op til 30 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere

"Klodsmajor er blevet et hit med det samme herhjemme, og det er helt sikkert et af de børnespil, der ikke bliver solgt eller smidt ud når ungerne bliver større – det er ikke et spil man vokser fra. Samtidig er det også bare en klassiker, der næsten bør findes i enhver spilreol, da det som nævnt også sagtens kan bruges til voksne, og især i festligt lag..."

Klodsmajor er en rigtig klassiker

Klodsmajor er en rigtig klassiker, som blev kåret til Årets Børnespil af Legebranchen helt tilbage i 1988 – og det holder stadig!

Det fås i et utal af varianter – træ eller plastic, med og uden farvede klodser, miniudgaver til nemt at have med sig og kæmpeudgaver til haven, men dette er den originale (den jeg kan huske fra barndommen) fra Danspil, med farvede træklodser.

Klodsmajor er en udgave af spillet Jenga, som kommer af det swahiliske ord ”kujenga”, hvilket betyder ”at bygge”. I Jenga er klodserne dog ikke farvede.

Indholdet af æsken

I æsken finder man:

  • 45 aflange træklodser (15 af hver af farverne rød, blå og gul) på ca. 68 x 23 x 12 mm.
  • En terning med farverne rød, blå og gul.
  • Spilleregler.

Der er ikke så mange dikkedarer – klodserne er solide, og skal nok holde i mange år. Æsken kunne måske have været lidt mindre, af en eller anden grund synes de at der skal være en masse plastic omkring det rum, som klodserne skal ligge i... Men det er jo kun et problem, når man er ved at løbe tør for plads i spilreolen ?

Sådan spiller man klodsmajor

Reglerne i Klodsmajor er såre simple (og fylder da også kun en halv side i regelhæftet, som er på de 4 nordiske sprog):

Man bygger et tårn af klodserne med en af hver farve i hvert lag (det anses for god værtshusskik at de gule altid er i midten), hvor hvert lag ligger på tværs af de forrige.

Så skiftes man til at slå med terningen, og den farve der vises på terningen, er den farve klods man skal tage ud af tårnet og lægge på toppen.

Man må kun bruge én hånd (det er dog en fin husregel at mindre børn må bruge 2 hænder, det forlænger spillet væsentligt i starten).

Den, der får tårnet til at vælte, er Klodsmajor. Når man lægger ovenpå, er der ingen regler for hvor farverne skal ligge, men et lag skal gøres færdigt med 3 klodser, før man må starte på et nyt lag.

Man kan med fordel lige klemme tårnet sammen når man bygger det (f.eks. med æsken fra spillet), da klodserne er ret glatte, og det ellers kan være lidt svært at bygge et ordentligt tårn at starte med.

Kræver en rolig hånd

Det vigtigste i Klodsmajor er en nogenlunde rolig hånd og lidt tålmodighed. Når man trykker prøvende på klodserne, for at finde ud af hvilken der vil være nemmest at få ud, skal man ikke trykke for hårdt, så tårnet vælter hvis klodsen ikke giver efter.

Det hjælper også at have en sans for tårnets balancepunkt, så man kan se hvilken vej det vil være bedst at skubbe, og hvor det vil være bedst at lægge sin klods.

Klodserne er ikke helt lige store, så der vil altid være nogle, der ligger løsere end andre, men jo højere man får bygget op, jo sværere bliver det selvfølgelig at finde en løs klods i den rigtige farve, der vil kunne fjernes uden at balancen i tårnet bliver så dårlig at det vælter.

For hele familien

Klodsmajor er et af de børnespil, der også er sjovt for de voksne. I modsætning til mange andre børnespil, er det ikke rent held (puha hvor har vi spillet mange børnespil, hvor det bare drejer sig om at slå med en terning og flytte sin brik...), men derimod færdighed, der afgør hvem der vinder. Og man kan også sagtens spille det uden børnene – det bliver f.eks. ikke dårligere af, at der er lidt alkohol involveret ?

Samtidig er det også et spil, der er så enkelt at børnene snildt kan finde ud af at sætte det op og spille, uden at der behøver at være voksne med. Vi havde det bl.a. med til en konfirmation, hvor det var et hit hos en flok 6-8-årige tøser, der sagtens kunne spille selv - en mindre knægt med en bulldozer var dog lidt en udfordring for dem ?

Man kan selvfølgelig sagtens variere det lidt, f.eks. ved at spille uden terning, så det er valgfrit hvilken klods man vil tage, eller at spille med at man må prøve at forskrække den, der har tur. Som tidligere nævnt er det også en god variation, at børn må bruge 2 hænder.

Vil man have lidt udfordring kan man også prøve at spille på en vuggende færge (det gik faktisk overraskende godt ?)

Klodsmajor er et sikkert hit

Klodsmajor er anbefalet fra 6 år, men kan også godt spilles af mindre børn – så bliver spillet nok bare lidt kortere ?

Vi har haft Stine på næsten 3 år med til det, og det er da lykkedes hende at fjerne og lægge nogle klodser uden at vælte tårnet, men for det meste slutter spillet, når det bliver hendes tur. Hun bliver dog bedre og bedre for hver gang, og der er ingen tvivl om at det er god motoriktræning.

Marie, der lige er blevet 6 år, har ret godt styr på det, men kan godt blive lidt for ivrig og trykke for hårdt, eller insistere på en bestemt klods, som altså ikke ligger løst... For hendes vedkommende er det vist mest tålmodigheden, der skal trænes.

Spillet angiver at det er fra 2-6 personer, men man kan også godt være flere, det giver bare ret lang tid imellem turene. Faktisk kan der godt gå lidt taktik i det i forhold til hvor mange personer man er - hvis man er flere, kan man godt forsøge at gøre tårnet ustabilt med sit valg af klods, og dermed håbe på at det vælter inden man får tur igen, mens hvis man er 2 personer, kan det være en rigtig skidt taktik hvis modstanderen ”overlever angrebet”.

Spilletiden er angivet til 30 minutter, og de fleste spil er ovre på langt under det - men hvis man først har fundet det frem, nøjes man jo ikke med ét spil. Reglerne siger egentlig at når man er flere end 2 spillere, udgår Klodsmajoren og de andre spiller igen, indtil alle undtagen én er sorteret fra, men det har vi aldrig spillet med. Der er jo ikke meget sjovt i at være den første, der ryger ud hvis man er 4-6 spillere, så vi tager bare et spil ad gangen.

Hvis man går op i hvem der vinder, kan man da skrive ned hvor mange gange hver spiller er blevet Klodsmajor, men for os er Klodsmajor egentlig bare et ”slap af-spil”, hvor vi ikke fører score – vi spiller bare så længe vi morer os med det.

Klodsmajor er blevet et hit med det samme herhjemme, og det er helt sikkert et af de børnespil, der ikke bliver solgt eller smidt ud når ungerne bliver større – det er ikke et spil man vokser fra. Samtidig er det også bare en klassiker, der næsten bør findes i enhver spilreol, da det som nævnt også sagtens kan bruges til voksne, og især i festligt lag.

- Kim Larsen

Læs også anmeldelsen af Kæmpe Klodsmajor fra BS-Toys

Læs også spilanmeldelsen af Klodsmajor fra GA-Toys

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilDanspil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris799,95 kr
På lager
Se varen